Kungligheter, övriga personer & kuriosa - Kungafamiljen i Thailand
Chulabhorns historia

Prinsessan Chulabhorn (Chulaphon) เจ้าฟ้าจุฬาภรณ, eller Chulabhorn Walailak (Chulaphon Walailak) จุฬาภรณวลัยลักษณ์ föddes den 4 juli 1957. Även hon har en omfattande utbildning bakom sig. Bland annat i kemi.

1981 blev Chulabhorn förälskad i flyglöjtnanten Virayuth Didyasarin (Wirayut Dityasarin) วีระยุทธ ดิษยะศริน (1 maj 1955-). Han var en son till flygvapenchefen Prayad Didyasarin (Prayat Dityasarin) ประหยัด ดิษยะศริน som i sin tur var en nära vän till Prem Tinsulanonda.


(Virayuth Didyasarin)

Virayuth var inte av kunglig börd och hade dessutom barn med en annan kvinna. Men både hans pappa och Prem bad Virayuth att lämna sin familj och den 7 januari 1982 gifte han sig med Chulabhorn. Enligt traditionen skulle Chulabhorn förlora sin kungliga titel då hon gifte sig med en man med lägre status, men kung Bhumibol tillät henne faktiskt att få behålla sin titel som prinsessa med titeln Chao Fa.

Äktenskapet höll dock inte och avslutades 1996, men de hann få två döttrar; Siribhachudhabhorn (Siriphachutthaphon) สิริภาจุฑาภรณ์ (8 oktober 1982-) och Adityadornkitikhun (Athityathonkitikhun) อทิตยาทรกิติคุณ (5 maj 1984-). Chulabhorn har varit aktiv inom många områden och reser flitigt utomlands. Företrädesvis i Asien och Stilla Havsområdet.


(Siribhachudhabhorn)


(Adityadornkitikhun)

Senare inledde hon ett förhållande med en professor vid namn Chaichon Locharernkul (Chaichon Locharoenkun) ชัยชน โลว์เจริญกุล, som arbetade vid det medicinska fakultetet på Chulalongkornuniversitetet.


(Chaichon Locharernkul)

De visar sig ofta tillsammans i offentliga sammanhang, både i Thailand och utomlands. Men att de skulle ha gift sig har inte offentliggjorts.


Stavningsvarianter;

Virayuth Didyasarin; Virayudh Tishyasarin.

Siribhachudhabhorn; Ribha (Ripha) หริภา, Phra Ong Chao Siriphachutthaphon พระองค์เจ้าสิริภาจุฑาภรณ์.

Adityadornkitikhun; Dit (Tit) ติ๊ด, Phra Ong Chao Athityathonkitikhun พระองค์เจ้าอทิตยาทรกิติคุณ.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-10-31, 16.12
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.