Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Kratomblad
Thailand legaliserar kratom (24 augusti 2021)

Redan onsdagen den 2 oktober 2013 hade den dåvarande justitieministern Chaikasem Nitisiri berättat, efter ett möte vid justitieministeriet, att man kommit överens om att föreslå att bladen från kratomträdet skulle tas bort från listan av förbjudna narkotikasubstanser. Kratom hade 1979 klassats som en så kallad kategori 5-drog i narkotikalagen tillsammans med cannabis (kancha) กัญชา och psykedeliska svampar som också är kända som magiska svampar. Användning av dessa droger gav normalt lägre straff jämfört med andra tyngre droger.


(Kratomblad, farm och baksida)

Chaikasem sade att man var överens på mötet om att bladen från kratomträdet traditionellt användes av folk för att få en energikick och att drogen inte var skadlig för hälsan. Mötet fastslog också att man noggrannare skulle undersöka växtens egenskaper då den kanske kunde användas i örtmedicin. Polisgeneral Pongsapat Pongcharoen, som var generalsekreterare för kontoret för narkotikakontroll (ONCB), sade att hans kontor skulle lämna över en samlad rapport till en kommitté vid hälsoministeriet, som var den instans som kunde avgöra ärendet.

Hårdare straff skulle föreslås för den som använde den verksamma kemiska substansen i kratombladen för att producera andra droger, såsom den kratombaserade drogcocktailen, som var känd som si khun roi สี่คูณร้อย, eller 4x100, sade Pongsapat.

Kratom, som traditionellt använts för att minska trötthet, användes ofta i alternativa mediciner och såldes helt lagligt i många länder. I Thailand förbjöds användandet av kratom 1943 då drogen ökat i popularitet efter att opiumpriserna stigit, då man med ny lagstiftning slog ned på den illegala användningen av opium. För att begränsa användningen förbjöds nyplantering av kratomträd samtidigt som det blev obligatoriskt att hugga ner redan existerande träd. Hur väl man lyckades med det sistnämnda känner jag inte till.

I slutet av 2019 legaliserade regeringen produktion, innehav och användning av cannabis och kratom för medicinskt ändamål. För producenterna skulle det, enligt den nya lagstiftningen, vara möjligt att importera och exportera kratom, men det skulle fortfarande vara nödvändigt med licenser för att hantera drogerna och slutanvändarna var tvungna att ha recept för att få använda kratombaserade läkemedel.

Medicinskt kan kratom användas för att minska ångest, kronisk värk och abstinensbesvär orsakade av opioider โอปิออยด์. Kratom har använts i traditionell medicin i hela Sydostasien sedan tidigt på 1800-talet, eller ännu tidigare, och man bjöds ofta på kratomblad då man välkomnades som gäst.

Tisdagen den 24 augusti 2021 avkriminaliserades innehav och försäljning av kratom i Thailand. Justitieminister Somsak Thepsuthin berättade att tusentals åtal för innehav och försäljning av kratom hade lagts ned och 121 redan dömda personer skulle omedelbart släppas på fri fot. Innehav av 10 kilo kratom eller mer hade tidigare kunnat resultera i två års fängelse och böter på 200 000 baht.

Somsak sade att kostnaderna för rättsväsendet skulle minska och kratom skulle kunna bli en billig ersättning för dyra smärtstillande preparat såsom morfin มอร์ฟีน och skapa inkomster för de som odlade träden.

I Thailand tuggas vanligtvis kratombladen och ger en känsla av ökad energi, men bladen kan även rökas. Ibland blandas kratom med andra droger till en cocktail som dock fortsättningsvis förblir illegalt.


Stavningsvarianter;

Cannabis; Ganja.

Magiska svampar; Magic mushrooms.

Narkotikalagen; Narcotics Act.

Si khun roi; Si khoon roi.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-09-10, 13.19
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.