Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Saichol Phaebua blir arresterad den 8 juni 2010
Arresteringar i förbindelse med branden på Central World (8 juni 2010)

Under en presskonferens på tisdagsmorgonen den 8 juni 2010 berättade polischefen Santhan Chayanont att en säkerhetsvakt från UDD hade arresterats i förbindelse med branden i varuhuset Central World den 19 maj. Den misstänkte, Saichol Phaebua (Saichon Phaebua) สายชล แพบัว, från distriktet Sankhaburi i provinsen Chai Nat hade arresterats vid Sanam Luang.

Enligt ett foto taget av en övervakningskamera hade Saichol och andra personer krossat glasrutorna och stormat in i zon E på första våningen av shoppingcentret Central World omkring klockan 14.30 den 19 maj. Därefter hade de plundrat och satt eld på affären. Med hjälp av detta fotografi hade polisen beviljats arresteringsorder för fyra personer, inklusive Saichol.

Saichol medgav att han var en av de som fanns med på fotot, men han nekade till att ha satt eld på affären eller att han skulle ha stulit några varor, sade polisen. Saichol sade att han som UDD-säkerhetsvakt fick 500 baht om dagen för att skydda en ledare vid namn Thawat ธวัช. Thawats efternamn kände han inte till. Saichol sade att det fanns många grupper av UDD-vakter klädda i svart och att han bara var en i mängden.

Den 19 maj, innan bränderna började, hade Saichol befunnit sig framför varuhuset för att förhindra demonstranterna att ta sig in i affärerna. När eldsvådan bröt ut flydde han till det närliggande Wat Pathum Wanaram utan att veta vem som tände eld på Central World, berättade han.

Den 22 januari 2013 hade den 30-årige Saichol Phaebua plötsligt ändrat sin berättelse. Han hävdade nu att han inte alls hade deltagit i demonstrationerna den 19 maj 2010 och heller inte i det som sedan urartade till branden på Central World! Polisen hade arresterat sammanlagt fyra personer misstänkta för mordbrand. Det handlade om två vuxna och två ungdomar. De två vuxna var Saichol och den 28-årige Pinit Channarong (Phinit Channarong) พินิจ จันทร์ณรงค์ som sedan åtalades medan de två ungdomarna frikändes av en ungdomsdomstol i december 2012.

Den 21 januari 2013 befann sig Saichol och Pinit i domstolen, men det vara bara Saichol som vittnade. Pinit hade tidigare förklarat sig oskyldig till anklagelserna och att han inte varit närvarande vid mordbranden. Saichol berättade för domstolen att han den 19 maj 2010, då Central World eldhärjades, hade sålt musik i form av CD-skivor på sjätte våningen i varuhuset Imperial World i Lat Phrao.

Saichol, som påstod sig vara analfabet, berättade för domstolen att han sovit vid Sanam Luang i mer än 15 år då han brukade sälja dricksvatten i området. Han hade bestämt sig för att tjäna litet extra pengar genom att sälja CD-skivor på Imperial World cirka 10 dagar innan mordbranden, men han hade alltid återvänt för att sova vid Sanam Luang, berättade han.

Han förnekade nu också att han någonsin fungerat som säkerhetsvakt i UDD. Åklagarna visade då ett dokument med ett erkännande som han skrivit under och då hävdade Saichol att hans erkännande hade tvingats fram av polisen. "Jag kan inte läsa. Jag blev misshandlad så jag skrev mitt namn, men jag har inte skrivit meningen "Jag erkänner att det som står här ovan är korrekt," sade han. "Detta har skrivits av Chana Songkhram-polisen och inte av mig."

Han påstod att polisen sparkat honom och släpat in honom i en pickup. Han hade också belagts med handfängsel och nekats tillgång till en advokat. "De sade till mig att om jag inte skrev mitt namn, skulle de lämna över mig till militären. Jag ville inte uppleva mera smärta," sade Saichol. Saichol förnekade också att det var han som fanns med på det foto som bifogats erkännandet. Mannen på polisens bild hade inga tatueringar, vilket Saichol hade många av på sina armar och anklar. Dessa skulle i så fall ha synts på bilden.

Till sist visade det sig att brottmålsdomstolen frikände både Saichol och Pinit från anklagelserna om mordbrand. Detta i brist på bevis. Ärendet överklagades därefter till appellationsdomstolen. Saichol dömdes då till nio månaders fängelse för brott mot undantagslagarna 2010, medan Pinit fick sex månader för samma brott.

Det kan vara intressant att veta att Thaksin Shinawatra i maj 2013 på Twitter hade utlovat en dusör på 10 miljoner baht till den som kunde ge information som ledde fram till arrestering av den eller de som satt eld på Central Worlds shoppingkomplex.

I september 2014 meddelade appellationsdomstolen att man inte tänkte ta upp fallet till ny prövning. Domstolen förklarade att man var överens med brottmålsdomstolens bedömning om att bevisen mot de två var otillräckliga.


Stavningsvarianter;

Pinit Channarong; Phinit Chanarong.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 09.09
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.