Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Demonstranter utanför energiministeriet den 27 november 2013
Regeringen drar tillbaka amnestiförslagen (6 november 2013)

Gruppledarna i regeringen har kommit överens om att dra tillbaka sex förslag som var förknippade med amnestiförslaget. Detta berättade Pheu Thais parlamentsmedlem Amnuay Klangpha onsdagen den 6 november 2013. Amnuay, som var chef för koalitionens gruppledare, sade att detta gjordes för att tillfredsställa kraven från de som protesterat mot amnestiförslaget.

Av de sex förslagen var fem försoningsförslag, som lämnats in av general Sonthi Boonyaratglin, Niyom Worapanya, Samart Kaewmeechai, Chalerm Yubamrung och Nattawut Saikua. Det sjätte var ett amnestiförslag som föreslagits av Niyom Worapanya.

Men han förklarade samtidigt att det amnestiförslaget, som behandlats av representanthuset förra fredagen och som skulle behandlas av senaten den 11 november, inte omedelbart kunde dras tillbaka då det redan hamnat i lagstiftningsprocessen. Gruppledarna måste avvakta senatens beslut om lagförslaget, sade han.

Om senaten avvisade förslaget skulle det ligga orört i representanthuset i 180 dagar. Efter denna period skulle Pheu Thai inte längre försöka få igenom lagförslaget, sade Amnuay.

Gruppledaren Cholanan Srikaew sade att representanthuset skulle överväga de sex återstående amnestirelaterade förslagen den 13 november, för att ge deras upphovsmän möjlighet att dra tillbaka dem. Det krävdes ett majoritetsbeslut i representanthuset för att dra tillbaka varje förslag, sade Cholanan.

Det rapporterades att representanthusets vice talman Charoen Chankomol under morgondagen skulle bjuda in de som lämnat in de sex förslagen till överläggningar om hur man skulle gå vidare.

Detta besked lugnade dock inte ner de regeringsfientliga demonstranterna som berättade att de skulle flytta sin demonstration från Demokratimonumentet till olika statliga myndigheter, inklusive militära högkvarter, över hela Bangkok under måndagen. Detta för att förmå tjänstemän och soldater att kämpa på samma sida som folket, sade Suthep Thaugsuban på söndagsnatten den 24 november 2013.

Suthep sade att man skulle demonstrera fredligt och ordnat och att demonstrationerna skulle upphöra om tre dagar. Målen för demonstrationerna var 13 statliga kontor, högkvarteren för samtliga väpnade styrkor inklusive polisen samt TV-stationer.

Huvudstadens polisbyrå rådde på söndagen allmänheten att undvika tolv olika vägar där demonstrationer skulle dra fram under måndagen.

Arbetsmarknadsminister Chalerm Yubamrung som också var rådgivare till Centre for the Administration of Peace and Order (CAPO) försäkrade att säkerhetsstyrkorna inte skulle ingripa mot demonstranterna. Han var heller inte orolig då han trodde att demonstrationerna skulle bli fredliga.

Men samtidigt var han bekymrad över vad en tredje part skulle kunna ställa till med. Hans oro grundades på att myndigheterna upptäckt att stora mängder vapen hade förts in i huvudstaden den senaste tiden.

På söndagskvällen bekräftade UDD att man skulle fortsätta sin egen demonstration till stöd för regeringen och stanna kvar över natten på Rajamangkala National Stadium.

Under söndagen uttryckte kronprins Maha Vajiralongkorn sin egen oro över den nuvarande politiska konflikten och uppmanade parterna att lösa problemen genom samtal och förhandlingar. Detta hade kronprinsen sagt till MPB-kommissionären Kamronwit Thoopkrachang under en audiens på söndagskvällen.

Generallöjtnant Kamronwit berättade också att kronprinsen sagt att han var oroad över sina undersåtars väl och ve och att han inte ville se det thailändska folket bråka med varandra. Premiärminister Yingluck vädjade också under söndagen till alla sidor i den politiska konflikten att vända sig till varandra för samtal för att bryta dödläget.

I ett meddelande på sin Facebooksida sade Yingluck att hon var orolig över de pågående demonstrationerna och de olika gruppernas tolkning av författningsdomstolens dom angående författningsändringarna som skulle ge en helt vald senat. Yingluck lovade att hålls sig till reglerna och var redo att lyssna på alla.

Måndagen den 25 november bröt sig omkring 1 000 regeringsfientliga demonstranter in på finansministeriets område och intog byggnaderna här. Demonstranterna leddes av Suthep Thaugsuban. Samma dag belägrade omkring 1 000 regeringsfientliga demonstranter från Network of Students and People for Reform of Thailand (NSPRT) utrikesministeriet på Si Ayutthaya Road.

Ledarna Nitithorn Lamlua och Uthai Yodmanee hade marscherat från sin demonstrationsplats i Nang Loeng och hade planerat att slå sig samman med de regeringsfientliga demonstranterna ledda av Suthep Thaugsuban vid finansministeriet. Men de hade istället stannat vid utrikesministeriet där de tryckte upp portarna till området.

Vakterna och kravallpolisen som fanns på plats vid ministeriet var uppenbart inte beredda på detta och kunde inte bjuda motstånd och demonstranterna kunde storma in.

