Modern tid - Andra världskriget och efterkrigstidens Thailand
Highslide JS
Seni Pramoj
Krigsförklaringarna mot Storbritannien och USA 1942

Det slutgiltiga steget i närmandet till Japan kom den 25 januari 1942 då Thailand förklarade krig mot Storbritannien och USA. Detta utannonserades i radio av BBC บีบีซี den 4 februari 1942. Anledningen till krigsförklaringen uppgavs vara britternas och amerikanernas bombningar av civila och militära mål i Thailand, som påbörjats tidigare under januari månad. Läs mer om dessa bombningar längre fram i artikeln "De allierade bombningarna av Thailand 1942-1945."

Britterna anklagades dessutom för att ha manipulerat Thailands ekonomi till skada för landet och USA för att inte ha levererat de tidigare omtalade flygplanen, som man betalat för redan 1940. Britterna hade heller inte hjälpt Siam 1893 när riket var hotat av fransmännen! Australien och Nya Zeeland förklarade därefter i sin tur krig mot Thailand, men krigsförklaringarna avvisades då de var ställda till Siam och inte till Thailand!

Det blev den thailändske ambassadören i Washington วอชิงตัน, Mom Ratchawong Seni Pramoj (Mom Ratchawong Seni Pramot) หม่อมราชวงศ์เสนีย์ ปราโมช (26 maj 1905-28 juli 1997) som fick i uppdrag av den thailändska regeringen att överlämna krigsförklaringen till den amerikanske statssekreteraren Cordell Hull คอร์เดล ฮัล (2 oktober 1871-23 juli 1955).


(Mom Ratchawong Seni Pramoj)


(Cordell Hull)

Det påstås att Seni sade till Hull att han hade något från den thailändska regeringen som han inte ville lämna över till honom. Hull skulle då ha svarat att Seni då skulle låta bli att göra detta. Därmed valde USA att negligera krigsförklaringen. Det finns uppgifter om att Seni Pramoj redan den 16 december 1941 hade förklarat att han tänkte vägra lyda order från Bangkok vid en eventuell krigsförklaring. Han menade att en sådan var olaglig och inte i överensstämmelse med det thailändska folkets vilja.


Stavningsvarianter;

BBC; British Broadcasting Corporation บรรษัทแพร่ภาพกระจายเสียงอังกฤษ.

Seni Pramoj; Pramoja, Senee Pramoj.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-07-30, 15.03
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.