Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Kinesisk djonk
Kineserna i Ayutthaya

I det välmående Ayutthaya fanns det folk från främmande länder långt innan européerna dök upp. Den största etniska gruppen var kineserna, som faktiskt anlände till denna del av världen som handelsmän, redan innan taifolken nådde fram till nuvarande Ayutthaya.

I Bayontemplet i Angkor Thom i Kambodja finns det en basrelief som visar en kinesisk djonk. Kineserna hade tidigt gjort uppehåll i hamnar utmed Thailandviken och Malaya มาลายา, på vägen mellan Indien och Kina, för att längre fram komma ända fram till Ayutthaya. 

Ayutthayas kungar fortsatte, liksom deras kollegor i Sukhothai tidigare hade gjort, att skicka gåvor till de kinesiska kejsarna som fortfarande betraktade siameserna som vasaller. Men Kina försökte aldrig direkt att blanda sig i Ayutthayas inre angelägenheter. 


Stavningsvarianter;

Malaya; มลายา.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-21, 15.10
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.