Forntid - Sydostasien före och under taifolkens ankomst
Camadevis legendariska ursprung

Här kommer en sammanfattning av vad krönikan Camadevivamsa och andra källor skriver om Camadevis legendariska ursprung:

Enligt Camadevivamsa var Camadevi en ättling till regenten i kungariket Lavo (Lopburi). Enligt mytologin var hon en dotter till den välhavande mannen Inta อินตา och en kvinna med okänt namn, från byn Nong Du หนองดู่. Denna by ligger i dag i distriktet Pa Sang i provinsen Lamphun.

Då hon var tre månader gammal blev hon bortrövad av en gigantisk fågel som var på jakt efter mat. Fågeln flög sedan till Doi Suthep ดอยสุเทพ där den utmattad tappade barnet i en damm. Mirakulöst nog hamnade hon på ett näckrosblad, eller lotusblad (bai bua) ใบบัว, och drunknade inte.


(Distriktet Pa Sang i provinsen Lamphun)

En eremit vid namn Suthewa Rusi (Suthewa Ruesi) สุเทวฤๅษี, som bodde på Doi Suthep, upptäckte barnet ute i dammen då han var ute på en vandring. Han började sedan be för barnet och mirakulöst nog fördes den lilla kroppen in till strandkanten av en vindby. Därefter adopterade Suthewa Rusi henne och tog väl hand om henne och gav henne namnet Vi (Ying Wi) หญิงวี.

I flera källor kallas Suthewa Rusi också för Ruesi Wasuthep ฤๅษีวาสุเทพ. Under sin uppväxt fick Vi en bra utbildning av den lärde Suthewa Rusi. När hon blev 13 år gammal spådde han hennes framtid och såg då att hon kunde bli regent i ett mäktigt kungarike i framtiden.

Han byggde därefter en flotte och skickade i väg henne söderut på floden Raming (Ping) mot Lavo eftersom detta rike var det mest blomstrande vid denna tid. Det tog flera månader innan flotten nådde fram till målet. Här talas det också om 35 ledsagande apor!

En annan källa säger att Suthewa Rusi var orolig att folk skulle tro att Vi var hans hustru och att det var därför som han skickade i väg henne. När flotten nådde fram till Lavo förundrades befolkningen över det som hänt och kungen och drottningen var mycket glada över flickans ankomst. De behöll henne och gav henne det nya namnet Camadevi och hon fick en bekväm uppväxt vid Lavos hov.

Då kungen och hans fru fick höra talas om spådomen, som berättade att Camadevi hade potential att bli regent i ett mäktigt rike och att hon också skulle bli gift med en framstående man, lät de nu upphöja henne till prinsessa av Lavo. De arrangerade också en kröning av henne då hon fyllt 14 år. I samband med detta fick hon titeln Chao Ying Chammathewi Si Suriyawong Borommaratchakhattiyanari Rattanakanya Lawapuri Ramesuan (Chao Ying Vhammathewi Si Suriyawong Borommaratchakhattiya-nari Rattanakanya Lawoburirachaisawan) เจ้าหญิงจามเทวีศรีสุริยวงศ์ บรมราชขัติยนารี รัตนกัญญาละโว้บุรีราไชศวรรย์.

Då Camadevi fyllde 20 år beslöt man sig för att Camadevi och en prins vid namn Ramrat รามราช skulle gifta sig. Ramrat kom från det närliggande kungariket Ramburi (Mueang Ramburi) เมืองรามบุรี. Det är nu som Camadevi omtalas för sin skönhet för första gången. En annan prins från ett mon-kungarike hade bett kungen av Lavo om Camadevis hand, men hade fått nej då hon redan var bortlovad. Han hade blivit rasande och startade därför ett krig mot Lavo med avsikten att lägga beslag på Camadevi.

Camadevi valde själv att leda Lavos armé och fick med sig de närliggande kungarikena på sin sida. Hon besegrade sedan den uppretade prinsens armé, vilket naturligtvis firades av befolkningen i Lavo. Men Camadevi var bedrövad över alla liv som spillts i kriget och beordrade byggandet av ett tempel på slagfältet till ära för de stupade. Enligt Camadevivamsa ägde kriget rum 653 och två år senare, då allt hade lugnat sig igen, gifte Camadevi sig med Ramrat.

