Modern tid - Thailand under och efter Vietnamkriget
Kommunistpartiet byter strategi och de röda khmerernas attacker in i Thailand

Efter händelserna i oktober 1976 slutade Thailands kommunistiska parti att tassa runt monarkin och började nu i stället angripa den. Man kallade den sakdina yai ศักดินาใหญ่ och skyllde massakern i oktober och Thanins förtryck på kungahuset.

I januari 1977 återvände Praphas Charusathien hem till Thailand efter drygt tre år i exil. Det påstås att han fick en väl övervakad audiens hos kungen där han hälsades välkommen hem. Men någon politisk återkomst blev det inte för hans del.

Enligt det thailändska utrikesministeriet korsade omkring 300 soldater från de röda khmererna gränsen till Thailand natten till den 28 januari 1977. Attacken skedde strax norr om Aranyaprathet och målet var tre thailändska byar. Här dödade de 21 bybor, inklusive barn, spädbarn och en gravid kvinna och några kvinnor skall ha våldtagits.

Två polismän och fem röda khmerer dödades i striderna som fortsatte den 29 och 30 januari. Någon källa talar om i stället om en attack på fyra byar och att 30 civila dödades.

Thailand stängde därefter sin gräns mot Kambodja och överlämnade en protest till regimen i Phnom Penh. De krävde att de skulle ta ansvar för händelsen och betala kompensation till de drabbade. De röda khmererna svarade att de tre byarna låg på kambodjansk mark, underförstått att de kunde göra som de ville där. Thailändska väpnade styrkor sattes därefter i beredskap vid gränsen. Senare använde man sig av både artilleri och flyg för att driva tillbaka fienden.

För att sätta press på Phnom Penh bestämde sig Thanins regim i februari 1977 för att strypa all införsel av viktiga varor till Kambodja. Man införde ett embargo mot all gränshandel och den som trotsade förbudet straffades hårt. Sammanlagt skulle 22 thailändska ämbetsmän dömas till mellan 5-15 års fängelse för brott mot embargot.

Bristen på mat i Kambodja förvandlade till sist de röda khmererna till rena banditstyrkor, som plundrade thailändska byar på mat och boskap för att sedan återvända till Kambodja.

Den 13 februari 1977 sköt kommunistrebellerna skarpt nära en armékonvoj där kronprinsen fanns med. Men senare uppgifter påstår att skotten bara var en varning och att kronprinsen aldrig varit i någon direkt fara.

Tre dagar senare blev drottningens adjutant Mom Chao Vibhavadi Rangsit (Mom Chao Wiphawadi Rangsit) หม่อมเจ้าวิภาวดีรังสิต (20 november 1920-16 februari 1977) dödad i södra Thailand, då den BPP-helikopter hon befann sig i blev nedskjuten. Helikoptern hade begett sig djupt in i krigszonen nära gränsen till Malaysia för att hämta två sårade soldater. Gerillan visste inte om att hon fanns i helikoptern.


(Mom Chao Vibhavadi Rangsit)

Vibhavadi Rangsit var syster till kung Bhumibols gode vän Mom Chao Bhisadej Rajani (Mom Chao Phitsadet Ratchani) หม่อมเจ้าภีศเดช รัชนี (20 januari 1922-).


(Mom Chao Bhisadej Rajani)

På landsbygden hade den undergrävande verksamheten närmast utvecklats till ett fullskaligt krig i början på 1977. Men rapporterna visade att det dog fler oskyldiga bybor än kommunistrebeller. I södra Thailand gjorde användandet av napalm att hela byar och stora områden med kaffe, gummi och risodlingar fördärvades, vilket var basen för områdets ekonomi. Regeringen angav antalet stupade soldater till 550 under de tre första månaderna av 1977.

I augusti 1977 attackerade de röda khmererna ännu en gång tre thailändska byar. Den här gången i distriktet Ta Phraya ตาพระยา, som vid den här tiden tillhörde provinsen Prachinburi. I dag tillhör Ta Phraya provinsen Sa Kaeo สระแก้ว. Den här gången dödade de 29 thailändare och enligt ögonvittnen sökte soldaterna igenom husen och dödade allt levande, inklusive kvinnor, barn och till och med boskapen.


(Karta över provinsen Sa Kaeo)


(Distriktet Ta Phraya i provinsen Sa Kaeo)

Thailands ekonomi hade försämrats i takt med att investorer drog sig ur och då även USA drog tillbaka sin hjälp. President Jimmy Carters จิมมี คาร์เตอร์ (1 oktober 1924-) administration kritiserade Thailand för att vara odemokratiskt och för brott mot de mänskliga rättigheterna.


(Jimmy Carter)


Stavningsvarianter;

Alternativa födelseår för Bhisadej Rajani; 1920, 1921.

Sa Kaeo; Changwat Sa Kaeo จังหวัดสระแก้ว, Sakaeo, Sakaew, Sa Kaew, Sa Keo, Sakeo, Sa Koew, Sra Kaew.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-05-19, 16.37
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.