Modern tid - Enväldets avskaffande och vägen mot militärdiktatur
Yuwachon

Liksom Tyskland hade Thailand sin egen paramilitära ungdomskår, Yuwachon ยุวชน (eller Yuwachon Thahan ยุวชนทหาร), som bildats 1934 och rörelsens slogan blev tapperhet och mod. Det fanns också en organisation för kvinnliga studenter som kallades för Yuvanari (Yuwanari) ยุวนารี. Yuvanarimedlemmarna förväntades ställa upp som sjuksköterskor i krigstid.


(Yuwachonmöte)

Rörelsen hade sitt ursprung bland manliga studenter i skolor runt om i landet och vid de två universiteten i Bangkok. Det vill säga Chulalongkornuniversitetet och University of Moral and Political Sciences (Mahawitthayalai Wicha Thammasat Lae Kan Mueang) มหาวิทยาลัยวิชาธรรมศาสตร์และการเมือง, som senare blir känt som Thammasatuniversitetet.

Målet med Yuwachon var att ge en ung intellektuell klass i befolkningen en förberedande militär utbildning innan den vanliga militärtjänsten och att tillgodose militärens behov av reservofficerare. Målet var också att indoktrinera barn från tidig ålder, enligt det militaristiska partiets åsikter och mål. Alla i nationen skulle vara soldater och i händelse av krig skulle alla i samhället delta i rikets försvar.

Yuwachon spred sig över landet och uppmuntrade träning och exercis bland unga pojkar som en paramilitär styrka. Phibun deklarerade 1938 att det fanns en miljon soldater att tillgå i riket som då hade en total folkmängd på 14 miljoner.

Direktören för Yuwachondepartementet (krom yuwachon thahan) กรมยุวชนทหาร, som sorterade under försvarsministeriet, var Prayoon Pamornmontri som nu hade graden överste. Han hade uppenbart inspirerats av nazisternas ungdomsorganisationer.

En källa säger att Yuwachon upplöstes i slutet av kriget och en annan källa säger att Yuwachon existerade fram till 1947. En generallöjtnant, med titeln Luang Chatnakrop หลวงชาตินักรบ och personnamnet Suk Chatnakrop ศุข ชาตินักรบ, skapade 1948 Territorial Defense Students (Nak Sueksa Wicha Thahan) นักศึกษาวิชาทหาร som ersättning för Yuwachon.


(Luang Chatnakrop)


Stavningsvarianter;

Yuwachon Thahan; ยุวชน-ทหาร.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-04-27, 14.36
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.