Forntid - Sydostasien före och under taifolkens ankomst
Pagan

När pyuriket hade kollapsat trängde ett nytt folk in på deras tidigare områden. Här tog de över de system av bevattnade risfält som byggts upp av monfolket och pyufolket i Irrawaddyflodens centrala dalgång. Det nya folkslaget var burmanerna och i regionen vid nuvarande Mandalay (Mandale) มัณฑะเลย์ bildade de en ny liten stat vid Pagan 849 och det första burmesiska imperiet anses ha existerat under perioden 849-1297. Varken de tidiga burmanerna eller Nanzhao tycks ha varit intresserade av dalgångarna i norra nuvarande Burma, som med tiden skulle bli kända som Shanstaterna.

De burmesiska krönikorna säger att Pagan grundades under det andra århundradet av vår tideräkning och att staden blev befäst 849 av kung Pyinbya (Payin-baya) ปยีน-บย่า, som var den 34:e efterträdaren till grundaren av det tidiga Pagan. Historiker i allmänhet menar att Pagan bildades först någon gång från mitten till slutet av 800-talet. Burmanerna hade då nyligen kommit till Irrawaddyflodens dalgång från kungariket Nanzhao. Det var först sent under 900-talet som Pagan blev ett mer framträdande rike.

Mellan 849 och 1044, när Pagan blev kungariket Pagan, finns det nästan inga kända pålitliga historiska källor. Detta är mycket beklagligt eftersom det var under denna period som majoriteten av burmanerna anlände till dagens Burma. Burmanernas tidigaste dokumenterade hemvist låg mellan Gobiöknen (Thalesai Kobi) ทะเลทรายโกบี och nordöstra Tibet. Förmodligen i den nuvarande kinesiska provinsen Gansu (Kansu) กันซู่.


(Gansu)

Tidiga kinesiska källor nämner ett folkslag som de kallade chiang. Dessa var nomadiska folk som höll får och getter väster om kineserna och bland dessa chiang kan man förmodligen hitta burmanernas förfäder. Kineserna attackerade dem ständigt för att ta fångar till människooffer och de sökte därför skydd i nordöstra Tibet. Under det första århundradet före vår tideräkning förföljdes de återigen av kineserna och många begav sig då söderut.

De fantastiska och välbevarade ruinerna i Pagan utgör idag en av Asiens mest imponerande historiska platser och blev inkluderade på UNESCO:s världsarvslista 2019. Ruinstaden, som tidigare var svår att nå, har börjat bli allt mer känd i väst. Tusentals tempel byggdes i staden och det främsta av dem, Anandatemplet (Ananthawihan) อานันทวิหาร, blev färdigbyggt 1105 för att hedra en av Buddhas främsta lärjungar.


(Anandatemplet)

Enligt Wikipedia byggdes mer än 10 000 buddhistiska tempel, pagoder och kloster enbart på Paganslätten och av dessa finns ruinerna av mer än 2 200 tempel och pagoder kvar.


Stavningsvarianter;

Pyinbya; Phra Chao Payin-baya พระเจ้าปยีน-บย่า.

Gansu; Kansu กานสู, Kansu กันซู, Monthon Kansu มณฑลกานซู.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-05-18, 09.22
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.