Sukhothai och Lan Na - Konungariket Lan Na
Mangrai och Pegu

Omkring 1289 beslöt Mangrai sig för att utvidga sitt rike ytterligare genom att erövra Hanthawaddy (Pegu). Monfolket i Nedre Burma revolterade vid denna tid mot Pagan. Då Mangrai anförde sin armé i Mae Hong Son-området vid floden Salween mötte han kungen av Hanthawaddy. Kan det handla om den tidigare omtalade Mogado? Det verkar vara högst troligt!

Kungen av Hanthawaddy erbjöd nu Mangrai sin dotter, vilket han accepterade. Återigen slutade ett hotande krig med en allians i stället för strid. Dottern är känd som Phra Nang Paikho พระนางปายโค.

Kanske kom Mangrai också i kontakt med de tre tidigare omtalade shanbröderna från Pagan omkring 1290. Krönikorna påstår nämligen att Mangrai genomförde en snabb expedition till Pagan och Ava 1290.

Vid gränsen möttes han av en dignitär (en av shanbröderna?), som skickats av kungen för att höra vad Mangrai hade för planer. Mangrai försäkrade honom att han inte kommit för att plundra, utan i stället för att be om några av Avas berömda hantverkare.

Denna begäran resulterade i att han fick med sig fem hundra shanfamiljer hem, där det bland annat ingick guld- silver- och bronssmeder. Dessa beordrade Mangrai att bosätta sig i olika delar av sitt kungarike samt även i Kengtung.

Enligt legenden erövrades lawafolkets Kengtung av Mangrai på 1200-talet. Detta gjordes genom list och svek säger legenden. Men någon ytterligare information om hur detta gick till har jag inte.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-05-21, 10.54
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.