Constantines unga vackra hustru, som var känd i den europeiska kolonin som lady Phaulkon och av siameserna som Thao Thong Kip Ma ท้าวทองกีบม้า (Fru Gyllene Hästhov), hade också arresterats av siameserna. En källa säger att Luang Sorasak därefter hade våldtagit henne. Kip Ma är uppenbart en förvrängning av hennes efternamn Guyomar.
Hon fick senare hjälp med att fly till fransmännen i Bangkok av en fransk officer vid namn Saint Marie แซงต์มารี, alias marinlöjtnant de Larre. Hon hade lovats beskydd genom att utses till fransk grevinna. Den 4 oktober var lady Phaulkon och hennes son framme i Bangkok och hon befann sig sedan hos fransmännen under perioden 4-18 oktober 1688. Enligt general Desfarges krävde Phetracha att hon skulle lämnas tillbaka. Om detta inte blev gjort skulle han ”utplåna den kristna religionen,” och dussintals ytterligare fransmän fängslades för att sätta press på fransmännen.
Visserligen hade Phetracha garanterat att lady Phaulkon skulle behandlas väl, men Desfarges var högst medveten om att dessa löften inte skulle hållas. Han och andra officerare hade dessutom lagt beslag på juveler tillhörande henne, utan någon tanke om att återlämna dessa. Den 18 oktober överlämnade Desfarges lady Phaulkon till siameserna, vilket en klar majoritet av hans underordnade officerare motsatte sig. Av nio församlade kaptener var sju emot ett utlämnande.
Historien om lady Phaulkons juveler är en komplicerad historia och den tidigare nämnde de Fretteville, som drunknade i början av oktober 1688, kan möjligen ha blivit mördad i samband med detta. I de externa länkarna kan du hitta en artikel från tidskriften Journal of Siam Society (Warasan Sayam Samakhom) วารสารสยามสมาคม som handlar om den intressante de Fretteville och hans roll i händelserna vid den här tiden.
Det påstås att lady Phaulkon satt kedjad i två år i Phetrachas palats, medan Luang Sorasak försökte övertala henne att inleda en frivillig sexuell relation med honom, vilket hon vägrade. Efter att ha blivit torterad och berövad alla sina tillgångar frigavs hon till sist i december 1690 och dök många år senare upp som anställd i det kungliga palatset! Hennes uppgift var att ta hand om den kungliga garderoben och det kungliga köket.
Hon blev med tiden chef över ett stort antal tjänare i palatset, men då hade både Phetracha och hans efterträdare hunnit dö. En källa talar om en stab på 2 000 kvinnor! Känd för sin ärlighet ska lady Phaulkon också ha blivit ansvarig för palatsets guld och silverbestick. Det sägs att hon bodde i den portugisiska stadsdelen och att hon arbetade i palatset på dagarna och återvände hem på nätterna.
Under sin tjänstgöringstid fick hon tid att lära några tjänare att laga desserter, såsom thong yip ทองหยิบ, thong yot ทองหยอด och foi thong ฝอยทอง. Recepten gick sedan i arv till deras familjer och arvet gick vidare till nya generationer och fram till vår tid. Inte för inte har hon blivit känd som drottningen av thailändska desserter (rachini haeng khanom thai) ราชินีแห่งขนมไทย.
Även Constantines brittiske sekreterare Joseph Bashpool โจเซฟ บาชพูล blev arresterad och satt i fängelse flera år, med en planka på nacken. Han hämtades fram då och då och torterades för att avslöja namn på rika män som förmodades ha dolda tillgångar. Hur det sedan gick för stackars Bashpool vet jag tyvärr inte.
Omkring februari eller mars 1694 började lady Phaulkons son Jorge i skolan och strax efter greps lady Phaulkon igen anklagad för att konspirera med fransmännen, men hon släpptes en kort tid senare.