Sukhothai och Lan Na - Konungariket Lan Na
Krig mot mongolerna

Mongolernas kampanjer mot Burma, Dai Viet (Vietnam), Champa och ända till Java är välkända bland Sydostasiens historiker. Mindre kända är de mongoliska kampanjerna mot kung Mangrai och hans nordliga grannar. Vi kan bara gissa hur striderna började. Förmodligen startade de då mongolerna tog makten i Chiang Hung 1290. Här regerade Mangrais släkting Thao Ai ท้าวอ้าย, som bad Mangrai om hjälp. Efter ett löfte om detta revolterade därför Chiang Hung mot mongolerna och lyckades driva bort dem.

Enligt Chiang Mais krönika begav sig kung Mangrai till Ava 1290-1291. Han anlände med en väldig armé till Avas södra gräns och Avas regent konsulterade med sina ministrar hur man skulle agera. De kom fram till att de skulle försöka lösa det hela fredligt genom att erbjuda hantverkare och smeder till Mangrai, vilket de också lyckades med. Mangrai fortsatte därefter till Pegu där han bad om tribut och en dotter från kungen. Det handlade förmodligen om den tidigare omtalade Mogado (Wareru).

Den mongoliske kejsaren Temür khan beordrade en straffexpedition mot Mangrai och Chiang Hung 1296. Kineserna lyckades återerövra Chiang Hung samma år, men Mangrai skickade omedelbart trupper som lyckades återta staden.

En ny mongolisk attack dröjde och inte förrän 1301 var mongolerna klara för ett nytt anfall mot tairegionen i syd. Med 20 000 man, 10 000 hästar och sina berömda mongoliska bågskyttar inleddes anfallet. Det slutade emellertid med katastrof för dem. En källa säger att shanerna hade mutat de mongoliska härförarna med guld.

Detta verkar ha stärkt taifolkens självförtroende eftersom både Chiang Mai och Chiang Hung 1309 gjorde räder en bra bit in i Kina. Räderna fortsatte ända fram till 1311 och de krigströtta kineserna försökte sig nu i stället med diplomati. De diplomatiska ansträngningarna resulterade i att Chiang Mai och Chiang Hung 1312 förklarade sig villiga att betala tribut till Kina i form av elefanter och lokala produkter. Chiang Mai skickade flera diplomatiska missioner till den kinesiske kejsaren 1315-1347. Chiang Hung fortsatte emellertid att göra räder in på kinesiskt område ända fram till 1325.  

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-16, 17.49
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.