Modern tid - Thailand på 1990-talet
Kung Bhumibol och hans hälsa 1995

Den 6 mars 1995 var kung Bhumibol nära att kollapsa när han motionerade. Han fördes till Sirirajsjukhuset där det konstaterades att han hade förkalkningar i kranskärlen och det fanns en allvarlig oro för att han kanske inte skulle överleva. Men efter en operation återhämtade han sig.

Tre veckor efter att han lämnat sjukhuset framträdde kung Bhumibol i TV där han visade hur väl han återhämtat sig. Kungen promenerade runt i ett rum medan läkare övervakade hans hjärta och tittarna fick veta kungens pulsfrekvens och blodtryck. Med hjälp av en whiteboardtavla förklarade sedan kungen själv vad som hade hänt med honom. Han härledde sina problem till den lunginflammation som han hade haft 1982, sin rökning som han dock hade slutat med 1987 och sitt intag av alkohol som han nu hade minskat ner på.

Han förklarade också att han ofta arbetade fem till sex timmar i sträck, motionerade för lite och att han levde under konstant stress. Trots detta förklarade Bhumibol att hans läkare hade sagt att han kunde fortsätta att arbeta i ytterligare 25 år, vilket innebar att han skulle hinna förverkliga sina kungliga utvecklingsprojekt.

Till skillnad från kungen återhämtade sig inte hans mamma och Sangwan dog den 18 juli 1995. Datumet för hennes kremering bestämdes till den 10 mars 1996.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-23, 14.59
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.