Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Naturbild från Sisophon, Kambodja
Nya krig mot Kambodja (1587)

Då kung Chey Chettha I av Kambodja hörde om burmesernas senaste invasion av Siam beslöt han sig för att hämnas sin bror som ju tidigare hade förolämpats i april 1586. (Se föregående artikel "Krig mot Burma (1584-1587).")

Samtidigt med att burmeserna påbörjade sin belägring av Ayutthaya gick kambodjanerna in på siamesiskt territorium. Som brukligt togs massor med fångar som fördes till provinserna Sisophon ศรีโสภณ, Siem Reap och Battambang i Kambodja.

Kort tid efter att den burmesiska belägringen av Ayutthaya hade avslutats fick två adelsmän order om att driva ut khmererna från Siam. Men det skulle dröja innan Naresuan på allvar kunde ta itu med sin bångstyrige granne i öster.

Ayutthaya upplevde tre år med ostabil fred åren 1587-1590 utan att återhämta sig från de många krigen. Ris var en bristvara och såldes till höga priser och landet drabbades också av två jordskalv. Riket upplevde en viss återhämtning under slutet av 1590 medan siameserna förberedde sig för nya burmesiska besök.


Stavningsvarianter;

Sisophon; Serey Saophoan, Srey Saophon (gammalt namn), Srisophon.

Denna artikel senast uppdaterad: 2016-12-01, 11.12
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.