Forntid - Sydostasien före och under taifolkens ankomst
Camadevis legendariska ursprung

Här kommer en sammanfattning av vad krönikan Camadevivamsa och andra källor skriver om Camadevis legendariska ursprung;

Enligt Camadevivamsa var Camadevi en ättling till regenten i kungariket Lopburi (Lavo). Enligt mytologin var hon en dotter till den välhavande mannen Inta อินตา och en kvinna med okänt namn, från byn Nong Du หนองดู่. Denna by ligger i dag i distriktet Pa Sang ป่าซาง i provinsen Lamphun. Då hon var tre månader gammal blev hon bortrövad av en gigantisk fågel som var på jakt efter mat. Fågeln flög sedan till Doi Suthep ดอยสุเทพ där den utmattad tappade barnet i en damm. Mirakulöst nog hamnade hon på ett näckrosblad, eller lotusblad (bai bua) ใบบัว, och drunknade inte.


(Distriktet Pa Sang i provinsen Lamphun)

En eremit vid namn Suthewa Rusi (Suthewa Ruesi) สุเทวฤๅษี, som bodde på Doi Suthep, upptäckte barnet ute i dammen då han var ute på en vandring. Han började därefter be för barnet och mirakulöst nog fördes den lilla kroppen in till strandkanten av en vindby. Därefter adopterade Suthewa Rusi henne och tog väl hand om henne och gav henne namnet Vi (Ying Wi) หญิงวี.

I flera källor kallas Suthewa Rusi också för Ruesi Wasuthep ฤๅษีวาสุเทพ. Under sin uppväxt fick Vi en bra utbildning av den lärde Suthewa Rusi. Då hon blev 13 år gammal spådde han hennes framtid och såg då att hon kunde bli regent i ett mäktigt kungarike i framtiden.

Han byggde därefter en flotte och skickade i väg henne söderut på floden Raming (Ping) mot Lopburi eftersom detta rike var det mest blomstrande vid denna tid. Det tog flera månader innan flotten nådde fram till målet. Här talas det också om 35 ledsagande apor!

En annan källa säger att Suthewa Rusi var orolig att folk skulle tro att Vi var hans hustru och att det var därför som han skickade i väg henne. Då flotten nådde fram till Lopburi förundrades befolkningen över det inträffade och kungen och drottningen var mycket glada över flickans ankomst. De behöll henne och gav henne det nya namnet Camadevi och hon fick en komfortabel uppväxt vid Lopburis hov.

Då kungen och hans fru fick höra talas om spådomen, som berättade att Camadevi hade potential att bli regent i ett mäktigt rike och att hon också skulle bli gift med en framstående man, lät nu upphöja henne till prinsessa av Lopburi. De arrangerade också en kröning av henne då hon fyllt 14 år. I samband med detta fick hon titeln Chao Ying Chammathewi Si Suriyawong Borommaratchakhattiyanari Rattanakanya Lawapuri Ramesuan (Chao Ying Vhammathewi Si Suriyawong Borommaratchakhattiya-nari Rattanakanya Lawoburirachaisawan) เจ้าหญิงจามเทวีศรีสุริยวงศ์ บรมราชขัติยนารี รัตนกัญญาละโว้บุรีราไชศวรรย์.

Då Camadevi fyllde 20 år beslöt man sig för att Camadevi och en prins vid namn Ramrat รามราช skulle gifta sig. Ramrat kom från det närliggande kungariket Ramburi (Mueang Ramburi) เมืองรามบุรี. Det är nu som Camadevi omtalas för sin skönhet för första gången. En annan prins från ett mon-kungarike hade bett kungen av Lopburi om Camadevis hand, men hade fått nej då hon redan var bortlovad. Han hade blivit rasande och startade därför ett krig mot Lopburi med avsikten att lägga beslag på Camadevi.

Camadevi valde själv att leda Lopburis armé och fick med sig de närliggande kungarikena på sin sida. Hon besegrade sedan den uppretade prinsens armé, vilket naturligtvis firades av befolkningen i Lopburi. Men Camadevi var bedrövad över alla liv som spillts i kriget och beordrade byggandet av ett tempel på slagfältet till ära för de stupade. Enligt Camadevivamsa ägde kriget rum 653 och två år senare, då allt hade lugnat sig igen, gifte Camadevi sig med Ramrat.

