Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Smaragdbuddhan
Phra Kaeo (Smaragdbuddhan)

Det var under Tiloks regeringstid som den berömda Smaragdbuddhan kom till Chiang Mai. Namnet är vilseledande då statyetten faktiskt är tillverkad av jade (nefrit (yok on) หยกอ่อน) och inget annat. Det finns källor som säger att den i stället är tillverkad av jaspis แจสเปอร์, vilket dock verkar felaktigt. Den 66 centimeter höga statyetten finns i dag i Wat Phra Kaeo วัดพระแก้ว i Bangkok. Templets fullständiga namn är Wat Phra Si Rattana Satsadaram วัดพระศรีรัตนศาสดาราม.

Statyetten kallas Emerald Buddha på engelska och det formella thailändska namnet är Phra Bhuddha Maha Mani Ratana Patimakorn (Phra Phuttha Maha Mani Rattana Patimakon) พระพุทธมหามณีรัตนปฏิมากร.

Denna Buddhastatyetts historia är full av myter. I legenderna dyker den upp väldigt tidigt och historiskt dyker den upp för första gången i Chiang Rai 1434 eller 1436. Den skall då ha upptäckts inne i en stupa som träffats av ett blixtnedslag. Efter blixtnedslaget påträffades en statyett som var täckt med stuck (gips). Abboten upptäckte en dag att näsan på statyetten flagnade och då han undersökte den närmare upptäckte han att den var grön undertill. Han avlägsnade därför all stuck och upptäckte därmed Phra Kaeo.

Statyetten flyttades sedan till Lampang, dit folk vallfärdade för att se den. Dåvarande kung Sam Fang Kaen befallde senare att den skulle hämtas till Chiang Mai och en elefant skickades för att hämta den. Då statyetten hämtats kunde man bara förmå elefanten att gå en bit på väg mot Chiang Mai innan den envist vandrade tillbaka till Lampang. Här finns det faktiskt andra källor som talar om Lamphun i stället för Lampang!

Kungen gjorde nya försök att få transporterat Phra Kaeo till Chiang Mai. Nu med andra elefanter, men det hela upprepade sig och elefanterna sprang hela tiden tillbaka till Lampang. Därför menade kungen att andarna som vaktade statyetten ville bli kvar i Lampang och därför byggdes ett tempel till Phra Kaeo i Lampang och statyetten blev kvar här i över trettio år fram till 1468.

Kung Tilok förde statyetten till Chiang Mai 1468 och 1470 placerades den i en stor stupa, i templet Wat Chedi Luang, som han låtit bygga speciellt till den. Härifrån fördes statyetten till Lan Xang omkring 1550, med ett löfte om att den skulle återlämnas. Detta kan du läsa mera om längre fram.

Det finns de som föreslår att statyetten kan ha tillverkats i nordöstra Indien, av greker som Alexander den store (Aleksandoe Maharat) อเล็กซานเดอร์มหาราช (r. 336-323 f.v.t.) lämnat kvar här, och att stenen förmodligen kom från Kaukasus. Statyetten skall sedan ha befunnit sig på resande fot i över tusen år innan den hamnade i dagens Thailand. Detta ifrågasätts av en hel del konsthistoriker som menar att den inte kan ha tillverkats så mycket tidigare än då den hittades. De menar nämligen att den är tillverkad i Chiang Saen-stil från 1400-talet.

En tid efter 1044 skall kung Anawrahta ha skickat en delegation till Sri Lanka som bad om att få den. Anawrahtas önskan beviljades, men fartyget som skulle forsla den till honom blåste ur kurs och Phra Kaeo hamnade i stället i Kambodja. Härifrån skall den sedan ha förts därifrån av buddhistmunkar via Ayutthaya och andra städer innan den hamnade i Chiang Rai. Här blev befolkningen rädd att den skulle bli stulen och täckte den därför med gips och ett lager lackarbete. Att detta hade gjorts glömdes sedan bort med tiden, innan den till sist återfanns under gipset.

Legenden om Phra Kaeo finns nämnd i flera källor såsom Chiang Mai-krönikan Jinakalamali (Chinnakalamali-pakon) ชินกาลมาลีปกรณ์, i krönikan Amarakatabuddharupanidana och speciellt i krönikan Ratanabimbavamsa (Rattanaphimphawong) รัตนพิมพวงศ์. Ratanabimbavamsa är också känd som Krönikan om Smaragdbuddhan, som skrevs på pali på 1400-talet.

