Bangkok, Rama I - Rama VII - Öppningen mot väst
Thao Suranari

Thao Suranari ท้าวสุรนารี är en kunglig titel, som viceguvernören av Nakhon Ratchasimas hustru fick efter sin insats mot Anouvongs invasionsstyrka. Hon är också känd som mormor Mo (Ya Mo) ย่าโม (1771–1852).

(Mo betyder mycket stor på thai.)

Genom att lura stadens befolkning att de kommit för att hjälpa Siam mot en brittisk attack lyckades Anouvong ta sig in staden i början av 1827. Nakhon Ratchasimas (Khorats) guvernör var inte hemma då detta inträffade. Anouvong lyckades också evakuera staden för att sedan föra befolkningen till Vientiane.

Mo har fått äran för att ha räddat sin befolkning genom att trakassera fienden. Det finns olika versioner om hur hon lyckades rädda sina landsmän. En version är att hon lyckades supa de invaderande soldaterna fulla och en annan är hur hon blev ledare förett upplopp bland de evakuerade fångarna på vägen mot Vientiane.

Den allmänt accepterade versionen är att då den laotiska invasionsstyrkan beordrade de kvinnliga fångarana att laga mat till dem begärde Mo knivar för att kunna förbereda maten. På natten, då laosoldaterna sov gav hon knivarna till de fångna männen.

De tillfångatagna männen lyckades överraska de sovande soldaterna med sina knivar och de överlevande laotierna flydde och fångarna lyckades i sin tur också fly.

Kung Rama III gav henne därefter titeln Thao Surani som ett erkännande för hennes modiga insats.

Det finns en staty av Thao Suranari i centrala Nakhon Ratchasima, som är en populär plats för fromhet och hängivenhet. I slutet av mars och början av april varje år hålls en festival till hennes ära.

Statyn designades av Phra Thewaphinimmit พระเทวาภินิมมิต (1888–1942) och skulpterades av Silpa Bhirasri. Statyn placerades intill stadsmurens Chumphon Gate (Pratu Chumphon) ประตูชุมพล den 5 januari 1934.

Det har senare sagts att historien om Thao Suranari troligen blev förskönad under den nationalistiska tiden på 1930-talet.


Stavningsvarianter;

Thao Suranari; Lady Mo, Thao Suranaree.

Denna artikel senast uppdaterad: 2017-02-10, 13.39
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.