Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Naturbild från Sisophon, Kambodja
Nya krig mot Kambodja (1587)

Då kung Chey Chettha I av Kambodja hörde om burmesernas senaste invasion av Siam beslöt han sig för att hämnas sin bror som ju tidigare hade förolämpats i april 1586. Se den föregående artikeln "Krig mot Burma (1584-1587)."

Samtidigt med att burmeserna påbörjade sin belägring av Ayutthaya gick kambodjanerna in på siamesiskt territorium. En armé som kommenderades av en man med titeln Fa-Talaha (eller Chauvea-Tolaha) erövrade Prachinburi och fortsatte sedan mot Nakhon Nayok. Som brukligt togs massor med fångar som fördes till provinserna Sisophon ศรีโสภณ, Siem Reap och Battambang i Kambodja.

Kan denne Fa-Talaha möjligen vara identisk med den senare omtalade prins Tolaha? Se även den kommande artikeln ”Siam attackerar Kambodja (1593-1594).”

Kort tid efter att den burmesiska belägringen av Ayutthaya hade avslutats fick de två adelsmännen Phya Sisai Narong (Phraya Si Sai Narong) พระยาศรีไสยณรงค์ och Phya Siharat Decho (Phraya Siharat Decho) พระยาสีหราช เดโช order om att driva ut khmererna från Siam med hjälp av en 5 000 man stark armé. Men det skulle dröja innan Naresuan på allvar kunde ta itu med sin bångstyrige granne i öster.

De två generalerna drog fram via Ban Narerng (Ban Naroeng) บ้านนาเริง och Nakhon Nayok och mötte här kambodjanerna som kom från Prachinburi. De lyckades driva tillbaka dem över gränsen och de två generalerna fick därefter uppdraget att skydda den östra gränsen vid Prachinburi.

Ayutthaya upplevde tre år med ostabil fred åren 1587-1590, utan att återhämta sig från de många krigen. Ris var en bristvara och såldes till höga priser och landet drabbades också av två jordskalv. Riket upplevde en viss återhämtning under slutet av 1590 medan siameserna förberedde sig för nya burmesiska besök.


Stavningsvarianter;

Sisophon; Serey Saophoan, Srey Saophon (gammalt namn), Srisophon.

Phya Siharat Decho; Phraya Decha, Phraya Decho.

Denna artikel senast uppdaterad: 2017-10-30, 18.39
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.