Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Upploppen den 13 april 2009
Armén agerar mot demonstranterna (13 april 2009)

Före gryningen måndagen den 13 april sköt mer än 500 soldater varningsskott och tårgas för att skingra rödskjortedemonstranterna vid den viktigaste vägkorsningen i Bangkokdistriktet Din Daeng ดินแดง. Demonstranterna kastade i sin tur stenar och bensinbomber mot dem innan de drog sig tillbaka in på sidogatorna. Soldaterna sköt långa salvor automateld i luften då en av demonstranterna kapad buss körde mot soldaterna. Denna händelse inträffade vid 04.00-tiden på morgonen.


(Distriktet Din Daeng)

Omkring klockan 09.50 på morgonen uppstod det nya konfrontationer i Din Daeng. Då började demonstranterna återigen kasta bensinbomber och andra föremål mot trupperna. Soldaterna avancerade ännu en gång mot dem, men den här gången användes inget våld. Resultatet blev inte speciellt framgångsrikt och katt och råtta-leken mellan rödskjortorna och militären fortsatte under morgonen.

Vid 06.40-tiden hade en tankbil, som kapats av demonstranterna, parkerats nära ett bostadshus i Din Daeng. Detta oroade naturligtvis människorna som bodde här och en del av dem lämnade också området. Demonstranterna släppte sedan med mellanrum ut något som kunde vara gas från tankbilen och hotade att tända eld på den om trupperna skulle försöka kasta ut dem från området. Bildäck hade också satts i brand nära tankbilen. Brandbilar stod i beredskap vid en eventuell storbrand och bostadshuset evakuerades.

Människorna som bodde i lägenheterna försökte förmå demonstranterna att avlägsna tankbilen, men då de vägrade att lyssna skickade man dit en grupp män beväpnade med påkar för att jaga dem på flykten. Detta lyckades också och tankbilen återfanns senare på dagen parkerad nära King Powers คิงพาวเวอร์ huvudkontor. Då den undersöktes närmare konstaterade man att tanken bara innehöll ånga.

Vid viktiga korsningar på gatorna Phaya Thai (Thanon Phaya Thai) ถนนพญาไท och Si Ayutthaya använde demonstranterna bussar för att spärra av gatorna i området innan man tände eld på bildäck. De hällde även bensin på bussarna och hotade att sätta eld på dem. Vid 10.00-tiden användes en andra tankbil för att blockera trafiken på Si Ayutthaya Road, men den återerövrades då soldater skingrade rödskjortorna.

Den tidigare överbefälhavaren general Chaiyasit Shinawatra bemötte i telefon en anklagelse från regeringens vice talesman, Suphachai Jaisamut, om att bilarna tvångsrekvirerats till rödskjortorna av Chaiyasit. Chaiyasit sade att den enda gemensamma nämnaren med honom och tankbilarna var att han var ordförande i Siamgas สยามแก๊ส som i sin tur ägde bilarna. I telefonsamtalet, som kom från utlandet, sade Chaiyasit att han tänkte ställa Suphachai till ansvar för sitt påstående. "Han kan inte framföra anklagelser utan bevis. Han måste ha belägg för det han säger."

Innan tankbilarna försvann hade Ratchawithisjukhusets direktör Warunee Jinarat (Waruni Chinarat) วารุณี จินารัตน์ (13 juni 1957-) vädjat till demonstranterna att sluta använda tankbilar med gas som påtryckningsmedel då brännskador orsakade av en gasexplosion kunde bli mycket svåra.


(Warunee Jinarat)

Prat Boonyawongvirot (Prat Bunyawongwirot) ปราชญ์ บุณยวงศ์วิโรจน์ (?-13 november 2015) från hälsovårdsmyndigheterna berättade att 66 personer behandlats på sjukhus efter sammandrabbningarna i Din Daeng under måndagsmorgonen. De flesta hade behandlats för sviter efter tårgasattacker, men fyra av dem hade behandlats för skottskador. En del hade skadats av fragment från tårgasbehållare och andra vassa föremål.


