Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Fallet med CTX-skannrarna läggs ner (28 augusti 2012)

Antikorruptionskommissionen (NACC) beslöt sig på tisdagen den 28 augusti 2012 att lägga ner ett korruptionsärende i förbindelse med inköp av 26 stycken CTX-9000 bombskannrar till Suvarnabhumi-flygplatsen.

Det handlade om 28 misstänkta personer i samband med ovanstående inköp. Bland de misstänkta fanns Thaksin och den tidigare transportministern Suriya Jungrungreangkit. Se även det tidigare avsnittet "Thaksin Shinawatra och hans efterföljare," artikeln "Den växande kritiken mot Thaksin (2005)."

NACC-kommissionären Wichai Wiwitsevi (Wichai Wiwitsewi) วิชัย วิวิตเสวี (20 augusti 1940-) berättade att NACC på sitt möte under dagen beslutat att det inte fanns nog med konkreta bevis mot de misstänkta. Han berättade också att FBI i USA hade försett NACC med dokument relaterade till ärendet, men att detta ändå inte skulle räcka som bevis för att korruption hade förekommit.

Wichai var noga med att påpeka att NACC:s beslut inte handlade om att hjälpa Thaksin eller att dra ut på ärendet. Bevisningen var helt enkelt bara för tunn. Men skulle det komma fram nya bevis, som kunde fälla någon för korruption, skulle man överväga att ta upp fallet på nytt.

Men NACC hade beslutat att bilda en ny kommitté som skulle undersöka om sex statstjänstemän hade agerat på ett sätt som kunde tolkas som att de mottagit mutor i förbindelse med inköpet av bagageskannrarna.

Dessa sex män var Srisuk Chandrangsu (Sisuk Chantharangsu) ศรีสุข จันทรางศุ (14 januari 1944-10 mars 2014), general Somchai Somprasong สมชาย สมประสงค์, Chaikasem Nitisiri ชัยเกษม นิติสิริ (26 augusti 1948-), Therdsak Sethamanop (Thoetsak Setthamanop) เทิดศักดิ์ เศรษฐมานพ, Supadej Poonpipat (Suphadet Phunphiphat) ศุภเดช พูนพิพัฒน์ och flygvapengeneral Narongsak Sangkhapong (Narongsak Sangkhaphong) ณรงค์ศักดิ์ สังขพงศ์ (17 mars 1949-).


(Srisuk Chandrangsu)


(Narongsak Sangkhapong)

Srisuk Chandrangsu hade tidigare varit permanent sekreterare vid transportministeriet och var nu ordförande för New Bangkok International Airport (NBIA) (Borisat Tha Akat Sayan Sakon Krung Thep Haeng Mai Chamkat) บริษัท ท่าอากาศยานสากลกรุงเทพแห่งใหม่ จำกัด. Somchai Somprasong var vice ordförande för NBIA och Chaikasem Nitisiri var en tidigare åklagare och styrelseledamot i NBIA.

Wichai menade att det fanns bevis som visade att då de ovan nämnda personerna var på en officiell resa till San Francisco hade säljarrepresentanten av skannrarna betalat deras flygbiljetter, boende och golfbaneavgifter. Wichai menade att detta var ett brott enligt och även mot den nationella antikorruptionslagen.

Ärendet hade överförts till NACC 2008 då kommittén för granskning av tillgångar (ASC) hade upphört att verka. Denna tidigare omtalade kommitté hade bildats efter kuppen mot Thaksin 2006.

NACC och riksåklagarens kontor hade tidigare gemensamt diskuterat om man skulle ta fallet till domstol, men man hade inte kommit överens om hur man skulle göra. Riksåklagarens kontor ville droppa ärendet medan NACC hade hävdat sin rätt att besluta om någon skulle åtalas i ärendet.


Stavningsvarianter;

Srisuk Chandrangsu; Srisuk Chantarangsu.

Chaikasem Nitisiri; Chaikasem Nitisir (felaktigt).

Nationella antikorruptionslagen; National Anti-Corruption Act.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-12-07, 17.41
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.