Bangkok, Rama I - Rama VII - De sista enväldiga kungarna
K.S.R. Kulap

K.S.R. Kulap, som även är känd som Kulap Tritsananon (Kulap Tritsana-non) กุหลาบ ตฤษณานนท์, var född den 23 mars 1834 nära Wat Pradu วัดประดู่ i den nuvarande provinsen Samut Songkhram. Hans pappa var en kines född i Siam vid namn Seng เส็ง och hans mamma var en siamesiska med adligt laotiskt ursprung vid namn Trut ตรุษ. Detta faktum gjorde att blev garanterad en statlig tjänst redan som 11-åring.

Under sina tidiga tonår blev han utbildad vid Wat Phra Chetuphon (Wat Pho). I slutet av tonåren fick han namnet Kesaro เกศะโร av prins Paramanuchit Chinorot (Krom Phra Paramanuchit Chinorot) กรมพระปรมานุชิตชิโนรส (11 december 1790-9 december 1853), vilket kan översättas till ros, som sedan utvecklades till hans pseudonym K.S.R. Kulap. Kulap betyder också ros på thai. Prins Paramanuchit, som ursprungligen hette Wasukri, var en son till Rama I.

Efter att ha avslutat sina studier i templet blev han anställd vid Royal Pages livvaktsregemente (krom ratchaongrak) กรมราชองครักษ์ och här lärde han sig en del franska, engelska och latin av en fransk rådgivare till kung Mongkut. Kulap gifte sig sedan 25 år gammal med en kvinna vid namn Hun หุ่น. Här säger en källa att de fick åtta döttrar och en son. Ett år efter att han gift sig blev han ordinerad som munk.

Jag vet inte när Hun dog, men Kulap gifte om sig efter hennes död med en kvinna vid namn Prem เปรม. Med henne fick han ytterligare två barn.

Någon gång på 1860-talet lämnade Kulap livet som munk och fick anställningar i flera brittiska, amerikanska och tyska företag som var verksamma i Siam. Som ett resultat av detta ökade Kulaps personliga välstånd och han fick resa till olika städer i Asien som administrerades av européerna. Där blev han fascinerade av västerländska tryckerimetoder, som han bestämde sig för att införa i Siam. Han lät därefter trycka en rad böcker som handlade om kungariket Siams historia.

Under 1880-talet hade Kulap nära kontakter med det kungliga hovet. Detta hade underlättats av att han studerat under en och samma lärare som en gång hade undervisat kung Mongkut. Kulap fick snabbt ett rykte om sig som mycket historieintresserad och han översatte många gamla historiska manuskript, vilket gav honom ökad prestige vid hovet.

Hans översättningsmetoder, som ibland byggde på hans eget minne, ifrågasattes och resulterade i kritik från några av hans kollegor. Ett exempel på detta var då han beskylldes för att ha ändrat i en bestämd källas innehåll, som sedan inte kunde hittas i de kungliga arkiven. Kulap försäkrade dock att han hade återgivit källan korrekt, vilket också visade sig vara korrekt då den försvunna källan senare återfanns på 1910-talet.

Men Kulaps excentriska sätt att skriva, generaliseringar av fakta och västvänliga åsikter var inte alltid uppskattade av hans samtida. Han fanns skyldig till att ha förfalskat texter 1902, men han benådades då han var en regeringstjänsteman och på grund av hans ålder. En annan källa säger att av Kulaps stora mängd historiska essäer blev en del censurerade av den siamesiska monarkin och Kulap ansågs ofta som en opålitlig historiker.

Kulap var också redaktör för Siam Observer innan han 1897 skapade en egen tidskrift vid namn Sayam praphet สยามประเภท, som innehöll texter och moraliska pamfletter inspirerade av historiska skrifter om Siams historia.

Till skillnad mot Thianwan, som jag kommer att berätta mera om i nästa artikel, hamnade inte Kulap i fängelse, men han blev i stället inlagd på mentalsjukhus. Hur länge och när vet jag dock inte. Kulap dog i stillhet den 24 mars 1921, dagen efter att han fyllt 87 år.


Stavningsvarianter;

Kulap Tritsananon; Kulap Tarydsananun, Ku-lap Tritsananon.

Kesaro: สามเณรเกศะโร.

Royal Pages livvaktsregemente; Royal Pages Bodyguard Regiment, Royal Thai Aide-De-Camp Department.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-04-29, 13.19
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.