Omkring 659 kom Suthewa Rusi till Lavo för att be om en regent till det nya kungariket Hariphunchai, som han och hans vän och eremiten Sukthanta Ruesi (Sukkathanta Ruesi) สุกทันตฤๅษี hade grundat. Enligt Camadevivamsa var prins Ramrat munk vid den här tiden och erbjudandet hade därför gått till Camadevi. Enligt mytologin accepterade hon erbjudandet då befolkningen hade problem och behövde en ledare. Hon ville också återgälda Suthewa Rusi för att han uppfostrat henne så väl då hon var ung.

Det tog sju månader att nå fram till Hariphunchai med båt. När hon kom fram blev hon krönt som regent i Hariphunchai. Hon hade varit gravid redan när hon lämnade Lavo och födde tvillingsöner sju dagar efter sin kröning. Sönerna fick namnen Mahantayot มหันตยศ och Anantayot พระอนันตยศ. Observera att Anantayot ibland kallas för Indavara i vissa källor.

Camadevi regerade fram till 688 då Mahantayot tog över. När hon fyllde 60 ägnade hon åt att bevara buddhismen istället. Hon dog sedan 731, 89 år gammal. Detta årtal stämmer inte överens med uppgiften ovan där det påstås att hon föddes 633. Om vi vänder på siffrorna blir hon istället 98 år gammal!

Efter Camadevis död arrangerade Mahantayot en sju dagar lång begravning för henne. Hennes aska och benrester samlades ihop efter kremeringen och förvarades sedan i en stupa (chedi) vid namn Suwan Chang Kot สุวรรณจังโกฏิ, som idag är känd som Chedi Ku Kut เจดีย์กู่กุด. Detta verkar dock inte troligt med tanke på det jag berättar nedan.

Enligt legenden sägs stupan ha byggts under Camadevis regeringstid, men den anses nu istället ha byggts av kung Athitayarat omkring 1150, som ett minnesmärke över hans seger över khmererna. Det nuvarande utseendet fick stupan 1218 då den byggdes om av kung Sapphasit สรรพสิทธิ์ efter att den skadats i en jordbävning. Tempelkomplexet som stupan tillhör är känt som både Wat Camadevi (Wat Chammathewi) วัดจามเทวี och Wat Ku Kut วัดกู่กุด.


Stavningsvarianter;

Inta; Intasom.

Nong Du; Nong Duu.

Suthewa Rusi; Phra Suthewa Ruesi พระสุเทวฤาษี, Sudeva Rishi.

Wasuthep; Vasudeva.

Chao Ying Chammathewi Si Suriyawong Borommaratchakhattiyanari Rattanakanya Lawapuri Ramesuan; Chao Ying Si Suriyawong Borommatchakhatthiyanari Rattanakanya Lawapuri Ramesuan เจ้าหญิงจามเทวี ศรีสุริยวงศ์ บรมราชขัตติยนารี รัตนกัญญา ลวะปุรีราเมศวร.

Ramrat; Ram.

Sukthanta Ruesi; Phra Sukkathanta Ruesi พระสุกทันตฤาษี, Ruesi Sukkathanta ฤๅษีสุกกทันตะ, Sukkadanta, Sukkanta, Sukkathanta Ruesi สุกกทันตฤๅษี.

Mahantayot; Mahantayasa, Phra Mahantayot พระมหันตยศ.

Anantayot; Phaya Anantayot พญาอนันตยศ, Phra Anantayot พระอนันตยศ.

Suwan Chang Kot; Chedi Suwan Chang Kot, Suwan-Chang-Kot-Chedi, Suwan Chang Kot Chedi สุวรรณจังโกฏิเจดีย์.

Sapphasit; Phra Chao Sapphasit พระเจ้าสรรพสิทธิ์, Sapasith, Saphsit.

Wat Camadevi; Wat Chama Devi, Wat Chama Thewi, Wat Chamthewi, Wat Jamdevi, Wat Sangkharam วัดสังฆราม.

Wat Ku Kut; Wat Kukut.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-13, 09.13
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.