Bangkok, Rama I - Rama VII - Kung Chulalongkorn
Highslide JS
Kung Chulalongkorn och prins Damrong
Damrong Rajanubhabs bakgrund

Jag har tidigare berättat att prins Damrong föddes den 21 juni 1862. Han var en yngre halvbror till kung Chulalongkorn och hans mamma var en lägre rankad hustru till kung Mongkut vid namn Jum (Chao Chom Manda Chum) เจ้าจอมมารดาชุ่ม (1844-1903). Damrong fick därför prinstiteln Phra Ong Chao Tisavarakumarn (Phra Ong Chao Ditsaworakuman) พระองค์เจ้าดิศวรกุมาร.


(Jum)

Damrong lärde sig tidigt thai och pali från privatlärare och engelska av den tidigare nämnde Francis George Patterson. Då han var 14 år gammal fick han undervisning i den palatsskola som hans bror hade skapat 1871. Han arbetade också tidigt inom den kungliga administrationen och 1880 blev han 18 år gammal kommendant i kungens vaktstyrka (thahan raksa phra ong) ทหารรักษาพระองค์. Därefter arbetade han i flera år med att bygga upp arméskolor och modernisera armén i allmänhet. 1887 utsågs han till armékommendant. I nästa artikel har jag valt att berätta litet mer om kungens vaktstyrkas historia.

1889 eller 1890 utsågs han också till utbildningsminister av kung Chulalongkorn. Damrong blev därmed grundare av det moderna siamesiska utbildningssystemet. 1891 reste han till Europa för att leta efter möjliga rådgivare till sin bror kungen och för att studera utbildningsväsendet i Europa. Han var borta ett helt år.

Chulalongkorn sjösatte sitt reformprogram 1892 och 1894 fick prins Damrong uppdraget att leda det moderna inrikesministeriet (krasuang mahatthai) กระทรวงมหาดไทย, som skapats den 1 april 1892. Det finns andra källor som säger att Damrong blev inrikesminister redan 1892. Det sägs att Damrong var besviken då han ville fortsätta med sina förbättringar av det siamesiska utbildningsväsendet. Men Chulalongkorn bad honom först att hjälpa till att rädda landet från att kolonialiseras.

Damrong var dessutom en självlärd historiker och blev en av de mest inflytelserika thailändska intellektuella i sin tid. Damrong blev också en av kung Chulalongkorns viktigaste rådgivare och betraktades faktiskt av många som Siams näst mäktigaste person. Som inrikesminister genomförde han en fullständig förändring av provinsadministrationen och detta kan du läsa mera om i den kommande artikeln ”Prins Damrong och Siams nya administration.”

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-05-17, 15.13
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.