Kung Ekathotsarot hade fem söner och två av dem hade han fått med en drottning. De två var prins Suthat (Chao Fa Suthat) เจ้าฟ้าสุทัศน์ (?-1610/1611) och prins Si Saowaphak (Chao Fa Si Saowaphak) เจ้าฟ้าศรีเสาวภาคย์ (?-1611?) och de hade större krav på tronen än de tre övriga sönerna. De tre övriga sönerna var Intharacha อินทราชา (1590-13 december 1628), Thong ทอง och Sri Sin (Si Sin) ศรีศิลป์, som alla var födda av lägre rankade hustrur. Förväxla inte Sri Sin med den tidigare kungen Chairachas son med samma namn, som hade dött 1561.
Ekathotsarot utsåg prins Suthat till uparat (kronprins). Några år senare allierade sig en ämbetsman med en mäktig grupp japanska legosoldater och hävdade att Suthat förberedde ett kuppförsök och stormade palatset. Detta resulterade att Suthat blev avrättad, på sin fars order, strax före kungens egen död någon gång mellan oktober 1610 och november 1611.
En annan källa har en lite annorlunda version; Kronprins Suthat sade en gång till kungen att han ville avskeda några adelsmän som blivit för mäktiga. Upphöjande eller degradering av adelsmän var något som var förbehållet endast kungen och Ekathotsarot ska ha frågat kronprinsen; ”Tänker du också ta tronen ifrån mig?" Suthat blev så förtvivlad över detta och kände sig så skyldig att han tog livet av sig med hjälp av gift.
En tredje version säger att prins Suthat fick titeln uparat 1607. Fyra månader senare bad prins Suthat sin far att släppa en fånge vilket resulterade i en vred far som anklagade Suthat för upprorsförsök. Prins Suthat begick självmord samma natt, vilket grämde Ekathotsarot väldigt mycket. Det finns källor som säger att Ekathotsarot ska ha dött av sorg 1610, efter händelsen med prins Suthat. Det finns källor som har 1620 som Ekathotsarots dödsår och att Si Saowaphak efterträdde honom som kung samma år!
Samma källa säger att denna händelse är en mycket mystisk händelse i Siams historia, då man inte vet vem det var som prins Suthat ville få frigiven. Varför Ekathotsarot blev så arg vet man heller inte. En del historiker har spekulerat i om fången var en mäktig adelsman vars makt var en utmaning mot monarkin. Omständigheterna kring prins Suthats död är också omtvistade då han lika gärna kan ha förgiftats av någon annan.
Hur som helst lade denna händelse grunden för framtida maktkamper som skulle plåga Ayutthaya i omkring ett århundrade. Då prins Suthat var död utsåg Ekathotsarot inte sin andre son prins Si Saowaphak till uparat, vilket man kunde ha förväntat sig.
Enligt de källor som jag valt att följa verkar det som om prins Si Saowaphak ärvde tronen efter sin far, trots att han inte utsetts till uparat. De flesta av Ayutthayas krönikor hävdar nämligen att han blev till kung Si Saowaphak (Somdet Phra Si Saowaphak) สมเด็จพระศรีเสาวภาคย์ (r. 1610-1611?). Han är även känd som Somdet Phra Sanphet IV สมเด็จพระสรรเพชญ์ที่ 4 och sägs ha varit enögd.
Det finns källor som säger att japanska handelsmän revolterade under Si Saowaphaks korta regeringstid. Anledningen till detta känner jag inte till. De ska ha tagit sig in i det kungliga palatset där de tvingade kungen att lova att inte skada några av deras landsmän. Därefter ska de ha tagit med sig en hög munk som gisslan till Chaophrayaflodens mynning. Här släpptes munken och de revolterande japanerna seglade sedan i väg mot Japan.