(Prat Boonyawongvirot)

Senare kom premiärminister Abhisit med en liknande rapport. I ett TV-tal berättade han att 47 demonstranter och 23 soldater hade skadats på morgonen. Inga personer skulle ha dödats, men fyra soldater hade skottskadats. Abhisit försäkrade att myndigheterna bara skulle använda vapen mot demonstranterna i självförsvar.

Doktor Prat Boonyawongvirot vädjade till demonstranterna att inte demonstrera nära några sjukhus. Han försökte lugna befolkningen genom att säga att han var övertygad om att det fanns nog med ambulanser och blodreserver i landet. Allt skulle räcka för att kunna ta hand om både skadade demonstranter och trafikoffer under songkranfestivalen. Han bad också föräldrar att låta bli att ta med sina barn till demonstrationerna då de kunde få psykiska besvär efteråt. Han föreslog också att de som blev nervösa av gatuoroligheterna skulle låta bli att titta på nyheterna i TV.

Vid lunchtid utbröt sammandrabbningar vid Segermonumentet. Demonstranterna satte eld på kapade bussar, medan soldaterna avancerade med hjälp av vattenkanoner. Demonstranterna började då köra med tre bussar mot soldaterna, vilket fick dem att öppna eld under flera minuter. Även vid Ratchadamnoen Nok rapporterades det om rödskjortors närvaro, men inget våld rapporterades härifrån. Bara några gator från kaoset fanns varuhus där många turister brukade handla. Kunderna möttes nu av skyltar som berättade att det var stängt.

Myndigheterna hade ännu inte gjort något försök på att skingra den största gruppen rödskjortor som hade sitt läger vid Government House. Denna lugnare samling bestod av omkring 10 000 demonstranter. Abhisit uppmanade nu demonstranterna att lämna Government House. Han menade att en stor andel av rödskjortorna som befann sig här inte hade för avsikt att skada landet, men han ville ändå att de skulle lämna området för nationens bästa. Det förekom nu också rapporter om att demonstrationerna spridit sig till norra Thailand.

Tågpassagerare som ville lämna Bangkok ombads att gå ombord på stationerna Bang Sue (Sathani Rotfai Bang Sue) สถานีรถไฟบางซื่อ och Makkasan (Sathani Rotfai Makkasan) สถานีรถไฟมักกะสัน. Detta eftersom rödskjortorna blockerat en del av spåret vid stationen Yomaraj (Sathani Rot Fai Yommarat) สถานีรถไฟยมราช. Visserligen säkrades området senare, men man fortsatte av säkerhetsskäl att använda de två nämnda stationerna. Säkerheten på flygplatsen Suvarnabhumi hade också skärpts då myndigheterna fruktade en upprepning av förra årets flygplatsockupation utförd av PAD.

UDD-ledarna Jatuporn Prompan och Nattawut Saikua anklagade media för partiskhet i sin rapportering. Mediefolk som följt rödskjortorna vid Government House och Royal Plaza tvingades därför lämna området. Mediefolket drog sig tillbaka till en plats nära Government House varifrån de utan framgång försökte förhandla med demonstranterna.

En del pressfolk löste problemet genom att sluta bära sina presskort för att undgå att bli överfallna av arga demonstranter. Det thailändska journalistförbundet (TJA) (Nak Nangsuephim Haeng Prathet Thai) นักหนังสือพิมพ์ แห่งประเทศไทย krävde att UDD-ledarna förhindrade sina anhängare att stoppa reportrarnas arbete. Journalistförbundet bad demonstranterna att upphöra med sina våldsamma handlingar och regeringen om att använda fredliga medel att lösa krisen. Journalisterna bad också Thaksin att sluta hetsa upp sina anhängare till våldsamheter.

Demokratiska partiets högkvarter skyddades av polis med hjälp av strategiskt parkerade lastbilar, för att hindra demonstranterna att ta sig dit. Ett par brandbilar befann sig också på plats efter ett rykte om att rödskjortor var på väg dit med en tankbil lastad med gas.

