Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Portugisiska Malacka 1511
Portugiserna erövrar Malacka

Vasco da Gama วาสโก ดา กามา (cirka 1460 eller 1469-24 december 1524) och hans män rundade Godahoppsudden (Laem Haeng Khwam Wang) แหลมแห่งความหวัง 1497. Därefter seglade de utmed Afrikas (Aefrika) แอฟริกา östkust innan de seglade rakt över Indiska oceanen (Mahasamut India) มหาสมุทรอินเดีย mot Calicut (Khalikhat) คาลิคัต i Indien. Den 20 maj 1498 var de framme.

Vasco da Gamas ankomst till Calicut markerade början på portugisernas seglatser som skulle föra dem vidare till Sydostasien, Kina och Japan. Det berättas att portugiserna tillfrågades om vad de sökte efter i denna del av världen och de lär ha svarat ”kristna och kryddor”. De hittade inte det förstnämnda, trots sägnerna om Johannes Prästens kristna rike, men de lastade sina skepp fulla med peppar.

Snart var portugiserna fast etablerade i Indien och Francisco de Almeida ฟรานเชสโก เดอ อัลมีดา (cirka 1450-1510) utnämndes till vicekung över de portugisiska besittningarna i Indien under perioden 1505-1509. Goa (Kua) กัว blev 1510 portugisernas bas, eller huvudstad, i Indien.

Det dröjde inte länge innan portugiserna kastade blickarna längre österut i sitt sökande efter kryddor, siden och porslin. Den 1 september 1509 anlände fyra eller fem portugisiska skepp, under befäl av Diogo Lopes de Sequeira ดีโอโก โลเปซ เดอ เซเกอีรา (1465-1530), till Malacka.

Staden regerades då av sultan Mahmud Shah (Mamut Cha) มะหมุด ชาห (r. 1488-1511), som formellt var vasallfurste till Ayutthaya. Men i realiteten var hans rike självständigt. Sequeira överlämnade ett brev från den portugisiske vicekungen till sultanen och fick tillstånd att gå i land och idka handel.

I början betraktades de som ett exotiskt inslag, men snart började de lokala indiska köpmännen ana oråd angående portugisernas egentliga avsikter. Primärt var de ett hot mot deras handel och rykten hade också hunnit före dem, som berättade om grymheter som de utsatt den muslimska befolkningen på Malabarkusten (Malaba) มะละบาร์ för.

De indiska handelsmännen lyckades till sist övertala sultanen att göra ett överraskande anfall mot Sequeiras fartyg. Portugiserna fick dock vetskap om planerna och alla som kunde lämnade i all hast hamnen med sina fartyg och började beskjuta staden.

Beroende på källan tvingades portugiserna lämna kvar ett eller två fartyg och ett tjugotal av sina landsmän. 60 portugiser skall ha mist livet. Efter att följande dag ha misslyckats i sina försök att få sina akterseglade portugisiska bröder utlämnade seglade de i väg. Men det skulle komma fler besök.

En av de portugiser som lyckades komma undan blev senare den förste världsomseglaren. Hans namn var Ferdinand Magellan เฟอร์ดินานด์ แมกเจลแลน (1480-27 april 1521). Han skall ha blivit sårad då han försvarade sina landsmäns reträtt till fartygen.

Enligt en annan källa hade Sequeira inlett förhandlingar om handel med sultanen utan att de kunde komma överens. Sequeira lät arrestera några malajer ombord på sina fartyg och sultanen svarade med att låta mörda några portugiser som befann sig i land samt att arrestera några. Då Sequeira inte hade med sig en tillräckligt stor militär styrka för en attack på Malacka tvingades han därför segla därifrån.

Sequeira rapporterade senare till Afonso de Albuquerque อัลฟองโซ เดอ อัลบูเคิร์ก (1453-16 december 1515) om det inträffade. De Albuquerque hade efterträtt Almeida som vicekung i Goa 1509 och i maj 1511 seglade de Albuquerque själv mot Malacka med 17 eller 18 fartyg och en militär styrka på 1 200 man. Han kom dit via Sumatra den 1 juli 1511. Någon källa säger 19 fartyg och en annan källa säger 3 000 soldater.

En holländsk skildring, som skrevs långt senare, berättar hur portugiserna anlände till Malacka samma dag som ett bröllop firades mellan sultanen av Pahang och en dotter till sultanen av Malacka. De portugisiska fartygen styrde in i hamnen med sina flaggor och vimplar hissade, blåsandes i trumpeter samtidigt som de sköt salut. Under tiden åkte bröllopsgästerna runt i staden i en magnifik triumfvagn med trettio hjul.

Albuquerque begärde omedelbart att de portugiser som man tvingats lämna kvar 1509 skulle friges och att de skulle ha ekonomisk kompensation för de varor som de tvingats lämna kvar samma år. Efter viss tvekan överlämnades fångarna och förhandlingar inleddes, men de bröt snart samman.

De Albuquerque började därefter beskjuta Malacka för att testa stadens försvarsförmåga och den 25 juli gjorde han en landstigning och snart ökade kraven från de Albuquerques sida. Malacka skulle nu också erkänna Portugals (Prathet Potuket) ประเทศโปรตุเกส överhöghet.

När detta avslogs anföll portugiserna med full kraft. Malajerna var chanslösa mot portugisernas moderna vapen och i augusti 1511 föll Malacka. Många människoliv hade gått till spillo och förödelsen var stor i staden.


Stavningsvarianter;

Vasco da Gama; Vasco do Gama, วาชกู ดา กามา, วาสโค ดา กามา.

Godahoppsudden; Laem Kut Hop แหลมกู๊ดโฮป.

Calicut; Kalikut, Kozhikode (Khosikhode) โคซิโคเด.

Francisco de Almeida; Francisco d'Almeida.

Diogo Lopes de Sequeira; Diego Lopez de Sequeira, Diego Lopes de Sequeira, Diego Lopez de Sequira, Diogo Lopez de Sequeira, Sequiera.

Ferdinand Magellan; Fernão de Magalhães.

Afonso de Albuquerque; Affonso d´Albuquerque, Afonso d'Albuquerque, Afonzo de Albuquerque, Alfoso d'Albouquerque, Alphonso d'Albuquerque, Aphonso d'Albuquerque, Dalboquerque, Don Monso de Albuquerque, อัลฟอนโซ ดาลบูเคิร์ก, อาโฟโซ ดาลบูเคอร์ก, อฟงซู ดึ อัลบูแกร์, อาโฟโซ ดาลบูเคอร์ก.
Alternativ levnadstid för de Albuquerque; 1462-1515.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-11-25, 18.16
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.