Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Staty av Setthathirath i Laos
Setthathirat återvänder till Lan Xang

Då Setthathirath i Lan Na fick höra talas om brödernas planer valde han att skyndsamt bege sig till Lan Xang. Chiang Mais krönika säger att han gav sig i väg den 20 augusti 1547. Då han lämnade Lan Na säger flera källor att han lämnade över styret, eller regentskapet, till sin mormor Chiraprapha. Han hade dock lovat att återvända. Mina källor säger att Lan Na saknade regent 1548-1551.

Med sig på sin resa till Xiang Thong (Luang Prabang), som då var huvudstad i Lan Xang, hade han med sig religiösa texter, munkar och lärda män samt de tidigare omtalade buddhastatyetterna Phra Kaeo (Smaragdbuddhan), Phra Phuttha Sihing och Kristallbuddhan. Kanske som en garanti för att senare kunna återfå tronen i Lan Na.

Årtalet här ovan stämmer inte riktigt med det jag skrivit tidigare om Phra Kaeo. Statyetten fördes ju till Lan Xang först 1553!

En källa säger att han också hade med sig buddhastatyetten Phra Phuttha Saekkham พระพุทธแซกคำ. Phra Kaeo skulle förbli i Xiang Thong i tolv år för att senare hamna i Vientiane de kommande 214 åren. Andra källor säger att Phra Kaeo befann sig i nuvarande Laos 1553-1778, vilket sammanlagt blir 225 år. Phra Phuttha Sihing skall ha återbördats till Chiang Mai 1556, men hur det gick till vet jag inte.

Då Setthathirath väl kommit fram till Lan Xang visade det sig att han hade tillräckligt stöd bland Lan Xangs adel och ämbetsmän för att förhindra halvbrödernas planer om en delning av riket. Han lyckades också få dem arresterade. En del av halvbrödernas släktingar som varit inblandade i ovanstående hovintriger blev avrättade, men de båda bröderna benådades faktiskt. En misslyckad expedition från Lan Xang för att säkra Setthathiraths anspråk på tronen i Chiang Mai kan ha genomförts 1548 eller 1550. Setthathirath regerade i Lan Xang 1548-1571 medan en annan källa säger 1550-1571.

Den 26 februari 1551 försökte Phraes regent, Phraya Sam Lan พระยาสามล้าน, invadera Chiang Mai med hjälp av styrkor från Lan Xang. Han fick hjälp av Phraya Nakhon พระยานคร och Phraya Hua Wiang พระยาหัวเวียง från Lan Xang. Den 28 mars samlade adeln i Chiang Mai ihop en styrka och genomförde en motattack. Den blev framgångsrik och styrkorna från Phrae flydde hemåt. De hade då varit i Chiang Mai i två månader och 25 dagar.

I april 1551 meddelade Setthathirath att han inte kunde hålla sitt löfte om att återvända till Chiang Mai och abdikerade. Setthathirath ville att makten i Chiang Mai skulle lämnas över till hans mormor Chiraprapha. Detta förslag var adeln och ämbetsmännen i Chiang Mai inte beredda att följa. En förvirrande källa säger att Setthathirath ville att hans mamma, som nu kallades Thao Mae Ku ท้าวแม่กุ, skulle bli regent!


Stavningsvarianter;

Phra Phuttha Saekkham; Phra Phuttha Saek Kham, Phra Saek Kham พระแทรกคำ, Phra Saekkham, Saekkam.

Alternativ regeringstid för Setthathirath i Lan Xang; 1550-1571.

Thao Mae Ku; Maeku, Thao Meku ท้าวเมกุ.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-23, 09.40
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.