Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Valets vinnare Yingluck Shinawatra den 3 juli 2011
De allmänna valen 2011

Lördagen den 2 juli 2011 sade Yingluck att hon var övertygad om att Pheu Thai skulle få mer än 250 platser i representanthuset efter söndagens val. Hon hoppades också att valen skulle bli fria, rättvisa och transparenta så att det internationella samfundet kunde acceptera valresultatet.

Tillfrågad om bildandet av nästa regering sade Yingluck att det ännu var för tidigt att tala om den saken. Yingluck var också noga med att påpeka att hennes äldre bror inte hade varit inblandad i valrörelsen.

Demokratiska partiets ledare Abhisit var under lördagen lika självsäker som Yingluck och övertygad om att hans parti skulle vinna valet och kunna bilda en ny regering. Han uppmanade alla röstberättigade i landet att rösta och visa i vilken politisk riktning de önskade att landet skulle gå. Drygt ett år tidigare hade en då nyligen gjord undersökning visat att Demokratiska partiet kunde få ända upp till 240 platser i parlamentet efter de allmänna valen.

Detta hade Abhisit berättat fredagen den 5 februari 2010, då han förklarade det dåvarande politiska läget för studenter vid King Prajadhipok’s Institute (KPI) (Sathaban Phra Pok Klao) สถาบันพระปกเกล้า. "Vi tror fullt och fast på att vårt parti kommer att vinna fler parlamentsplatser i centralregionen och i norr, men det är svårt att besegra oppositionen i nordöst."

Detta var enligt Abhisit inte något önsketänkande, men han hade också sagt att hans parti inte kunde räkna med så många parlamentsplatser att man kunde bilda en enpartiregering.

Valkampanjen inför valen söndagen den 3 juli 2011 blev lugn och städad även om en del röster senare fick räknas om och en del val ute i provinsen fick göras om. Röstdeltagandet uppgavs ha varit 75 procent.

Det blev emellertid som Yingluck hade trott och Pheu Thai vann en en storseger och erövrade hela 265 av 500 platser i representanthuset. Demokratiska partiet blev nu oppositionsparti med sina 159 platser. Partiet tappade 6 platser sedan valen 2007. Bhumjaithai fick 34 platser och Chartthaipattana 19. Valresultatet godkändes den 27 juli efter att valkommissionen behandlat en rad protester om oegentligheter och påstått valfusk.

Partiet Matubhum är berett att samarbeta med UDD och Pheu Thai, sade partiledaren och den tidigare arméchefen Sonthi Boonyaratglin på valdagen. Han sade att hans parti kunde hjälpa till med bland annat säkerhetsfrågor, oron i söder och narkotikaproblemet om hans parti fick representanter i regeringen.

"Om Pheu Thai bildar nästa regering måste vi snabba på försoningsprocessen," sade den tidigare arméchefen. Han sade dock att Pheu Thai måste vara tydlig över hur man tänker agera i sina planer om en amnesti för Thaksin och beslagtagandet av hans tillgångar.

Men Sonthi sade också att partiet Matubhum om nödvändigt var berett att verka som oppositionsparti. Det visade sig dock senare att Matubhum bara fick en enda plats i representanthuset och Sonthi förklarade inte helt oväntat att valresultat var sämre än han räknat med.

Chartthaipattanas chefsrådgivare Sanan Kachornprasart sade att valresultatet blev ungefär som han förväntat sig. Sanan sade att Pheu Thai inte hade kontaktat honom för att diskutera eventuella planer om en koalition, vilket Yingluck hade talat om under dagen. Chartthaipattanas styrelse skulle träffas under måndagen för att diskutera partiets framtid.

På måndagsmorgonen den 4 juli förklarade premiärminister Abhisit att han avgick som ledare för Demokratiska partiet. Före valet hade Abhisit nämligen sagt att han skulle avgå som partiledare om partiet fick färre platser än i de allmänna valen 2007.


(Abhisit avgår som partiledare)

Demokratiska partiets talesman Buranat Samuttharak sade att partiet fortfarande hade ett starkt förtroende för Abhisit, men man visste inte om han ville bli partiledare igen. Abhisit skulle dock fortsätta som tillfällig partiledare fram till att nästa partikongress kunde välja en ny ledare och ny partistyrelse. Detta skulle enligt lagen ske inom 90 dagar.

