Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterföljare
Highslide JS
Erawan Shrine
Thaksin avgår (4 april 2006)

Den 21 mars 2006 omkring klockan 01.00 inträffade en händelse som Sondhi Limthongkul inte var sen att utnyttja.

En 27-årig ung man vid namn Thanakorn Pakdeepol (Thanakon Phakdiphon) ธนากร ภักดีผล bröt sig då in i San Phra Phrom ศาลพระพรหม (eller Erawan Shrine) i centrala Bangkok och attackerade en staty föreställande guden Brahma med en hammare.

Efter att ha fördärvat statyn överfölls han själv och misshandlades till döds av personer som befann sig i området. Det visade sig senare att Thanakorn hade en bakgrund med mental ohälsa och depression. Två gatsopare arresterades och åtalades senare för dödsmisshandeln.


(Den ihjälslagne Thanakorn Pakdeepol)

Vid en demonstration mot Thaksin den 22 mars påstod Sondhi Limthongkul att Thaksin låg bakom fördärvandet av statyn för att istället ersätta Brahma med ”en mörk kraft” som skulle verka för Thaksin. Sondhi hävdade att Thaksin skulle ha lejt Thanakorn genom en kambodjansk shaman!

Sondhi ifrågasatte också varför Thanakorn blivit ihjälslagen efter att ha slagit sönder statyn. Jag har djupgående information om någon som är djupt upptagen av övertro [med syftning på Thaksin]. Han vill fördärva Thao Maha Phrom ท้าวมหาพรหม så att han kan restaurera den själv och då begrava ”sina egna saker” i statyn.

Till dags dato har Sondhi vägrat att offentligt presentera några detaljer om den ”djupgående information” varpå hans anklagelser bygger.

Pappan till den ihjälslagne Thanakorn avfärdade Sondhis påståenden och enligt the Nation sade pappan att Sondhi är "den största lögnare jag någonsin sett." Thaksin, kommenterade anklagelserna som "sinnesrubbat."

Thaksin besökte själv Erawan Shrine dagarna efter incidenten för att visa sin respekt för den sönderslagna statyyn. En ny Brahma-staty sattes på plats redan den 21 maj.

Valet den 2 april blev inte den framgång som Thaksin önskat sig då många i oppositionen röstade blankt i protest. Thai Rak Thai vann visserligen valet med överväldigande majoritet (460 av 500 platser i parlamentets underhus) och Thaksin förklarade att han inte såg någon anledning att avgå. 

Men redan dagen efter hade han ändrat sig ännu en gång och förklarade att han bara tänkte sitta kvar som premiärminister "till dess en ny kan utses". 

Före detta besked hade Thaksin haft en privat audiens med kung Bhumibol. Mötet beskrevs först som ett rutinmöte där Thaksin skulle informera om valresultatet. Men många spekulerade i om inte kungen ännu en gång använt sitt starka informella inflytande för att förmå Thaksin att avgå. Detta för nationens bästa för att undvika strider mellan Thaksins anhängare och hans motståndare. 

I ett TV-tal den 4 april förklarade Thaksin att han ville undvika en politisk kris i Thailand i samband med firandet av kung Bhumibols 60-årsjubileum på tronen. Samtidigt bad han de 16 miljoner som röstat på honom och hans parti om ursäkt att han inte kunde fortsätta att vara deras premiärminister. 

Denna artikel senast uppdaterad: 2016-10-15, 15.34
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.