Kungligheter, övriga personer & kuriosa - Kungafamiljen i Thailand
Lagen om majestätsbrott

Paul M. Handley har skrivit att den moderna siamesiska monarkin är förbjudet område. Som förklaring till detta anger thailändarna ibland att det inte finns mer att tala om än palatsets officiella kommunikéer.

Andra förklaringar kan vara att det handlar om interna privata angelägenheter, att ämnet är alltför känsligt och komplext för personer som inte står nära palatset och därför är omöjligt att hantera för vanligt folk.

Ibland sägs det helt enkelt att det är farligt och att man riskerar långa fängelsestraff för majestätsbrott om man försöker sig på egna tolkningar.

De flesta thailändare accepterar dessa argument utan mera ingående diskussioner och faktum är att en stor majoritet av thailändarna hyllar kungen och visar honom stor vördnad utan ifrågasättanden.

David Streckfuss เดวิด สตรัคฟัสส์, som är en erkänd auktoritet angående majestätsbrott och författare till boken "Truth on Trial in Thailand" har sagt följande; “Angående straff har världen inte sett något liknande på ett århundrade eller så. Lagen har i huvudsak blivit en förräderilag, nästan som högförräderi, men utan dödsstraff.”


Ryktesspridning och elakt skvaller om den kungliga familjen är officiellt ett lagbrott och straffet för majestätsbrott (Lèse Majesté) är mycket hårt.

Men faktum är att det är en väsentlig skillnad på majestätsbrott och ärekränkning eller förtal. En person som bevisligen har framfört sanningen kan inte straffas för ärekränkning eller förtal, men väl för majestätsbrott. Detta kan ofta vara litet svårt för en västerlänning, van vid yttrandefrihet, att smälta.

Thailand har haft en lag om majestätsbrott sedan 1908. När den absoluta monarkin upphörde 1932 och landet fick sin första författning innehöll den också en klausul angående majestätsbrott. Så har därefter varit fallet i alla de andra författningarna fram till i dag.

Klausulen slår fast att kungen är okränkbar och inte får utsättas för några anklagelser eller kränkande handlingar. I brottmålslagen artikel 112 (majestätsbrottslagen) står det att; "Den som förtalar eller förolämpar kungen, drottningen, tronföljaren eller regenten skall straffas med fängelse i tre till femton år." Men brottmålslagen förtydligar inte vad som kan anses som förtal eller förolämpning.

En senare tolkning av artikel 112 var att den också omfattade kritik av kungens utvecklingsprojekt, den kungliga institutionen som sådan, Chakridynastin och alla tidigare kungar. Högsta domstolen slog 2013 dessutom fast att termen "kung" i artikel 112 även omfattade tidigare kungar och inte bara den nuvarande kungen eller regenten.

I sitt födelsedagstal 2005 uppmanade kung Bhumibol faktiskt till kritik mot honom själv. Ungefär så här sade han; "Faktum är att jag också måste kunna kritiseras. Jag är inte rädd för kritik om den handlar om vad jag gjort för fel, då detta i så fall gör mig medveten om detta. Om ni säger att kungen inte kan kritiseras betyder det att kungen inte är mänsklig.”

Uppenbart hade detta tal inte den förväntade effekten utan antalet anmälningar om majestätsbrott har under de senare åren ökat dramatiskt. Från 1995 och fram till 2000 gjordes fyra eller fem anmälningar per år. Mellan januari 2006 och maj 2011 hamnade 400 fall inför domstol. Bara under året 2010 gjordes 478 anmälningar!

Lagen har uppenbart blivit ett politiskt vapen som används av olika politiska grupperingar för att smutskasta varandra.

Den franske medborgaren Lech Tomasz Kisielewicz ลีฮ์ ทอมมาส เคซิไลวิคส์ anklagades 1995 för majestätsbrott då han påstods ha fällt en nedsättande kommentar till en thailändsk prinsessa (Soamsawali) ombord på en internationell flygning med Thai Airways.

Även om det påstådda brottet ägde rum i internationellt luftrum och att kommentaren inte hade riktats mot kungen, drottningen, tronföljaren eller regenten arresterades han ändå då planet landade i Bangkok. Han satt häktad i två veckor innan han släpptes mot borgen. Han släpptes senare då han skrivit ett brev till kungen där han bad om ursäkt.

Den 10 januari 2002 publicerade Far Eastern Economic Review en artikel som menade att Vajiralongkorn hade affärsförbindelser med dåvarande premiärministern Thaksin Shinawatra. Distribueringen av tidningen förbjöds omedelbart och den thailändska regeringen drog in viseringarna för två av tidningens korrespondenter, Shawn Crispin ชอวน์ คริสปิน och Rodney Tasker รอดนีย์ แทสเกอร์. Som skäl angavs att artikeln hotade den nationella säkerheten.

Samma år skrev tidningen The Economist att "Vajiralongkorn inte alls är lika aktad [som kungen]." Detta innebar att denna upplaga av The Economist förbjöds i Thailand. En av de böcker som förbjudits är The King Never Smiles av Paul M. Handley. 

Då och då döms faktiskt västerlänningar till fängelsestraff för majestätsbrott. Men generellt sett döms utlänningar oftare mildare än infödda thailändare. Här nedan kommer ett par exempel på detta;

Den 29 mars 2007 dömdes den 57-årige schweiziske medborgaren Oliver Jufer โอลิเวอร์ จูเฟอร์ till 10 års fängelse för majestätsbrott. Han hade i fyllan och villan sprayat graffiti på ett antal kungaporträtt i Chiang Mai. Uppenbart efter att ha blivit arg över att inte få köpa alkohol på kungens födelsedag den 5 december 2006. Han benådades av kungen den 12 april 2007 och blev därefter deporterad.

Den 31 augusti 2008 arresterades en australiensisk man vid namn Harry Nicolaides แฮร์รี นิโคเลดส์ (1967-) på Bangkoks flygplats. Han var då på väg hem till Australien. Han anklagades för att ha förnärmat kronprinsen i en bok han skrivit 2005 och som enligt uppgift hade sålts i sju(!) exemplar. Bokens namn var Verisimilitude.

Den 19 januari 2009 dömdes Harry Nicolaides till sex års fängelse, vilket automatiskt sänktes till tre år efter att han erkänt. Men kung Bhumibol benådade honom den 21 februari 2009 och han återvände till Australien.

Anmälningarna om majestätsbrott har som nämnt här ovan fortsatt att öka i antal under senare år och flera av dessa fall finns beskrivna i huvudtexten på denna webbsida. Det finns även en extern länk som heter "Majestätsbrottsanklagade i Thailand," som innehåller en lista med ett antal namn.


Stavningsvarianter;

David Streckfuss; เดวิด สเตร็คฟัส.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-12-08, 17.28
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.