Bangkok, Rama I - Rama VII - Öppningen mot väst
Tryckpressen kommer till Siam

Jag har tidigare berättat att Bradley kom till Siam 1835 och att han introducerade tryckpressen samma år. 1837 designade han också ett typsnitt på thai.

I början var det mesta som trycktes kristen litteratur på thai, men 1839 trycktes 9 000 exemplar av Rama III:s förbud mot opiumrökning och i juli 1844 Siams första engelskspråkiga tidning vid namn The Bangkok Recorder บางกอกรีคอเดอ.

Denna tidning utgavs också på thai, under namnet Nangsue Chotmai Het หนังสือจดหมายเหตุ, och blev den första thaispråkiga tidningen. Den utgavs en gång i månaden under åren 1844-1845 och 1865-1867. Bradley tryckte också den årliga almanackan, The Bangkok Calendar บางกอกกาเล็นเดอร์, från 1859 fram till sin död 1873. Efter hans död fortsatte hans hustru att använda tryckpressen.

Mongkut blev så imponerad av ”nymodigheten” tryckpressen att han lät införskaffa en egen, som installerades i Wat Bowonniwet. Här lät Mongkut trycka upp buddhistiska skrifter på thai.


Stavningsvarianter;

The Bangkok Recorder; บางกอกรีคอร์เดอร์.

Nangsue Chotmai Het; Nangsu Chotmaihet Bangkok Recorder.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-04-29, 14.14
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.