Bangkok, Rama I - Rama VII - Bangkok blir huvudstad
Penang och engelsmännen

Jag har tidigare berättat om sultanen av Kedah och hans försök att närma sig det brittiska Ostindiska kompaniet. Detta genom att lämna över ön Penang till dem i augusti 1785. Se den tidigare artikeln "Krig mot Burma 1785" i detta avsnitt.

Den 11 augusti 1786 tog den brittiske agenten Francis Light ฟรานซิส ไลท์ (1740-25 oktober 1794) över styret på ön. Detta med ett löfte från det brittiska Ostindiska kompaniet till sultanen av Kedah att garantera hans rikes självständighet mot Siam. Regimen i Indien tog emellertid avstånd från denna allians 1787, vilket retade upp sultanen så mycket att han 1791 hotade att utvisa britterna från Penang.

Förmodligen var Kedah självständigt 1786, då Siam proklamerade herradöme över hela Malaya. Rama I hade burmeserna att tänka på och hade inte någon möjlighet att ta itu med Kedah vid denna tid. Kanske kände han heller inte till engelsmännens ställning här. När Kedah slutligen tog avstånd till Light erkände de Rama I:s suveränitet över området och detta i sin tur upprörde britterna som fruktade att hela Malaya skulle falla under Siams ok.


Stavningsvarianter;

George Town; Georgetown.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-10-01, 12.03
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.