Ledande industrifolk bad regeringen att häva undantagstillståndet senast under onsdagen. Regimen uppmanades att förhandla med UDD så snabbt som möjligt för att undgå ytterligare våld och skador i landet. Detta uttalande gjorde Santi Vilassakdanont (Santi Vilatsakdanon) สันติ วิลาสสักดานนท์ (12 juli 1950-), som var ordförande för Federation of Thai Industries (FTI) (Sapha Utsahakam Haeng Prathet Thai) สภาอุตสาหกรรมแห่งประเทศไทย. Han uppmanade också UDD att förhandla med regimen.


(Santi Vilassakdanont)

Under de närmaste timmarna kommer säkerheten att skärpas vid viktiga hamnar, flygplatser och andra viktiga platser för infrastrukturen, sade regeringens talesman Panithan Wattanayagorn i TV. Vi försäkrar att läget i Thailand är under kontroll sade han samtidigt som nya sammandrabbningar mellan rödskjortorna och militären pågick för fullt.

Tidigt på eftermiddagen jagade soldater i väg demonstranter från en korsning i Din Daeng efter att de försökt blockera vägen genom att sätta eld på en buss. En kombination av vattenkanoner från gatunivån och från motorvägen ovanför samt tårgas och varningsskott i luften fick rödskjortorna att fly mot Segermonumentet. En soldat skall ha skadats, men bussen släcktes snabbt av en vattenkanon då fler soldater kom till platsen. Spridda grupper av rödskjortor i det inre av Bangkok fortsatte att bränna bildäck och blockera gator under dagen och eftermiddagen.

UDD-ledaren Nattawut Saikua berättade för reportrar att UDD tänkte använda området vid Government House som sitt sista fäste. Han vädjade till demonstranterna runt om i Bangkok att avsluta sina sammandrabbningar och i stället bege sig till Government House. Om alla var samlade här skulle de lättare kunna motstå en attack från militären.

Trupper hade nu tagit kontroll över Segermonumentet, vägkorsningen Tuk Chai (Yaek Tuek Chai) แยกตึกชัย, vägkorsningen Makkasan (Yaek Makkasan) แยกมักกะสัน och Sanam Pao สนามเป้า som tidigare stängts av rödskjortorna. Detta uttalande gjorde Sansern Kaewkamnerd sent på eftermiddagen. De soldater som kunde ses rikta sina vapen mot demonstranter använde enligt Sansern lös ammunition. Denna ammunition var ofarlig, men smällde högt. De skott som avfyrats i luften var dock skarpa.

Delar av området vid Segermonumentet hade nu åter öppnats för allmänheten, men gatan som ledde fram till Din Daeng var fortfarande stängd. Den militära närvaron i området var stor och så kallade humvees ฮัมวี med maskingevär sågs på gatorna där alla misstänkta fordon som passerade kontrollerades.

Sansern förnekade rödskjortornas påstående om att flera demonstranter skulle ha dödats. Ett påstående om att soldater skulle ha lastat fyra kroppar på en lastbil och kört i väg visade sig vara falskt. Om detta verkligen hade inträffat skulle det ha varit mycket märkligt om det undgått nyhetsfilmarna. Sansern menade att demonstranterna bara var ute på att försöka undergräva militärens trovärdighet. Militärens nedslag på demonstranterna gjordes med minimalt våld enligt överbefälhavare Anupongs order, sade han.

Rödskjortor hade satt eld på en buss framför arméns högkvarter och kastat bensinbomber in på området för att sedan fly. Reportrar och militärer sprang för att ta skydd då bensinbomberna kastades, men ingen blev skadad. Efter denna händelse lade man ut taggtråd för att hindra att detta skulle kunna ske igen.

Thaksin sade i en intervju med CNN att han stödde "sann demokrati" och att han var beredd att återvända till Thailand då fred hade återupprättats i landet. Han förnekade alla anklagelser mot honom om korruption och sade att dessa bara var svepskäl för att rättfärdiggöra att man störtat honom 2006. Thaksin hävdade att armén ljög för folket då man sade att inga skarpa skott hade avfyrats mot rödskjortorna och att ingen hade dödats.

Biträdande premiärministern Suthep Thaugsuban gick sent på kvällen ut i TV och varnade befolkningen i Bangkok att det kunde vara potentiellt farligt att befinna sig utomhus under natten. Han uppmanade också befolkningen att vara vaksam på eventuella mordbränder och bomber.