Omkring 659 kom Suthewa Rusi till Lopburi för att be om en regent till det nya kungariket Hariphunchai, som han och hans vän eremiten Sukthanta Ruesi (Sukkathanta Ruesi) สุกทันตฤๅษี hade grundat. Enligt Camadevivamsa var prins Ramrat munk vid den här tiden och erbjudandet hade därför gått till Camadevi. Enligt mytologin accepterade hon erbjudandet då befolkningen hade problem och behövde en ledare. Hon ville också återgälda Suthewa Rusi för att han uppfostrat henne så väl då hon var ung.

Det tog sju månader att nå fram till Hariphunchai med båt. Då hon kommit fram blev hon krönt som regent i Hariphunchai. Hon hade varit gravid redan då hon lämnade Lopburi och hon födde tvillingsöner sju dagar efter sin kröning. Sönerna fick namnen Mahantayot มหันตยศ och Anantayot พระอนันตยศ. Lägg märke till att Anantayot kallas för Indavara i en del källor.

Camadevi regerade fram till 688 då Mahantayot tog över. Då hon fyllt 60 ägnade hon sig nu i stället åt att bevara buddhismen. Hon dog sedan 731, 89 år gammal. Detta årtal stämmer ju inte då hon här ovan påstås ha varit född 633. Vänder vi i stället på siffrorna så blev hon 98 år gammal!

Efter Camadevis död arrangerade Mahantayot en sju dagar lång begravningsceremoni för henne. Hennes aska och benrester samlades ihop efter kremeringen och förvarades därefter i en stupa (chedi) vid namn Suwan Chang Kot สุวรรณจังโกฏิ, som i dag är känd under namnet Chedi Ku Kut เจดีย์กู่กุด. Detta verkar emellertid inte troligt med tanke på det jag berättar här nedan.

Enligt legenden hade stupan uppförts under Camadevis regeringstid, men den anses i dag i stället ha byggts av kung Athitayarat omkring 1150, som ett minnesmärke över hans seger över khmererna. Det nuvarande utseendet fick stupan 1218 då den byggdes om av kung Sapphasit สรรพสิทธิ์ efter att den skadats i en jordbävning. Tempelkomplexet som stupan tillhör är känt som både Wat Camadevi (Wat Chammathewi) วัดจามเทวี och Wat Ku Kut วัดกู่กุด.


Stavningsvarianter;

Inta; Intasom.

Nong Du; Nong Duu.

Pa Sang; Amphoe อำเภอป่าซาง, Pasang.

Suthewa Rusi; Phra Suthewa Ruesi พระสุเทวฤาษี, Sudeva Rishi.

Wasuthep; Vasudeva.

Chao Ying Chammathewi Si Suriyawong Borommaratchakhattiyanari Rattanakanya Lawapuri Ramesuan; Chao Ying Si Suriyawong Borommatchakhatthiyanari Rattanakanya Lawapuri Ramesuan เจ้าหญิงจามเทวี ศรีสุริยวงศ์ บรมราชขัตติยนารี รัตนกัญญา ลวะปุรีราเมศวร.

Ramrat; Ram.

Sukthanta Ruesi; Phra Sukkathanta Ruesi พระสุกทันตฤาษี, Ruesi Sukkathanta ฤๅษีสุกกทันตะ, Sukkadanta, Sukkanta, Sukkathanta Ruesi สุกกทันตฤๅษี.

Mahantayot; Mahantayasa, Phra Mahantayot พระมหันตยศ.

Anantayot; Phaya Anantayot พญาอนันตยศ, Phra Anantayot พระอนันตยศ.

Suwan Chang Kot; Chedi Suwan Chang Kot, Suwan-Chang-Kot-Chedi, Suwan Chang Kot Chedi สุวรรณจังโกฏิเจดีย์.

Sapphasit; Phra Chao Sapphasit พระเจ้าสรรพสิทธิ์, Sapasith, Saphsit.

Wat Camadevi; Wat Chama Devi, Wat Chama Thewi, Wat Chamthewi, Wat Jamdevi, Wat Sangkharam วัดสังฆราม.

Wat Ku Kut; Wat Kukut.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-10-10, 16.39
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.