Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Kokaew Pikulthong
Kokaew Pikulthongs borgen dras in (30 november 2012)

Torsdagen den 29 november 2012 rapporterades det att Pheu Thais parlamentsmedlem Kokaew Pikulthong hade ålagts att infinna sig hos brottmålsdomstolen igen under fredagen för ytterligare förhör. Detta i förbindelse med den begäran som krävde att hans och ytterligare fyra andra av Pheu Thais parlamentsmedlemmar borgen skulle dras tillbaka.

Begäran hade lämnats in av parlamentsmedlemmen Nipit Intarasombat från Demokratiska partiet som anklagade de fem parlamentsmedlemmarna från Pheu Thai för brott mot deras borgensvillkor.

De fyra andra parlamentsmedlemmarna var biträdande handelsminister Nattawut Saikua, Weng Tojirakarn, Wiphuthalaeng Pattanaphumthai och Karun Hosakul. Samtliga var närvarande under domstolsförhandlingarna. De fem tillhörde den grupp på 24 personer som anklagats för terrorism i förbindelse med UDD-demonstrationerna 2010.

Nattawut tilläts vittna först. Han använde bara fem minuter för att förklara för domstolen att hans politiska aktiviteter varit lagliga, både under UDD:s demonstrationer och under sina tal.

Då Nipit vittnade sade han att Kokaew den 4 juli i en intervju sagt att om författningsdomstolen gick emot regeringens försök att ändra i författningen var detta ett försök på att störta den konstitutionella monarkin enligt sektion 68 i författningen, och rödskjortorna skulle då bege sig ut på gatorna och kämpa enligt principen "ett öga för ett öga." Han menade att Kokaew därmed försökte skapa rädsla och splittring bland folket och att det han sagt var ett hot mot författningsdomstolens domare.

Kokaew vittnade till sitt försvar då Nipit var klar. Han insisterade på att han inte hade för avsikt att skapa oro och var övertygad om att han inte hade brutit mot sina borgensvillkor. Efter att ha lyssnat på vittnesmålen bad domstolen Kokaew att infinna sig igen under lördagen för vidare förhör och ajournerade därefter förhandlingarna.

Ett antal rödskjortor hade samlats framför domstolen för att visa sitt stöd för de fem parlamentsmedlemmarna. Minst 100 poliser hade utkommenderats för att övervaka ordningen.

Men här finns en källa som säger att brottmålsdomstolen redan på fredagen drog in Kokaew Pikulthongs borgen för att han inte hade följt sina borgensvillkor. Samma källa säger att det nu fanns ytterligare fem rödskjortor som man ville dra in borgen för.

Förutom den fyra tidigare nämnda handlade det nu också om Pichet Sukchindathong. Begäran om att dra in deras borgen avslogs dock av brottmålsdomstolen. Men domstolen lade till ytterligare krav i deras borgensvillkor där man förbjöd dem från att delta i politiska demonstrationer eller lämna landet.

Hur som helst så avslog brottmålsdomstolen tisdagen den 4 december en begäran om att Kokaew Pikulthong skulle släppas mot borgen. Kokaew hade låtit sin advokat Jessada Chandee (Chetsada Chandi) เจษฎา จันทร์ดี lämna in ansökan om borgen under morgonen med motiveringen att Kokaew ville delta i hyllningarna av kungen på hans födelsedag och att kunna närvara under ett party vid Government House.


(Jessada Chandee)

Han sade också att han som parlamentsmedlem hade planerat att delta i en studieresa till bland annat Italien under perioden 8-14 december.

Domstolen avslog dock begäran då man menade att det inte fanns några garantier för att han inte skulle upprepa sina överträdelser.


Stavningsvarianter;

Jessada Chandee; Jesada Chandee.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-05-26, 18.32
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.