Suthep berömde militären för arbetet med att rensa flera områden från demonstranter utan att någon hade dött. Men senare på kvällen kom besked om fler skadade och även de första rapporterna om dödsoffer. Ett stort antal soldater slog sedan läger omkring 500 meter från Government House. Många av rödskjortorna sågs samtala med soldaterna och några sågs vädja till dem om att avstå från att använda våld mot dem.

Rödskjortor påstods ha skjutit två lokala invånare i området Din Daeng. De två dödade männen skulle ha skjutits av män som körde förbi på motorcykel. Andra källor talade om att två demonstranter skulle ha dödats av ett hundratal uppretade lokala Bangkokbor vid Mahanak-marknaden (Talat Maha Nak) ตลาดมหานาค. De påstods ha drabbat samman med demonstranter då de försökte driva bort dem från området. Förutom de två döda skulle nio eller tio personer vara skadade. En av dem skulle vara skjuten i vaden.

En annan källa talade om att de två dödade var lokala Bangkokbor och att det handlade om en händelse vid en annan marknad, nämligen Nang Loeng-marknaden (Talat Nang Loeng) ตลาดนางเลิ้ง. Detta har jag även skrivit om i den kommande artikeln ”Abhisits jakt på en fredlig lösning.”

Vid 23.00-tiden visade sig Abhisit återigen i TV. Han satt vid ett bord tillsammans med alla viktiga säkerhetschefer från de väpnade styrkorna och polisen, samt regeringens säkerhetsansvarige Suthep Thaugsuban. Abhisit sade att kungen hölls underrättad om händelserna.

Oregelbundna våldsamma sammandrabbningar mellan rödskjortor och militären fortsatte under natten till tisdagen. Sansern Kaewkamnerd sade att det inträffat två attacker mot soldater i Bangkok under natten. Först hade två män på en motorcykel öppnat eld mot en militärpostering nära köpcentret Mahboonkrong (MBK) (Mabunkhrong) มาบุญครอง. Denna attack inträffade vid 23.30-tiden och en soldat skadades mycket svårt. Omkring 02.45 sköt en grupp män från en pickup mot soldater vid Tuk Chai-korsningen, men ingen skall ha skadats.

I ett speciellt tillkännagivande på TV under tisdagen meddelade en militär talesman att man skulle fortsätta sina operationer i Bangkoks innerstad. Anledningen var bara att rensa gatorna så att trafiken kunde flyta normalt. Demonstranternas protester vid Government House var emellertidlagliga och de skulle därför lämnas ifred, sade han.

Vid midnatt hade flera luftkonditionerade bussar setts anlända till demonstrationsområdet. I megafoner erbjöd man demonstranterna gratis transport till deras hemprovinser. En del rödskjortor hade redan accepterat erbjudandet, sade Panithan Wattanayagorn på tisdagsmorgonen. Samtidigt berättade han att regeringen ännu inte börjat samtala med UDD-ledarna. Panithan berättade också att regeringen övervägde att förlänga songkran med ytterligare två helgdagar. Officiellt skulle songkran sluta onsdagen den 15 april.

Till sist kom så det beslut som många hoppats på. Rödskjortornas ledare Veera Musikapong förklarade att demonstrationerna mot regimen var avslutade. "Alla mina bröder och systrar; Vänligen ge upp och gå ombord på de bussar som polisen ställt till förfogande. Polisen kommer att ta väl hand om er," sade Veera till folkmassan.

Veera förklarade UDD-ledarnas beslut med att de var oroliga för sina anhängares säkerhet. "Men detta innebär inte att vi har förlorat," sade han till demonstranterna, där en del av dem verkade upprörda över beslutet. Senare kom det officiella beslutet att förlänga songkran med ytterligare två dagar. Detta för att hinna städa upp i Bangkoks innerstad efter demonstrationerna.


(Bangkok den 14 april)

Weng Tojirakarn förklarade att UDD skulle fortsätta sin opposition mot regeringen och Nattawut Saikua sade; ”Vi har avslutat protesterna, men vi har inte avslutat kampen för demokrati. Vår rörelse kommer att fortsätta."

