Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Smaragdbuddhan
Phra Kaeo (Smaragdbuddhan)

Det var under Tiloks regeringstid som den berömda Smaragdbuddhan (Phra Kaeo Morakot) พระแก้วมรกต kom till Chiang Mai. Namnet är vilseledande då statyetten faktiskt är tillverkad av jade (nefrit (yok on) หยกอ่อน) och inget annat. Men det finns källor som säger att den istället är tillverkad av jaspis. Statyetten finns idag i Wat Phra Kaeo วัดพระแก้ว i Bangkok. Templets fullständiga namn är Wat Phra Si Rattana Satsadaram วัดพระศรีรัตนศาสดาราม.

Statyetten kallas Emerald Buddha på engelska och det formella thailändska namnet är Phra Bhuddha Maha Mani Ratana Patimakorn (Phra Phuttha Maha Mani Rattana Patimakon) พระพุทธมหามณีรัตนปฏิมากร.

Denna Buddhastatyetts historia är full av myter. Historiskt dyker den upp för första gången i Chiang Rai 1434 eller 1436, där den skall ha upptäckts i en stupa som träffats av ett blixtnedslag. Inne i stupan hittades en statyett som var täckt med stuck (gips). Abboten upptäckte en dag att näsan på statyetten flagnade och då han studerade den närmare upptäckte han att den var grön undertill. Han avlägsnade därför all stuck och upptäckte Phra Kaeo.

Statyetten flyttades sedan till Lampang, dit folk vallfärdade för att se den. Dåvarande kung Sam Fang Kaen befallde senare att den skulle hämtas till Chiang Mai och en elefant skickades för att hämta den. Men då statyetten hämtats kunde man bara förmå elefanten att gå en bit på väg mot Chiang Mai innan den envist vandrade tillbaka till Lampang. Men här finns det faktiskt andra källor som talar om Lamphun istället för Lampang!

Kungen gjorde nya försök att få transporterat Phra Kaeo till Chiang Mai. Nu med andra elefanter, men det hela upprepade sig och elefanterna sprang hela tiden tillbaka till Lampang. Därför menade kungen att andarna som vaktade statyetten ville bli kvar i Lampang och därför byggdes ett tempel till Phra Kaeo i Lampang och statyetten blev kvar här i över trettio år fram till 1468.

1468 fördes den slutligen till Chiang Mai av kung Tilok och 1470 placerades statyetten i en stor stupa, i templet Wat Chedi Luang, som han låtit bygga speciellt till den. Härifrån fördes de till Lan Xang omkring 1550, med ett löfte om att den skulle återlämnas. Detta kan du läsa mera om längre fram.

Det finns de som föreslår att statyetten kan ha tillverkats i nordöstra Indien, av greker som Alexander den store (Aleksandoe Maharat) อเล็กซานเดอร์มหาราช (r. 336-323 f.v.t.) lämnat kvar här, och att stenen förmodligen kom från Kaukasus. Statyetten skall sedan ha befunnit sig på resande fot i över tusen år innan den hamnade i dagens Thailand.

Men detta ifrågasätts av en del konsthistoriker som menar att den inte kan ha tillverkats så mycket tidigare än då den hittades. De menar nämligen att den är tillverkad i Chiang Saen-stil från 1400-talet. Andra daterar statyetten till 45 före vår tideräkning då den skall ha blivit tillverkad i Patna ปัฏนา i Indien. Den skall sedan ha blivit kvar här i 300 år och transporterats till Sri Lanka under orostider.

En tid efter 1044 skall kung Anawrahta ha skickat en delegation till Sri Lanka som bad om att få den. Anawrahtas önskan beviljades, men fartyget som skulle forsla den till honom blåste ur kurs och Phra kaeo hamnade istället i Kambodja. Härifrån skall den sedan ha förts därifrån av buddhistmunkar via Ayutthaya och andra städer innan den hamnade i Chiang Rai.

Här blev befolkningen rädd att den skulle bli stulen och täckte den därför med gips och ett lager lackarbete. Att detta hade gjorts glömdes sedan bort med tiden, innan den till sist återfanns under gipset. Du kommer att få höra talas mera om Phra Kaeos öde längre fram.


Stavningsvarianter;

Jaspis; Jasper.

Wat Phra Kaeo; Wat Phra Kaew, Wat Phra Keo, Wat Phra Si Rattana Satsadaram, Wat Phra Si Rattanasatsadaram, Wat Phra Sri Ratana Satasaram, Wat Phra Sri Ratana Sasdaram, Wat Phrasrirattana Sasadaram.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-05-01, 14.00
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.