Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Sondhi Limthongkul på väg till appellationsdomstolen
Sondhi Limthongkul frikänns i förtalsmål (12 mars 2013)

Appellationsdomstolen fastslog tisdagen den 12 mars 2013 brottmålsdomstolens dom och frikände Sondhi Limthongkul och tio andra åtalade i ett gammalt förtalsmål. Det handlade om en tidigare stämning från Thaksin Shinawatra mot dessa nu frikända personer.

De hade blivit stämda i samband med uttalanden gjorda under ett seminarium som handlade om den så kallade Finlandsplanen eller Finlandsdeklarationen.

(Se även avsnittet ”Thaksin Shinawatra och hans efterföljare,” artikeln Thaksin återvänder till politiken (23 maj 2006).”)

Bland de övriga åtalade fanns den tidigare Bangkoksenatorn Chirmsak Pinthong (Choemsak Pinthong) เจิมศักดิ์ ปิ่นทอง (3 november 1950-) och de framstående akademikerna Chaianan Samudavanija och Pramote Nakhonthap samt personer som varit delaktiga i satellitkanalen ASTV TV-sändningar och på Managers webbsida.


(Chirmsak Pinthong)

Enligt rättegången hade det påstådda förtalet inträffat under en paneldiskussion under namnet "Finland Declaration and Thai Rak Thai's political strategy" på Thammasatuniversitetet den 25 maj 2006.

Den 24 mars 2009 hade brottmålsdomstolen avvisat fallet. Detta med motiveringen att de anklagade inte hade lyckats bevisa att Finlandsplanen verkligen hade existerat och att de bara hade kritiserat hur Thai Rak Thai och Thaksin skötte landets administration. Thaksin hade därefter överklagat till appellationsdomstolen.


Stavningsvarianter;

Chirmsak Pinthong; Jermsak Pinthong.

Denna artikel senast uppdaterad: 2017-02-24, 11.09
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.