Forntid - Sydostasien före och under taifolkens ankomst
Taifolk och Dvaravati

Det är troligt att taifolk redan tidigt flyttade in i monrikets norra delar, men vi kan inte vara helt säkra förrän på 1000-talet. En taikrönika från norr talar då om en moninvasion från Thaton som intog Yonok 1017. Jag har tidigare berättat att området på båda sidor om Mekongfloden vid den tidigare omtalade staden Ngoenyang (blivande Chiang Saen) kallades Yonok. 

Shanerna hade börjat anlända till nuvarande Burma redan före vår tideräkning och den första större shanstaten, med huvudstaden Mogaung (Mokong) โม่ก้อง, hade enligt traditionen bildats 1215. Därefter grundades Mong Nai (Mueang Nai) เมืองนาย 1235. Mogaung ligger i dag i Kachinstaten (Rat Kachin) รัฐกะชีน och Mong Nai i den södra delen av Shanstaten i det moderna Burma. Du kan läsa mer om shanernas historia längre fram i de kommande artiklarna ”Ahomfolket,” och ”Shanbröderna i Pagan”.


(Kachinstaten i Burma)


Stavningsvarianter;

Mogaung; Moegaung, Mokong โมกอง, Mongkawng (shan), Mueang Kong เมืองกอง, Mukawng, Möngkawng.

Mong Nai; Mone, Mongnai, Mueang Nai เมืองหน่าย, Muong Nai, Möng Nai.

Kachinstaten; Jingphaw Mungdaw (kachin), Rat Kachin รัฐกะฉิ่น.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-13, 09.33
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.