Då är det dags att berätta lite mer om monfolket. Detta folk hade tidigt slagit sig ner vid floden Salween i nuvarande Burma. De fortsatte att sprida sig söderut och österut långt in i nuvarande Thailand. Det var ett konstnärligt folk som skapade en högtstående civilisation, vilket dokumenteras av ruiner och redskap som påträffats i området.
Tidigt omtalas ett område i Sydostasien som kallades Suvarnabhumi (Suwannaphum) สุวรรณภูมิ, vilket ibland översätts till det Gyllene landet eller Guldlandet (Din Daen Thong) ดินแดนทอง. (Suvarna=guld och bhumi=land.) En del forskare menar att detta område kan ha legat i nuvarande centrala Thailand, medan andra menar att Suvarnabhumi var den region som sträcker sig från Pegu (Pha-kho) พะโค i nuvarande Burma ner över Malackahalvön. Forskarna har inte riktigt kunnat bli eniga om områdets omfattning.
Ett förslag har varit området vid den moderna staden Suphanburi (Mueang Suphanburi) เมืองสุพรรณบุรี. Se även längre fram i ”Sukhothai och Lan Na,” avsnittet ”Kungariket Sukhothai,” avsnittet ”Suphanburi.”
Pegus officiella namn är numera Bago. För att undvika missförstånd har jag valt att använda det gamla namnet i min text. Peguregionen kallas också för Hanthawaddy (Hongsawadi) หงสะวดี. Lägg märke till att namnet Pegu först används 1266 i en gammal burmesisk inskription.
Sedan förhistorisk tid har Sydostasien varit bebott av en stor variation av etniska grupper som med tiden har byggt samhällen och kungadömen. Tidigt hade flera civilisationer inom regionen skapat nära förbindelser med Indien och Kina och de blomstrade genom handelsförbindelserna mellan rikena. Några av samhällena i Suvarnabhumi blev starkt influerade av den indiska kulturen.
På Chaophrayaslätten har man funnit bevis för tidig indisk påverkan. Här har man funnit byggnadsfundament och buddhastatyer (Phra Phuttharup) พระพุทธรูป i stilarter som var vanliga i Indien mellan år 200-400 före vår tideräkning. Att man också hade kontakt med Europa ยุโรป, kanske förmedlad av indierna, visar fyndet av en grekisk-romersk lampa från första århundradet av vår tideräkning! Fyndet gjordes i distriktet Tha Maka ท่ามะกา på en plats vid namn Phong Tuk (Phong Tuek) พงตึก, i provinsen Kanchanaburi.
(Den romerska lampan från Phong Tuk)
Enligt traditionen ska en buddhistisk mission, som den indiske kungen Ashoka (Asok) อโศก (r. cirka 268-232 före vår tideräkning) skickade för att sprida buddhismen, ha kommit till Suvarnabhumi på 200-talet före vår tideräkning. Ashoka levde cirka 304-232 före vår tideräkning. Du kan läsa mer om buddhismen och dess tidiga historia i avsnittet "Buddhismen och den tidiga buddhismens historia,” lite längre fram.
(Kung Ashoka)
Tidigt lydde delar av monfolket förmodligen under khmerriket Funan, men vi vet knappast något om dem från den tiden. Men de skilde sig från sina herrar genom sin buddhistiska religion, eftersom majoriteten av khmererna vid den här tiden bekände sig till brahmanismen.