Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Målning från Ayutthayaperioden
Upproret mot Chakkraphat 1561

Ett allvarligt uppror inträffade i Ayutthaya 1561. Bakgrunden var följande; Tidigare kung Chairachas yngste son, prins Sri Sin, hade adopterats och uppfostrats av kung Chakkraphat. Omkring 1555, då han var 13 eller 14 år hade han gått i kloster i Wat Rakhang วัดระฆัง i Ayutthaya. Kort därefter blev han anklagad för att planera en kupp mot kungen och blev satt under sträng övervakning fram till 1561 då kung Chakkraphat beordrade att han skulle stanna kvar i templet. Under sin klostervistelse fick Sri Sin titeln Phra Phimontham พระพิมลธรรม.

Rakhang betyder klocka på thai och ofta ser man namnet Klocktemplet (Monastary of the Bell) för Wat Rakhang i litteraturen. Observera att templets namn sedan ändrades till Wat Worapho วัดวรโพธิ์ på 1750-talet.

I stället för att stanna kvar i templet valde Sri Sin att fly och han samlade sina anhängare och genomförde ett överraskande nattligt anfall på huvudstaden. Efter att ha besegrat överbefälhavaren för kungens trupper i en duell lyckades han tränga ända in i palatset. Kung Chakkraphat flydde i en båt, men hans söner Ramesuan och Mahin samlade sina styrkor för ett motangrepp. Prins Sri Sin kämpade tappert, men han stupade i palatset och de flesta av hans anhängare infångades och avrättades.


Stavningsvarianter;

Wat Rakhang; Monastary of the Bell, Wat Rahang (felstavat).

Phra Phimontham; Phra Phimol Dhum, Phra Phimondham, Phra Phimon Tham.

Wat Worapho; Wat Wang Rakhang, Wat Warapho, Wat Wora Pho.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-23, 09.50
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.