Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Risbönder i dagens Tavoy
Ayutthaya erövrar Tavoy (1488/1489)

1488/1489 erövrade kung Borommaracha III Tavoy (Thawai) ทวาย som skulle bli ett stridsäpple mellan Burma och Siam i flera hundra år. Tavoy är även känt som Dawei.

Tavoy erövrades antingen i april eller maj 1488 innan regntiden, eller under någon av de tre första månaderna 1489. Det finns dock andra historiska källor som anger året till 1470/1471, men i allmänhet anses dessa mindre trovärdiga.

För att kunna attackera och erövra Tavoy måste Tenasserim ha varit under siamesisk kontroll. Det fanns både geografiska och logistiska skäl till detta och Tenasserim måste ha använts som bas för militärt stöd och för förnödenheter. Tavoy ligger norr om Tenasserim.

Man har hittat fyra inskriptioner i Tenasserim, daterade åren 1462-1466, som tyder på att Ayutthaya behärskade området vid denna tid. Men det finns källor som indikerar att Tenasserim var under siamesisk kontroll 1458/1459.

Man vet inte säkert om Tavoy var ett självständigt rike eller om det tidigare lytt under Ayutthaya, men riket hade i varje fall gjort uppror. Det finns emellertid ingen anledning att tro att Tavoy tillhörde Burma.


Stavningsvarianter;

Tavoy; Dawè, Müang Thawai, Tawai, ทะวาย.

Denna artikel senast uppdaterad: 2016-12-01, 09.29
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.