Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
That Phanom i Laos
Phothisarats död och tronstriden i Lan Xang

Nu går vi tillbaka lite i tiden till händelserna i Lan Xang under den turbulenta tiden i Ayutthaya.

I Lan Xang hade Phothisarath kallat samman till en stor audiens med främmande dignitärer 1547 och i samband med detta blev de alla inbjudna till en stor inhägnad där man hade drivit in vilda elefanter. Här valde Phothisarath att demonstrera sin skicklighet i elefantfångst. Han gav sig därför in i inhägnaden, mitt bland de vilda elefanterna, sittandes på sin egen elefant, och fångade en av de vilda med ett lasso.

Den infångade elefanten lyckades dock dra omkull Phothisaraths elefant, och han hamnade själv under den fallande elefanten. Man lyckades dock ta sig in och hämta ut den svårt skadade Phothisarath, som bars till sitt palats. Trots att hans tillstånd var kritiskt såg han till att de främmande dignitärerna tackades för att de kommit och han bad dem att återvända hem. Sju dagar senare var han död.

Lägg märke till att Photisaraths dödsår varierar i källorna och att datumet den 8 augusti 1548 för hans död stämmer dåligt med kommande kungars regeringstider som jag skriver om längre fram. Angående det jag skrivit här ovan så förefaller det ju troligt att Photisarath dog 1547.

Phothisaraths död resulterade i en tronstrid i Lan Xang där två olika grupperingar kämpade om tronen för varsin kandidat. Det handlade om för eller emot två av Setthathiraths halvbröder. I den tidigare artikeln ”Oroligheter i Lan Na,” har jag berättat att Phongsawadan Yonok menar att det i stället handlade om två helbröder till Setthathirath. Jag har emellertid valt att följa historikern Maha Sila Viravong som menar att Setthathiraths mamma bara fick en son.

Den äldre halvbrodern är känd som Chao Si Worawongsa Ratchakuman เจ้าศรีวรวงษาราชกุมาร, alternativt Chao Lan Xang (Chao Lan Chang) เจ้าล้านช้าง, och han hade tidigare varit guvernör i Pak Houei Luang. Enligt en källa var hans mamma en prinsessa från Ayutthaya.

Den yngre brodern är känd som Chao Kitthonwarathirat เจ้ากิจธนวราธิราช och det var han och hans anhängare som gick segrande ur striden och han utsåg sig sedan själv till kung Chao Kitthonwarathirat (r. 1547-1548). Han är även känd som Chao Tha Ruea เจ้าท่าเรือ, eller Chao Tha Huea เจ้าท่าเฮือ. Denne kung finns inte med i kungaföljden i engelska Wikipedia, men han finns med i thailändska Wikipedia!

Det finns källor som säger att de två bröderna först hade kommit överens om att dela Lan Xang emellan sig i en nordlig del och en sydlig del. Den nordliga delen skulle gå till Chao Kitthonwarathirat och den sydliga till Chao Si Worawongsa Ratchakuman.


Stavningsvarianter;

Chao Si Worawongsa Ratchakuman; Chao Lanchan, Chao Lanchang, Chao Lan Xang (Chao Lan Chang) เจ้าล้านช้าง, Chao Maha Uparat Si Worawongsa เจ้ามหาอุปราชศรีวรวงษา, Chao Siwalawongsa Ratchakuman เจ้าสีวละวงษาราชกุมาร, Thao Worawong ท้าววรวงษ์.

Chao Kitthonwarathirat; Chao Kitthonnawarat เจ้ากิจธนวราช, Chao Kitthonworathirat.

Chao Tha Huea; Chao Kitthanawarat เจ้ากิถนาวะราช, Chao Tha Heua, Thao Tha Ruea ท้าวท่าเรือ.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-09-28, 10.44
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.