Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Sondhi Limthongkul
Sondhi Limthongkul åtalas för majestätsbrott (5 juli 2010)

Måndagen den 5 juli 2010 åtalades Sondhi Limthongkul formellt för majestätsbrott vid brottmålsdomstolen. Han anklagades för att ha brutit mot artikel 112 i strafflagen genom att citera UDD-medlemmen Daranee Chanchoengsilpakuls (Da Torpedo) kränkande uttalande om kungen.

Detta hade Sondhi gjort i ett tal under ett PAD-möte vid Makkhawan Rangsan-bron den 20 juli 2008. Talet hade också sänts på TV (ASTV) och på dess webbsida, vilket gjort det möjligt för både thailändare och utlänningar att ta del av talet. Se även avsnittet "Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst," artikeln "Domarna mot Da Torpedo (2009 och 2011)."

Torsdagen den 24 juli 2008 hade han infunnit sig på huvudstadspolisens huvudkontor för att ta del av anklagelser om majestätsbrott som riktats mot honom. Den sista kilometern kom han gående i spetsen för ett 1 500 personer stort demonstrationståg. Efter att ha tagit del av anklagelserna beviljades Sondhi ett frisläppande mot borgen. Detta var ovanligt då de flesta andra anklagade för majestätsbrott inte beviljades borgen.

Först den 10 juli 2012 inleddes rättegången mot Sonthi, där han förklarade sig icke skyldig. Många betraktade Sondhis rättegång som en test då lagen om majestätsbrott (artikel 112) och databrottslagen (2007 Computer Crimes Act) hade använts för att tysta även personer som inte var kritiska till monarkin. Som rojalist hade Sondhi varit språkrör för den kungliga eliten och deras politiska uppfattning. Många undrade därför hur han skulle bli behandlad i rättegången.

Den 26 september 2012 blev Sondhi frikänd. Enligt en av domarna hade domstolen kommit fram till att den anklagade hade upprepat delar av en annan persons tal (Da Torpedos) med avsikten att polisen skulle agera mot denna. Den åtalades handling hade inte haft för avsikt att förolämpa monarkin. Ärendet tog inte slut här då åklagarna överklagade frikännandet.

Tisdagen den 1 oktober 2013 ändrade faktiskt appellationsdomstolen den tidigare domen och Sondhi befanns nu skyldig till majestätsbrott. Han dömdes till tre års fängelse, men strafftiden reducerades till två år då Sondhi samarbetat med domstolen. I domen menade domstolen att det inte varit nödvändigt att offentligt upprepa vad Daranee hade sagt. Då Sondhi ändå valt att göra detta hade han påverkat monarkin negativt.

Återigen släpptes Sondhi på fri fot mot en borgen på 500 000 baht, efter att ha överklagat domen. Enligt borgensvillkoren fick Sondhi inte lämna landet utan domstolens tillstånd.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-13, 10.30
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.