Legenderna är en blandning av fakta och fabler och varierar en del i de olika källorna. Enligt legenden tillverkades Phra Kaeo 43 före vår tideräkning av ett helgon vid namn Nagasena i staden Pataliputra (Patalibut) ปาตลีบุตร (dagens Patna ปัฏนา) i Indien. Nagasena fick hjälp av guden Vishnu och halvguden Indra i skapelseprocessen. Detta skall ha skett 500 år efter att Buddha uppnått nirvana (nipphan) นิพพาน. Nagasena skall ha förutspått att Phra Kaeo skulle bli ytterst viktig för religionen i de fem länderna Sri Lanka (Langkadvipa), Kambodja (Ramalakka), Dvaravati, Chiang Mai och Lan Xang.

Legenden berättar vidare att Phra Kaeo blev kvar i Pataliputra i tre hundra år då den fördes till Sri Lanka under ett inbördeskrig. En version av legenden säger att den burmesiske kungen Anawrahta 457 skickade en mission till Sri Lanka för att be om Phra Kaeo för att främja buddhismen i hans rike. Ovanstående årtal stämmer ju inte alls med denne kung, som regerade på 1000-talet.

Hur som helst så fick den burmesiske kungen sin önskan uppfylld, men fartyget råkade ut för en storm på hemvägen och hamnade i stället i Kambodja! Då Ayutthaya erövrade Angkor 1432 (efter att böldpesten hade härjat området) fördes Phra Kaeo till Ayutthaya, Kamphaengphet, Lan Xang och slutligen till Chiang Rai, där stadens regent höll den gömd intill att den återfanns 1434 eller 1436.

Så här berättar en annan källa en litet annorlunda historia om hur Phra Kaeo kom till Kambodja; Den buddhistiska religionen och stayetten Phra Kaeo skall enligt denna källa ha kommit till Kambodja via Banteay Meas (Banthai Mat) บันทายมาศ. Detta skall ha skett genom en slump då ett fartyg, med en man vid namn Buddhaghosa (Phra Phuttha Khosa) พระพุทธโฆสะ ombord, hamnade där med statyetten efter en storm 415. Banteay Meas är idag ett distrikt i den kambodjanska provinsen Kampot กำปอด och Banteay Meas kallas också för Phutthaimat พุทไธมาศ.


(Provinsen Kampot i Kambodja)

Phra Kaeo skall sedan under flera århundraden ha varit en av Kambodjas stora skatter och sedan Laos. Detta varade sedan intill siameserna lade beslag på den. Du kommer att få höra talas mera om Phra Kaeos öde längre fram.


Stavningsvarianter;

Jaspis; Jasper, แจสเพอร์, จัสเปอร์.

Wat Phra Kaeo; Temple of the Emerald Buddha, Wat Phra Kaew, Wat Phra Keo, Wat Phra Si Rattana Satsadaram, Wat Phra Si Rattanasatsadaram, Wat Phra Sri Ratana Satasaram, Wat Phra Sri Ratana Sasdaram, Wat Phra Sri Rattana Satsadaram, Wat Phrasrirattana Sasadaram.

Krönikan om Smaragdbuddhan; The Chronicle of the Emerald Buddha.

Pataliputra; Patalibut ปาฏลีบุตร.

Patna; Magadha (Makhot) มคธ, Patna ปัตนะ.

Banteay Meas; Bantaimas, Bantay-mas, Banteaymeas, Bantea Meas, Banteay-Meas, Banteay M'eas, Banteymas, Fong-sing, Mueang Banthaimat เมืองบันทายมาศ.

Phutthaimat; Mueang Phutthaimat เมืองพุทไธมาศ, Panday-mas (khmer), Panthaimas, Panthai-mas, Phủ Sài-mạt (vietnamesiska), Pithonobaste, Pontaimas, Ponteamass (engelska), Pontheaymas (franska), Ponthiamas (franska), Pontiamas, Pontiamasse, Pontiamo, Pontiano, Po-taimat.

Kampot; Changwat Kampot จังหวัดกำปอด, Kompot ก็อมโปต.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-06, 12.24
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.