Förmodligen anlände taifolk i större omfattning, till nuvarande Thailand för cirka 1 000 år sedan. Flera källor hävdar att taifolken började röra sig söderut från Guangxi någon gång mellan 700-900-talet, men det är troligt att mindre grupper anlände ännu tidigare. Sydostasien var inte folktomt när taifolken började invandra så innan taifolkens närvaro i området blev påtaglig ska jag berätta lite om de folk som redan fanns där.
Det finns spår efter jägare och samlare i grottor bland bergen, så långt tillbaka som för 180 000 år sedan. Spåren är dock få och vaga. Senare i tiden vet vi mer och vi vet att det för 40 000 år sedan fanns förfäder till Sydostasiens folk i regionen.
De levde förmodligen på ungefär samma sätt som de europeiska grottfolken och vandrade runt i områdets djungler, längs floderna och kusterna och försörjde sig genom jakt, fiske och skogsprodukter. De använde många av de redskap av trä och bambu som fortfarande används i området i dag. Med hjälp av stenyxor och knivar tillverkade de blåsrör, pilbågar, fällor, fiskeredskap och korgar.
Med tiden tillverkades mer avancerade redskap av trä och ben, den urholkade kanoten och senare även den utriggade kanoten. Detta möjliggjorde resor österut ända till Japan (Prathet Yipun) ประเทศญี่ปุ่น, Nya Zeeland (Prathet Nio Silaen) ประเทศนิวซีแลนด์ och Hawaii (Ko Hawai) เกาะฮาวาย och västerut ända till Indien och Madagaskar (Prathet Madakaska) ประเทศมาดากัสการ์. Det finns källor som menar att Madagaskar förmodligen befolkades från nuvarande Sydostasien. Kanske från Borneo (Ko Boniao) เกาะบอร์เนียว eller södra Sulawesi (Ko Sulawesi) เกาะซูลาเวซี. Sulawesi hette tidigare Celebes (Selebis) เซเลบีส.
(Utriggad kanot)
För omkring 10 000 år sedan, eller kanske ännu tidigare, började områdets invånare med jordbruk. Detta innebar att befolkningen gradvis lämnade sin tillvaro som nomader och blev bofasta och detta ledde med tiden till en kulturutveckling.
För omkring 5 000 år sedan började befolkningen att hålla sig med husdjur såsom vattenbufflar, svin, höns och hundar och jordbrukssamhället möjliggjorde en ökande befolkning. Många forskare menar numera att de första risodlingarna kan ha haft sitt ursprung i den här delen av världen. Ungefär samtidigt som människorna i Sydostasien började med jordbruk började de också utvecklas olika språkligt och kulturellt.