Bangkok, Rama I - Rama VII - De sista enväldiga kungarna
Thianwan

Liksom K.S.R. Kulap kom Thianwan, eller Thianwan Wannapho เทียนวรรณ วัณณาโภ, från relativt blygsamma förhållanden och liksom Kulap skall han ha haft en något avlägsen adlig bakgrund. Thianwan var född i Thonburi den 3 juli 1842 och hette från början Thian เทียน och han fick sin tidiga utbildning i tempel och vid det siamesiska hovet.

Thianwan påbörjade sedan en karriär som handelsman innan han bytte yrke och blev jurist. Under sin karriär som advokat tog han parti för de fattiga mot överklassens övergrepp och korruption. Genom sin frispråkighet fick han den härskande klassen mot sig och han dömdes, genom en teknikalitet, till livstids fängelse 1882, men släpptes fri 1898.

Efter sitt frisläppande blev Thianwan en kraftfull förespråkare för modernisering och västligt inflytande. Han skrev under pseudonymen Tor Wor Sor Wannapho ต.ว.ส. วัณณาโภ och uppmanade införandet av ett valt parlament, förbud mot hasardspel, opium och betel och avskaffandet av slaveri och polygami. Men han kritiserade också de europeiska nationernas ekonomiska dominans i Siam.

Thianwan förespråkade också en större tillgänglighet till utbildning och ett ökat engagemang för kvinnor i samhällslivet. Han tog också till sig ett västerländskt sätt att klä sig, odlade skägg och påstod att han var den förste mannen i Siam med en västerländsk frisyr!

Thianwan dog i sitt eget hus nära marknaden Woeng Nakhon Khasem เวิ้งนาครเขษม 1914 eller 1915. Woeng Nakhon Khasem är även känd som tjuvarnas marknad då det brukade säljas tjuvgods här en gång i tiden.


Stavningsvarianter;

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-04-29, 10.17
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.