Nitithorn förklarade att demonstranterna skulle stanna kvar över natten utanför ministeriet medan Uthai sade att NSPRT man skulle belägra ministeriet fram till dess ämbetsmännen lämnade sina kontor. Nitithorn hävdade att utrikesministern och biträdande premiärministern Surapong Tovichakchaikul inte längre hade någon befogenhet att representera Thailand internationellt.

Senare under måndagen kom utrikesministeriets talesman Sek Wannamethee (Sek Wannamethi) เสข วรรณเมธี med ett uttalande som sade att ämbetsmännen vid ministeriet hade fått veta att de inte skulle gå tillbaka till sin arbetsplats då de inte skulle kunna ta sig in.

Överbefälhavaren Prayut Chan-o-cha öppnade ett tillfälligt högkvarter vid 1:a infanteriregementet på Vibhavadi Rangsit Road under måndagen. Detta för att lättare kunna övervaka de regeringsfientliga demonstranternas rörelser, berättade en källa.

Källan berättade att general Prayut hade stationerat sig här efter att premiärminister Yingluck hade ställt in en inspelning av ett meddelande till kungen inför hans födelsedag. Anledningen till Yinglucks beslut var att kanal 5 var mål för ett besök från demonstranterna. Prayut och flera andra höga officerare hade för övrigt sina ordinarie bostäder inne på 1:a infanteriregementets område.

Prayut hade också beordrat regementet att det skulle ordnas plats för premiärministern om hon valde att hålla sina regeringsmöten här. Enligt källan hade Prayut också sagt att armén behövde visa återhållsamhet och ta lärdom av tidigare händelser för att lösa problemen.

Under tisdagskvällen den 26 november omringade regeringsfientliga demonstranter från People's Force for Democracy to Overthrow Thaksinism (PEFOT) och Dharma-armén inrikesministeriets kontor i Bangkok.

Demonstranterna under ledning av general Preecha Iamsuphan och Somkiat Pongpaiboon blockerade alla portar till ministeriet omkring klockan 13.00. De förklarade att de tänkte demonstrera här i tre dagar och att de under tiden skulle stänga el- och vattentillgången till ministeriet och att alla vägar runt området skulle stängas för trafik.

Det rapporterades att inrikesministeriets ständige sekreterare Wibul Sanguanpong hade beordrat personalen att lämna sin arbetsplats av säkerhetsskäl. Omkring 100 frivilliga försvarare fanns kvar på ministeriets område, som omfattades av ISA, bakom cementblock och rakbladstråd.

Under måndagen uttalade USA:s regering sin oro över de tilltagande politiska spänningarna i Thailand. "USA följer de pågående demonstrationerna noga" och "uppmanar alla sidor att avstå från våld, visa återhållsamhet och respekt för lagen", sade utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki (1 december 1978-) i uttalandet.

Suthep Thaugsubans advokat, Jessada Anucharee (Chetsada Anuchari) เจษฎา อนุจารี, bad under onsdagen brottmålsdomstolen att överväga den arresteringsorder som utfärdats mot Suthep tisdagen den 26 november 2013.


(Jessada Anucharee)

Domstolen hade under tisdagen godkänt polisens ansökan om denna arresteringsorder. Anledningen till arresteringsordern var Sutheps tidigare ockupation av finansministeriet. Advokaten förklarade att Suthep ännu inte hade överlämnat sig till polisen, då han tidigare sagt att han skulle göra detta efter demonstrationernas slut. Den 27 november avslog brottmålsdomstolen Jessadas begäran.

Ett stort antal supportrar från PEFOT omringade onsdagen den 27 november energiministeriets (Krasuang Phalang Ngan) กระทรวงพลังงาน kontor och blockerade alla ingångar på Vibhavadi Road under onsdagen den 27 november 2013.


(Demonstranter utanför energiministeriet den 27 november 2013)

Demonstranterna krävde att alla ämbetsmän vid ministeriet skulle sluta arbeta för staten och gå hem klockan 13.00. De menade att den nuvarande administrationen inte längre var laglig, då den inte respekterade domstolarnas auktoritet.

En PEFOT-ledare förklarade att de inte hade för avsikt att ockupera ministerierna, men de hade stängt av all tillgång till området. Många tjänstemän hade lämnat ministeriet på morgonen kort tid efter att Sathit Wongnongtoey annonserat att demonstranterna skulle bege sig till sex ministerier.

Det handlade om arbetsmarknadsministeriet (Krasuang Raeng Ngan) กระทรวงแรงงาน, ministeriet för social utveckling och allmänhetens säkerhet, industriministeriet (Krasuang Utsahakam) กระทรวงอุตสาหกรรม, ministeriet för informations- och kommunikationsteknologi, hälsoministeriet och handelsministeriet.

Omkring klockan 14.00 förklarade demonstranterna att de hade tagit kontroll över ministeriet och att all personal hade lämnat området.


Stavningsvarianter;

Jessada Anucharee; Jesada Anucharee, Jesada Anujaree, Jessada A-nujaree.

Energiministeriet; Energy Ministry.

Arbetsmarknadsministeriet; Ministry of Labour.

Industriministeriet; Ministry of Industry.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-11-10, 09.41
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.