Tre män hade arresterats för att ha förberett en brandbombsattack mot en stor bank och en kontorsbyggnad på Silom Road. Detta berättade polischefen Patcharawat Wongsuwan på tisdagen under en TV-sänd presskonferens. En av dem skulle ha erkänt. De tre hade blivit arresterade efter att polisen hittat 49 brandbomber, en bensinbehållare, fyra handeldvapen och ammunition i deras bil. Mannen som erkänt sade att de fått 5 000 baht för att utföra attacken på de två byggnaderna.

Efter att ha bett sina anhängare att avsluta demonstrationen överlämnade sig de två UDD-ledarna Veera Musikapong och Suporn Atthawong till polisen. De hade kontaktat polisen och bett om att bli hämtade vid Mitsakawan-korsningen nära Government House. Då de överlämnade sig till polisen gjorde några rödskjortor ett halvhjärtat försök att stoppa dem.


(Suporn Atthawong)

Tågtrafiken till och från Bangkoks centralstation (Hua Lamphong) återupptogs under tisdagen. Bangkoks busstrafik hade också kommit igång igen även om några busslinjer avvek något från sin normala rutt då en del gator ännu var fulla av skräp och annat bråte efter upploppen. De varuhuskomplex i Bangkoks innerstad som tidigare hållit stängt öppnades på tisdagseftermiddagen efter beskedet om att rödskjortorna avbrutit demonstrationen vid . Det meddelades att den thailändska börsen och bankerna skulle öppna igen under torsdagen.

Arisman Pongruangrong, som arresterats efter att han lett sina rödskjortor in på Royal Cliff Beach Hotel i Pattaya, släpptes på tisdagen fri mot en borgen på 500 000 baht.Senare på dagen rapporterades det att det var det statligt ägda Transport Company Limited (Borisat Khon Song Chamkat) บริษัท ขนส่ง จำกัด ställt 100 bussar till förfogande för att transportera hem UDD-demonstranterna.

Undantagstillståndet kommer att gälla ännu en tid intill säkerhetsstyrkorna kan garantera fullständig stabilitet, sade premiärminister Abhisit på tisdagskvällen. Polis och militär skulle stanna kvar på viktiga platser och de hade fått order om att vara vaksamma.

Trots att demonstranterna försvunnit från Government House fanns det under tisdagseftermiddagen fortfarande folksamlingar på flera platser. Vad som ändrat sig var att de inte längre bar röda tröjor. Regeringen försöker förstå deras känslor och försöker förhandla med dem för att minska spänningen, sade Abhisit. Han upprepade att soldaterna inte hade dödat någon under sitt nedslag mot demonstranterna. All militär verksamhet hade skett öppet inför media. Abhisit sade också att trots att demonstrationerna hade upplösts kunde ingen av parterna påstå att de segrat.

Polisen anklagade på tisdagen den 14 april tre UDD-ledare som ansvariga för de våldsamma demonstrationerna som slutat samma dag. Det handlade om Veera Musikapong, Weng Tojirakarn och Nattawut Saikua. "Polisen har anklagat tre av oss för att ha brutit mot trafiklagar, för att ha uppmuntrat folk att begå lagbrott och för att ha ingått i illegala folksamlingar på mer än tio personer," sade Nattawut via telefon från polisstationen. Nattawut berättade vidare att de förklarat sig oskyldiga till alla anklagelser och att de begärt att släppas fria mot borgen.

Brottmålsdomstolen utfärdade under tisdagen arresteringsorder för ytterligare 13 UDD-ledare. Bland dessa fanns också Thaksin Shinawatra. De anklagades för samma brott som de tre ovan nämnda UDD-ledarna.

Sent på tisdagsnatten internerades de tre ovan nämnda UDD-ledarna på olika ställen utanför Bangkok. Veera Musikapong fördes till gränspolisens bas i Pathum Thani, Nattawut Saikua till armélägret Naresuan (Khai Naresuan) ค่ายนเรศวร i Prachuap Khiri Khan och Weng Tojirakarn till gränspolisen i Kanchanaburi. De tre åtalades advokater beskyllde därefter polisen för löftesbrott då man tidigare hade kommit överens om att de tre skulle interneras i polisens högkvarter i Bangkok.

