Forntid - Thailand och omkringliggande länder före och under taifolkens ankomst
Lawafolket och wafolket

I norra Sydostasien bodde tidigt lawafolket. Nuvarande norra Thailands dalgångar var befolkade av lawafolket långt före taifolkens ankomst till området. Lawafolket betraktas etniskt och språkligt tillhöra samma folkgrupp som mon- och khmerfolket. Det påstås att staden Chiang Mai i slutet av 1200-talet grundades på en plats där en gammal befäst lawastad vid namn Wiang Nopburi เวียงนพบุรี hade legat på 400-talet.

Intressant är att författaren Gordon Young (1927-8 augusti 2016) i sin bok The Hill Tribes of Northern Thailand (1974) skriver att en wa-hövding i Brittiska Burma berättat för honom att wafolket en gång i tiden hade varit bosatta i Chiang Mai-dalen i städer av betydande storlek. Gordon Young är så pass intressant att jag valt att berätta kort om honom i slutet av denna artikel.


(Gordon Young)

Lawafolket hade tidigt bosatt sig i nord-sydlig riktning utmed Chaophrayas flodsystem och väster om sig hade de monfolket och i öster khmerfolket. Allmänt anses lawafolket vara ett av de äldsta folkslagen som bosatte sig i nuvarande Thailand. På 400-900-talet fanns det både lawa och mon i centrala nuvarande Thailand. Här levde de i det område som i dag är känt som Lopburi. En del hävdar att namnet Lopburi härstammar från namnet Lawaburi ละว้าบุรี, eller Lavapura (Lawapura) ลวปุระ, och att staden med samma namn blev en central plats för konungariket Lavo (Lopburi) på 600-talet.

I dagens Thailand finns det omkring 17 000 lawa. De delas upp i västliga lawa och östliga lawa. De västliga finns i området vid distriktet Mae Sariang แม่สะเรียง i den södra delen av provinsen Mae Hong Son. De östliga lawa finns i Bo Luang บ่อหลวง som ligger i distriktet Hot ฮอด och i distriktet Chom Thong จอมทอง i provinsen Chiang Mai.


(Distriktet Mae Sariang i provinsen Mae Hong Son)


(Distriktet Hot i provinsen Chiang Mai)


(Distriktet Chom Thong i provinsen Chiang Mai)

Lawafolket talar två distinkt olika språk eller dialekter som tillhör mon-khmerspråken. De har inget eget skriftspråk och levde tidigare som svedjebrukare med animistisk stamreligion, men i dag finns det både buddhister och kristna bland dem.

I den gamla shanstaten Kengtung, vars befolkning i dag är övervägande tai (shan), existerade långt in i modern tid en anmärkningsvärd tradition. Då en ny taiprins skulle installeras som regent hämtades två framträdande lawamän ner från en av bergsbyarna, för att på ett framträdande sätt delta i kröningsceremonin. Detta indikerar att lawafolket en gång varit härskare i detta område.

Ibland förväxlas lawafolket med wafolket och en del källor säger att deras språk är nära släkt med varandra. Huvuddelen av wafolket finns i dag i gränsområdet mellan Kina och Burma. I Burma finns det 800 000 wa i den norra delen av Shanstaten och den östra delen av Kachinstaten (Rat Kachin) รัฐกะชีน. I Kina finns det 400 000 i Yunnanprovinsen.


(Kachinstaten i Burma)


(Wa-kvinnor i Yunnan dansar en "hårsvängardans")

De wa som finns i Thailand i dag har kommit hit under modern tid och det finns i dag omkring 10 000 wa i provinsen Chiang Rai och Chiang Mai. De har inte fått status som bergsfolk.

En gång i tiden delade man upp wafolket i två grupper med de föga smickrande namnen "vilda wa", eller skogswa, och "tama wa." Den förstnämnda hade fått sitt namn på grund av vanan att samla på människoskallar, som användes för att dekorera byarnas portar. Denna sed påstås ha pågått ända in på 1970-talet! Huvuden togs i förbindelse med svedjebrukets såningsritualer. Det är troligt att det var wafolket och lawafolket som taifolken först kom i kontakt med då de började anlända till nuvarande Thailand och Burma.


Följande uppgifter om Gordon Young har jag hämtat från en dödsruna på Internet, som du också kan hitta bland de externa länkarna under ”Gordon Young.” Där finns också ett par andra länkar med mera utförlig information om honom.

Gordon Young föddes i en bergsby i Xishuangbanna i Kina 1927 där hans föräldrar verkade som baptistmissionärer. Gordon tillbringade därefter mer än 40 år i små djungelbyar och storstäder i Siam (Thailand), Laos, Burma, Vietnam och Indien. Han talade flera asiatiska språk och dialekter flytande och lärde sig också ”djungelns språk” ända från tioårsåldern. Detta innebar att han kunde överleva ensam i avlägsna regnskogsområden utrustad med endast kniv och pilbåge.

Som ung man förärades han en mycket hög titel av bergsfolket lahu för sina eminenta egenskaper som spårare och jägare. Lahu-språket, som han växte upp med, blev också Gordons modersmål. Senare i livet blev han intresserad av vilt- och miljövård och han hjälpte sin far, Harold Mason Young, att grunda Chiang Mai Zoo (Suan Sat Chiang Mai) สวนสัตว์เชียงใหม่ 1974. Gordon skrev med tiden flera böcker om sina upplevelser, inklusive en självbiografi.


(Gordon Young som litet äldre)


Stavningsvarianter;

Gordon Young; Oliver Gordon Young.

Mae Sariang; Amphoe Mae Sariang อำเภอแม่สะเรียง.

Bo Luang; Tambon Bo Luang ตำบลบ่อหลวง.

Hot; Amphoe Hot อำเภอฮอด, Muang Hawt.

Chom Thong; Amphoe Chom Thong อำเภอจอมทอง.

Kachinstaten; Jingphaw Mungdaw (kachin), Rat Kachin รัฐกะฉิ่น.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-09-24, 10.58
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.