Modern tid - Thailand under och efter Vietnamkriget
Den amerikanska närvaron i Thailand

Under perioden 1963-1964 gick Thailand med på en amerikansk upprustning och underhåll av sina militärbaser i landet. Från mars 1964 stationerades amerikanskt flyg vid Takhli i provinsen Nakhon Sawan, 255 kilometer norr om Bangkok.


(Takhli flygbas 1965)

I oktober 1964 trappades aktiviteten upp på Ho Chi Minh-leden och i april 1965 inledde USA systematiska bombningar av leden från sina baser i Thailand. Men det var först i mars 1967 som USA officiellt bekräftade att man under två år hade genomfört bombningar av Nordvietnam från Thailand. För varje år fraktades alltmer krigsmaterial på Ho Chi Minh-leden och man beräknar att det 1970 transporterades 10 000 ton varor i veckan från Nordvietnam till Sydvietnam.

Det uppskattas att endast 15-20 procent av varorna blev förstörda trots den enorma mängd bomber som fälldes över Laos under denna period. Då Thailand nu blivit inblandat i Vietnamkriget beskylldes landet ofta för att ha uppgivit sitt traditionella oberoende eller sin neutralitet i utrikespolitiken, till fördel för ett nära samarbete med stormakten USA.

Den amerikanska militära uppbyggnaden i Thailand fortsatte mellan 1964 och 1968 och under denna period och framåt fanns det nästan 45 000 amerikaner (företrädesvis flygvapenpersonal) stationerade i Thailand samt nästan 600 flygplan, där också B-52-bombplan ingick. Dessa B-52:or var baserade vid U-Tapao i provinsen Rayong.

Den amerikanska närvarons betydelse för Thailand visade sig i nästan allt i den thailändska nationens liv. Ekonomin blåstes upp med amerikanska dollar och tiotusentals thailändare blev beroende av amerikanerna för sitt levebröd.

Kriget förde också med sig utbredd korruption och full fart på kommersen bland hotell, barer och massageinstitut i olika delar av landet. Unga kvinnor och män åkte till städerna för att lära engelska och arbeta som servitörer, servitriser, bartenders, i hotellreceptioner och souveniraffärer, som prostituerade och massöser och turistguider.

Byggnadsindustrin växte enormt och vägar och flygfält, hotell, barer samt palatsliknande hus för högt rankade utlänningar och nyrika thailändare byggdes. På lång sikt medförde den förbättrade infrastrukturen att en effektiv turistindustri kunde utvecklas. Men den intensiva amerikanska närvaron påverkade även kulturen och politiken i Thailand.

Fram till 1960 var det bara en liten thailändsk elit som haft tillgång till västerländsk kultur, idéer, värderingar och mode. Men under Vietnamkriget fick en allt större del av befolkningen också tillgång till det västerländska sättet att leva.

Denna direkta kontakt med väst innebar dock en kulturkrock mellan thailändska och västerländska värderingar. När unga talangfulla musiker fann en marknad för västerländskt influerad musik valde många att sluta med den traditionella musiken och började sprida sina västerländskt påverkade alster med hjälp av kassettband.

Med den västerländska smaken kom nya idéer om social samvaro, sexualmoral, idéer om romantisk kärlek, en minskning av den traditionella respekten för de äldre och ett ifrågasättande av Thailands ekonomiska och politiska relationer.

Liksom ungdomar överallt i världen blev även de thailändska ungdomarna med tiden involverade i motståndet mot Vietnamkriget och började ifrågasätta sitt eget lands inblandning i kriget.

Men USA blundade inte för fattigdomen i Thailand och hur exploateringen av människor gynnade Thailands kommunistiska partis växt. För att motverka detta satsade Washington stora resurser på att utveckla Thailand och vinna befolkningens stöd.

Det handlade om vägbyggen, grävning av dammar för fiskodling och förbättrad social service på landsbygden. Majoriteten av dessa satsningar gjorde man i nordöstra Thailand. Men allt var inte frid och fröjd då hundratals miljoner dollar hamnade i fickorna hos den den traditionella eliten och militären. Detta faktum utnyttjades naturligtvis av kommunistpartiet.


Stavningsvarianter;

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-05-15, 17.05
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.