Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Floden Wang
Krig mot Chiang Mai 1456-1463

Krigen mellan Ayutthaya och Chiang Mai fortsatte igen 1456 och 1457. Trailok marscherade 1456 eller 1457/1458, enligt Chiang Mais krönika, mot Chiang Mai, tillsammans med sin son prins Intharacha. I början fick Chiang Mais styrkor känna på stora förluster och började retirera. Efter att ha erövrat Lampang och Phrae förföljde siameserna de retirerande trupperna och slog sedan läger vid floden Wang (Maenam Wang) แม่น้ำวัง.

Bland Chiang Mais trupper fanns den tidigare guvernören av Kamphaengphet, Phraya Yutthisathian, som ledde en egen styrka. Kung Trailok var mycket angelägen om att få fatt i den svekfulle guvernören som han menade var huvudansvarig för detta krig.

Kung Trailok lät skicka spioner för att undersöka Phraya Yutthisathians läger och bad därefter om frivilliga för en attack på lägret. Kungens egen son Intharacha samt guvernörerna av Kamphaengphet och Sukhothai anmälde sig till detta uppdrag. Då Phraya Yutthisathian hade hängt upp belysning i träden vid lägret upptäcktes dock den smygande trion. Sittande på sin elefant gick Phraya Yutthisathian då ut för att möta sina fiender vid lägrets ingång.

Phraya Yutthisathian lyckades driva sina tre motståndare mot en vattensamling där han rammade de båda guvernörernas elefanter som hamnade i vattnet. Tumultet varskodde kung Tilok som beordrade en attack som åsamkade fienden stora förluster. Förföljda av Phraya Yutthisathian retirerade de tillbaka till kung Trailok. Det misslyckade anfallet på Phraya Yutthisathians läger blev för mycket för dem och Trailok återvände till Ayutthaya.

En annan källa har en version som avviker litet från det jag berättat här ovan. Denna källa talar om ett berömt slag som sägs ha pågått i månsken. Under slaget lär den då 15-årige prins Intharacha ha visat prov på sitt stora mod. Kan det möjligen handla om samma slag som finns beskrivet litet längre fram i artikeln ”Kung Borommaracha III (r. 1463-1488)?”

Prinsen tillsammans med guvernörerna av Kamphaengphet och Sukhothai red på varsin elefant då de attackerade fyra andra elefantryttare. Det handlade om exguvernören(?) av Sawankhalok och tre berömda krigare från Chiang Mai. Prinsens och de två guvernörernas elefanter drevs ner i ett träsk och prinsen blev sårad av en pil i kinden. De lyckades dock retirera och återförenades med huvudstyrkan under kung Trailok.

Omkring 1459 anföll och erövrade Chiang Mai Sukhothai och Phitsanulok (Song Khwae) belägrades. Tilok lyckades uppenbart inte inta Phitsanulok eftersom han försökte sig igen året därpå. Även attacken 1460 på Phitsanulok och Kamphaengphet misslyckades då man tvingades hem för att försvara sitt eget territorium mot en invasion från Xishuangbanna. Kung Trailok befann sig Phitsanulok i januari 1460 då staden attackerades och belägrades andra gången, men han hade lyckats smita ut ur staden och ta sig i säkerhet.

Kung Trailok attackerade sedan Phrae 1461 då Tilok var upptagen med striderna i norr. Då Tilok återvände till Chiang Mai fick han veta att hans farbror Muen Dang Nakhon หมื่นด้งนคร hade marscherat i väg för att möta Ayutthayas styrkor. Han drog därför själv i väg söderut med sina trupper för att hjälpa honom. Ayutthayas styrkor insåg snart sin underlägsenhet och retirerade hem till Ayutthaya. Tilok förföljde dem men hann aldrig ifatt sin fiende. Då bestämde han sig för att inta och plundra Si Satchanalai (Chaliang), men guvernören här gav upp och bad om få bli vasall till Chiang Mai.

Plötsligt betraktades guvernören av Si Satchanalai som opålitlig och skickades till Chiang Mai 1461/1462 av Muen Dang Nakhon. Muen Dang Nakhon utsågs till ny guvernör över Si Satchanalai och var nu regent över både Nakhon (Lampang) och Si Satchanalai. Den gamle guvernören blev faktiskt inte avrättad utan skickad i exil till Mueang Hang Luang เมืองห้างหลวง, nära Chiang Dao i dagens provins Chiang Mai, där han förblev fram till sin död.

Kort tid härefter anföll Chiang Mai återigen Sukhothai. Andra källor talar om ett uppror i Sukhothai mot Ayutthaya 1462. Kung Trailok och prins Intharacha marscherade därför i väg för att försvara staden 1463. Det krävdes stora militära insatser för att kuva upproret innan Sukhothai kunde återerövras. Sawankhalok förblev dock en tid i Chiang Mais händer.

Det anses troligt att Sukhothai lämnades öde i slutet av 1400-talet eller i början på 1500-talet. På 1970-talet började den thailändska regeringen restaurera ruinstaden och den numera världsarvslistade 70 kvadratkilometer stora Sukhothais historiska park (Utthayan Prawattisat Sukhothai) อุทยานประวัติศาสตร์สุโขทัย, med sammanlagt 193 större och mindre ruiner, öppnades i slutet av 1980-talet. Sukhothai ligger 450 kilometer norr om Bangkok.

Templet Wat Sri Sawai (Wat Si Sawai) วัดศรีสวาย från 1200-talet är ett exempel på det tydliga khmerinflytandet i riket. Templet var tillägnat guden Vishnu och visar på den blandning av hinduism och buddhism som var vanlig i det gamla khmerriket. I templet Wat Si Chum วัดศรีชุม, som lär ha byggt sent under 1300-talet, finns en berömd Buddhastaty vid namn Phra Achana พระอจนะ, som kan vara äldre än själva templet. Statyn nämns nämligen i Ramkhamhaengs berömda steninskription. Eller var det kanske någon som inte riktigt tänkte till vad det gäller kronologin!


Stavningsvarianter;

Wang; Me Wang, Nam Wang.

Muen Dang Nakhon; Muen Dong Nakhon (felstavat).

Mueang Hang Luang; Mueang Hang, Tambon Thung Kaeo?

Sukhothais historiska park; Sukhothai Historical Park.

Wat Si Chum; Wat Srichum.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-09-02, 18.16
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.