Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Reformer före val
PDRC demonstrerar för att störa familjen Shinawatras affärer (februari 2014)

Torsdagen den 20 februari 2014 demonstrerade PDRC framför Shinawatra Tower 3 på Vibhavadi Rangsit Road. Detta för att störa familjen Shinawatras affärsintressen.

Demonstranterna, under ledning av Luang Pu Buddha Issara, hade anlänt från demonstrationsplatsen vid regeringskontoren i Chaeng Watthana i ett tjugotal pickupbilar och privatbilar, fyra bussar och 100 motorcyklar. Här väntade de på Suthep och andra PDRC-ledare som skulle komma dit med ytterligare demonstranter.

Söndagen den 23 februari avfyrades det som senare skulle visa sig vara en M79-granat. Granaten landade vid en busshållplats framför Big C Ratchadamri och dödade två barn och en vuxen och 21 personer skadades.

Detta resulterade senare i en rättegång mot fyra misstänkta och fredagen den 4 september 2015 dömdes de till livstids fängelse för dådet. Domstolen hade först dömt de fyra till döden men reducerade sedan straffet till livstids fängelse efter att de hade erkänt under polisförhören.

De fyra dömda var den 39-årige Thaweechai Wichakham (Thawichai Wichakham) ทวีชัย วิชาคำ, den 49-årige Sunthorn Phipuannok (Sunthon Phiphuannok) สุนทร ผิผ่วนนอก, den 40-årige Somsri Marit (Somsi Marit) สมศรี มาฤทธิ์ och den 45-årige Chatchawal Prabbamrung (Chatchawan Prapbamrung) ชัชวาล ปราบบำรุง.

Måndagen den 24 februari började PDRC-demonstranterna bege sig till olika regeringskontor och andra mål för att ytterligare försvåra för företag tillhörande familjen Shinawatra.

Klockan 08.35 hade omkring 500 PDRC-demonstranter begett sig från Lumphiniparken till tulldepartementet i Khlong Toei. Under ledning av Witthaya Kaewparadai bad de tjänstemännen här att sluta arbeta och gå med i deras demonstration.

Ungefär samtidigt ledde Luang Pu Buddha Issara en grupp demonstranter som bussades i väg från Chaeng Watthana till Voice TV på Vibhavadi Rangsit Road.

Från demonstrationsområdet vid Pathum Wan begav sig demonstranter till olika platser såsom industriministeriet, ministeriet för vetenskap och teknologi och utrikesministeriet. Från korsningarna Ratchaprasong och Asok begav sig demonstranter mot finansministeriet, energiministeriet och PTT:s huvudkontor.

Säkerheten vid de olika protestområdena hade skärpts efter söndagens explosion vid Ratchaprasongkorsningen. Folk som passerade demonstrationsområdena fick sina väskor och motorcyklar grundligt undersökta av säkerhetsvakter.

Torsdagen den 27 februari sade den tidigare premiärministern Abhisit Vejjajiva att den pågående politiska konflikten hade hamnat i ett dödläge och bara kunde lösas om Yingluck drog sig tillbaka. Under en intervju med med den japanska nyhetsbyrån Kyodo News (Samnak Khao Kiaodo) สำนักข่าวเกียวโด varnade Abhisit för att den politiska turbulensen skulle fortsätta och kanske bli okontrollerbar om Yingluck fortsatte att hålla sig kvar vid makten, utan att presentera några konkreta reformplaner.

Angående förbindelserna mellan Demokratiska partiet och PDRC sade Abhisit att de hade en samsyn angående nödvändiga reformer, men att de hade olika syn på hur vägen dit skulle se ut. "Men det går inte att förneka att många av de som stödjer PDRC också är supportrar till Demokratiska partiet," sade Abhisit.

Under torsdagen påstods det också att Suthep gått med på att samtala med expeditionsminister Yingluck. Men villkoren var att det bara skulle var de två och att samtalen skulle direktsändas i TV. Detta skulle Suthep ha sagt på en av PDRC:s scener samma dag.

I ett överraskande utspel fredagen den 28 februari förklarade Suthep plötsligt att alla demonstrationsområden förutom Lumphini ลุมพินี skulle stängas den 3 mars.

Samma dag hade överbefälhavare Prayut Chan-o-cha upprepade gånger sagt att han inte kunde lova att det inte skulle bli någon kupp. Men han sade att militären skulle göra sitt bästa för att undvika detta.

Den 7 mars avfyrades en granat mot PDRC-demonstranterna framför Shinawatra Tower III. Lyckligtvis missade granaten demonstranterna och träffade istället en pelare och ett träd.

Fredagen den 6 november 2015 dömde brottmålsdomstolen två rödskjortevakter tillhörande UDD till 43 år och åtta månaders fängelse vardera för attacken. Det handlade om de två männen Narongsak Plai-aram (Narongsak Phlai-aram) ณรงค์ศักดิ์ พลายอร่าม och Pirapong Sinthusonthichart (Phiraphong Sinthusonthichat) พีรพงษ์ สินธุสนธิชาติ.

Domstolen hade inledningsvis dömt de båda till 12 års fängelse för olaga vapeninnehav, 3 år för att ha burit vapen på offentlig plats och livstid för planerat mordförsök. Men domstolen sänkte straffen då båda hade erkänt, vilket slutade med att de dömdes till 43 år och fyra månaders fängelse vardera.


Stavningsvarianter;

Thaweechai Wichakham; Taveechai Vichakham, Taweechai Wichakham, วี วิชาคำ.

Sunthorn Phipuannok; ทร ผิผ่วนนอก.

Somsri Marit; Somsri Marith, เยอะ มาฤทธิ์.

Chatchawal Prabbamrung; Chatchawan Prabbamrung, ชัช ปราบบำรุง.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-10-24, 08.53
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.