Två av UDD:s främsta ledare, var under onsdagen den 15 april fortfarande på fri fot. Det handlade om Jakrapob Penkair och Jatuporn Prompan. Enligt polischefen Worapong Chewpreecha (Woraphong Chiaopricha) วรพงษ์ ชิวปรีชา (12 oktober 1954-) hade de inte lämnat landet och skulle snart vara infångade. Jatuporn skickade under onsdagseftermiddagen sin advokat till polisen för att höra vad han anklagades för. Han åberopade sin parlamentariska immunitet för att fördröja en arrestering.


(Worapong Chewpreecha)

Under onsdagen sade Panithan Wattanayagorn att undantagstillståndet ännu inte kunde hävas. Detta på grund av ett uttalande från Jakrapob Penkair till BBC. Han hade sagt att rödskjortorna skulle ändra taktik för att störta Abhisit och hans regering och denna ändring kunde innebära att vapen kom till användning. Detta hot hade Jakrapob framfört i en telefonintervju från en okänd plats.

Senare kom också uppgifter om att Jatuporn Prompan skulle ha uttryckt sig på liknande sätt. Onsdagen den 22 april var Jakrapob fortfarande på fri fot och man menade att han lämnat landet, vilket också visade sig vara korrekt.

Polischefen Amnuay Nimmano sade att de tre arresterade UDD-ledarna skulle föras tillbaka till brottmålsdomstolen i Bangkok torsdagen den 16 april där polisen skulle begära att häktningstiden skulle förlängas i enighet med undantagslagarna. Amnuay varnade alla eventuella anhängare till UDD-ledarna att bege sig till domstolen och skapa problem. Detta skulle vara ett allvarligt brott enligt det undantagstillstånd som fortfarande rådde.

Källor inom landets säkerhetsstyrkor menade att rödskjortorna troligtvis skulle omgruppera sig efter att undantagstillståndet hävts. Underrättelsekällor sade också att Thaksin redan planerade nya massmöten som skulle bli än mer dramatiska än som tidigare skådats. Regeringen uppmanades att övervaka D-TV:s verksamhet och taxichaufförernas radiostation noga. Detta för att se om de även i framtiden tänkte fortsätta att uppmana till uppror och anarki.

Parlamentsledamoten för Pheu Thai, överstelöjtnant Surathin Pimanmekin (Surathin Phimanmekhin) สุรทิน พิมานเมฆินทร์ (19 augusti 1951-), sade att rödskjortornas skulle fortsätta trots att de ombetts av sina ledare att sluta demonstrera. Även Demokratiska partiets rådgivare Banyat Bantadtan (Banyat Banthatthan) บัญญัติ บรรทัดฐาน (15 maj 1942-) trodde att rödskjortornas verksamhet skulle återuppstå igen.


(Surathin Pimanmekin)


(Banyat Bantadtan)

Samtidigt trodde Banyat att ju längre demonstrationerna varade desto fler motståndare skulle de få, innan de slutligen skulle upphöra att existera. Det var detta som Thaksin fruktade och det var därför som han bett om en medlare för att få till stånd en försoning, menade Banyat.

Banyat angav tre skäl för att Thaksin ville kompromissa. För det första ville han inte hamna i fängelse, för det andra ville han inte förlora sin förmögenhet och för det tredje ville han tillbaka till makten. Samtidigt medgav Banyat att det skulle bli svårt att hitta en medlare som var villig att hjälpa till då Thaksin inte ville gå med på att ett antal ärenden skulle prövas i domstol.

Torsdagen den 16 april meddelades det att det utfärdats arresteringsorder för 36 UDD-ledare och deras anhängare. Denna upplysning kom från vicekommissarien Pramote Pathumwong (Pramot Pathumwong) ปราโมช ปทุมวงศ์. Bland de 36 fanns 12 personer eftersökta för attacken på Abhisits bil den 7 april, 14 personer för att ha orsakat stängningen av ASEAN-mötet den 11 april och 10 personer för den tidigare attacken på inrikesministeriet.


