Sukhothai och Lan Na - Konungariket Lan Na
Mangrai, Ngam Mueang och Ramkhamhaeng

Medan Mangrai väntade på klartecken från Ai Fa bestämde han sig för att ta kontrollen över landet i sydöst. Här härskade kung Ngam Mueang över det tidigare omtalade riket Phayao. Han var, enligt vissa källor, också ättling till den tidigare nämnde Khun Chüang.

Ngam Mueang som var född 1238 hade 14 år gammal förts till en eremit vid berget Doi Duan ดอยด้วน för att utbildas. Som 16-årig hade han sedan fortsatt sina studier hos hos en lärd religiös man i Lopburi. I Lopburi hade han lärt känna en annan prins, som senare skulle bli känd som kung Ramkhamhaeng av Sukhothai. En annan källa säger att han även hade lärt känna Mangrai vid samma tillfälle.

1276 anlände kung Mangrai med sin armé till Phayaos gräns. Ngam Mueang drog ut med sin armé för att försvara sig, men i stället för strid ingick de två ett förbund. Mangrai berättade för Ngam Mueang att de var av samma ätt vilket gladde Ngam Mueang så mycket att han gav Mangrai en del av ett gränsdistrikt där det bodde 500 familjer.

Några år senare ombads Mangrai att medla i en allvarlig kris mellan Ngam Mueang och Ramkhamhaeng. Förhistorien var denna; Ngam Mueang hade en vacker fru med titelnamnet Ua Chiang Saen อั้วเชียงแสน. Hon hade blivit upprörd efter att ha grälat med sin man, som haft synpunkter på en maträtt som hon lagat till en religiös ceremoni.

Ua Chiang Saen fruktade att Ngam Mueang var trött på henne och att det var därför som han klagat på hennes mat. Då Ngam Mueang var borta från huvudstaden blev dock Ua Chiang Saen glad igen då hon fick höra att Ramkhamhaeng befann sig på resa genom Phayao. Hon var nämligen litet småförälskad i Ramkhamhaeng och väntade därför på honom nära huvudstaden.

Ramkhamhaeng, som också visste att hon var förälskad i honom, tog då chansen och förförde henne, vilket skall ha skett vid upprepade tillfällen. Vad som hänt kom till Ngam Mueangs kännedom och han planerade att ta Ramkhamhaeng till fånga. Detta berättade han naturligtvis inte för sin gamle vän, utan inviterade honom i stället på middag.

Men Ramkhamhaeng förstod att något var i görningen och lät meddela att han inte tänkte komma. Dessutom svarade han att Ngam Mueang hade lägre status än han själv!

Härefter berättar Chiang Mais krönika en lång historia som innehåller magi på hög nivå där de båda kungarna satte varandra på prov. Slutresultatet av kampen blev ändå att Ngam Mueang fick fatt i Ramkhamhaeng. I sin svartsjuka tänkte han först avrätta både Ramkhamhaeng och Ua Chiang Saen. Men han besinnade sig och bad först kung Mangrai att komma till Phayao och döma i saken.

Mangrai hastade till Phayao och påpekade för Ngam Mueang att en avrättning av Ramkhamhaeng inte skulle vara en bra lösning. Mangrai betonade i stället vikten av att bevara vänskapen mellan de tre taistaterna, för att kunna motstå gemensamma fiender. Då Ramkhamhaeng dessutom erkände sitt misstag och bad Ngam Mueang om ursäkt fick det hela ett lyckligt slut. Som kompensation för oförrätten fick Ramkhamhaeng också betala ett skadestånd, eller bot, på 990 000 kaurisnäckskal.

Denna historia visar att Ramkhamhaeng kunde svälja sin stolthet för då han kom hem attackerade han inte sin svagare granne för att hämnas sin förödmjukelse. Det skall tilläggas att inte heller Ua Chiang Saen blev avrättad.

1287 lade tre tairegenter vikt vid sitt gemensamma ursprung och sin identitet som tai och kung Mangrai, kung Ramkhamhaeng av Sukhothai och kung Ngam Mueang av Phayao ingick det tidigare omtalade blodsförbundet. Detta har jag berättat om i det tidigare avsnittet ”Konungariket Sukhothai”, artikeln ”Blodsförbundet 1287.”


Stavningsvarianter;

Ua Chiang Saen; Nang Phaya Ua Chiang Saen นางพญาอั้วเชียงแสน, Nang Ua Chian Saen (felstavat), Nang Ua Chiang Saen นางอั๊วเชียงแสน, Nang Ua Sim นางอั้วสิม, Sim สิม.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-11-04, 21.05
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.