Buranat tillade att partimedlemmarna ute i provinserna var chockade över nyheten om Abhisits avgång. Trots att de visste att han skulle ta sitt ansvar för valresultatet hade de inte väntat sig att han skulle avgå så snabbt.

Bangkoks tidigare guvernör Apirak Kosayodhin, som tippats som möjlig efterträdare till Abhisit, avböjde att kommentera då han tillfrågades om han skulle acceptera ett erbjudande som partiledare.

Abhisit fick också beröm av Pheu Thais Watana Muangsook som lovordade honom för hans arbete och hans kampvilja under valkampanjen. Watana sade att Abhisit hade bidragit till att göra kampanjen rättvis och öppen.

Under måndagen meddelade fem politiska partier att de skulle bilda en koalition med Yingluck Shinawatra som premiärminister. Yingluck sade att koalitionen tillsammans hade 299 parlamentsplatser av 500. 265 från Pheu Thai, 19 från Chartthaipattana, 7 från Ruam Chart Pattana Puea Pandin, 7 från Phalang Chon (Phak Phalang Chon) พรรคพลังชล och 1 från partiet Mahachon. De 299 medlemmarna skulle utgöra en solid majoritet, sade hon.


(Yingluck med sina koalitionspartners den 5 juli)

Yingluck sade att den mest angelägna frågan för hennes kommande regering var att skapa nationell försoning. Administrationens andra prioritet var att förbereda kungens 84-årsdag.

Den tidigare omtalade sannings- och försoningskommissionen, som skapats av den tidigare regeringen, skulle fortsätta sitt arbete med att skapa nationell enighet tillsammans med en självständigt arbetande grupp som skulle bildas av den nya regeringen.

Yingluck deklarerade också att regeringen skulle arbeta med att förbättra landets ekonomi, återskapa moralen i nationen, se till att förvaltningen av byråkratin sköttes, avskaffa korruptionen och försäkra allmänheten att samtliga politiska partier skulle granskas. Hon passade också på att tacka alla partiledare för att ha bidragit till ett smidigt och välordnat val.

Fredagen den 5 augusti valdes Pheu Thais Yingluck Shinawatra formellt till Thailands första kvinnliga premiärminister av en majoritet i representanthuset. Mötet i parlamentet leddes av representanthusets talman Somsak Kiatsuranont. Somsak skulle nu vidarebefordra resultatet till kungen för godkännande.(Yingluck blir premiärminister den 5 augusti 2011)

Det rapporterades sent på söndagsmorgonen den 7 augusti att kungen beviljat en audiens till Somsak för att meddela det kungliga godkännandet av Yingluck. Audiensen skulle äga rum på Sirirajsjukhuset i Chalerm Phrakiat Building (Akhan Chaloem Phra Kiat) อาคารเฉลิมพระเกียรติ.

Tisdagen den 9 augusti godkände kungen formellt också det nya kabinettet under ledning av premiärminister Yingluck. Onsdagen klockan 17.30 skulle ministrarna svära en trohetsed inför kungen.

Redan på lördagsmorgonen den 6 augusti hade Abhisit Vejjajiva blivit återvald som partiledare för Demokratiska partiet. Då mötet inleddes, där partiledaren skulle utses, föreslog generalsekreteraren Marut Boonnak (Marut Bunnak) มารุต บุนนาค (21 augusti 1924-) Abhisit som kandidat till partiledarposten. Enligt rapporterna nominerades inga andra kandidater.


(Marut Boonnak)

Med på mötet var den tidigare biträdande premiärministern Suthep Thaugsuban och den tidigare premiärministern Chuan Leekpai. Abhisit skulle få hjälp av tre biträdande, eller vice partiledare. De tre var Chamni Sakdiset, Apirak Kosayodhin och Juti Krairirk. Chalermchai Sri-on valdes till partiets nye generalsekreterare.

På morgonen tisdagen den 23 augusti presenterade premiärminister Yingluck Shinawatra sin regeringsförklaring i parlamentet.


Stavningsvarianter;

Phalang Chon; Palung Chon, Palang Chon.

Chalerm Phrakiat Building; Chaloem Phra Kiat Building.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-09-28, 12.58
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.