(Pramote Pathumwong)

På torsdagen återvände också Abhisit till sitt kontor i Government House för första gången på tre veckor. Säkerhetspådraget var stort trots avsaknaden av demonstrerande rödskjortor. Abhisit hade ett inbokat möte med 70 utländska diplomater där han informerade dem om den senaste tidens händelser. Han hade sällskap av biträdande premiärministern Suthep Thaugsuban.

Fredagen den 17 april meddelades det att den försvunne Jatuporn Prompan hade lovat att överlämna sig till polisen. Jatuporn gav följande förklaring till sitt försvinnande; Han hade befunnit sig på ett uppdrag på en annan plats i Bangkok då han försökte återvända till Government House. Då militären hade omringat området kunde han inte ta sig tillbaka genom deras led.

Jatuporn sade att han skulle komma till parlamentsmötet kommande onsdag för att förklara den senaste tidens händelser. Han skulle därefter avsäga sig sin parlamentariska immunitet och överlämna sig till polisen. Jatuporn var också nyfiken på om parlamentet tänkte rösta bort hans parlamentariska immunitet. Han menade att det i så fall handlade om dubbelmoral.

Parlamentet hade nämligen tidigare röstat för att den tidigare PAD-ledaren och parlamentsledamoten från Demokratiska partiet Somkiat Pongpaiboon skulle få behålla sin immunitet. Jatuporn ville därför veta om det bara var rödskjortor som skulle lagföras.

Pheu Thai bildade på torsdagen en kommitté för att hjälpa offer för tillslaget mot demonstranterna. Det fanns fyra underkommittéer som skulle ta emot klagomål, hjälpa offren, ta reda på fakta om händelsen och ge juridisk vägledning. Vice partiledaren Plodprasop Suraswadi sade att partiet inte skulle blanda sig i den juridiska handläggningen.

Pheu Thais parlamentsmedlem från Yasothon, Peeraphan Palusuk (Phiraphan Phansuk) พีรพันธุ์ พาลุสุข (10 juni 1946-30 april 2014), sade att Pheu Thais och Thaksins rykte skadats efter våldsamheterna. "Pheu Thai och Thaksin ses nu som skurkar av allmänheten på grund av ofullständig information," sade Peeraphan.


(Peeraphan Palusuk)

Pheu Thais parlamentsmedlem från Nakhon Phanom, Paichit Sriworakhan, bekräftade att rödskjortorna i provinserna stod beredda att demonstrera för demokrati med lagliga medel. Pheu Thais parlamentsmedlem från Loei, Preecha Rengsomboonsuk (Pricha Rengsombunsuk) ปรีชา เร่งสมบูรณ์สุข (2 november 1957-), sade att fler rödskjortor tänkte återvända till Bangkok efter songkran och att de då skulle vara bättre rustade att kämpa mot säkerhetsstyrkorna.


(Preecha Rengsomboonsuk)


Stavningsvarianter;

Din Daeng; Khet Din Daeng เขตดินแดง.

Det thailändska journalistförbundet; Thai Journalists Association (TJA) (Samakhom Nak Khao Nak Nangsuephim Haeng Prathet Thai) สมาคมนักข่าวนักหนังสือพิมพ์แห่งประเทศไทย.

Santi Vilassakdanont; Santi Vilatsakdanon สันติ วิลาสศักดานนท์.

Humvee; High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle.

Nang Loeng; Nang Lerng, Nangloeng.

Nang Loeng-marknaden; Talad Nang Loeng.

Mahboonkrong; Mabunkrong, MBK Center เอ็มบีเคเซ็นเตอร์.

Transport Company; Transport Co., Ltd.

Worapong Chewpreecha; Vorapong Chiewpreecha, Worapong Chiewprecha, Worapong Chiewpreecha, Worapong Siewpreecha.

Surathin Pimanmekin; Surathin Pimanmekin, สุรทิน พิมานเมฆินท์.

Banyat Bantadtan; Banyat Bantadtan, Banyat Bantathan, Banyat Bantattharn, Banyat Banthathan.

Pramote Pathumwong; Pramoj Pathumwong, Pramote Prathumwong.

Peeraphan Palusuk; Pirapan Palusuk, Peerapan Palusuk, Phiraphan Phalusuk.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-01-11, 17.56
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.