Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Ananasodling
Krig på Malackahalvön 1455

Kung Trailok fick inte möjlighet att hämnas på Lan Xang för deras inblandning i kriget mot Chiang Mai då utvecklingen på Malackahalvön krävde hans uppmärksamhet. Dessutom hade hans militära styrka blivit nedsatt då en smittkoppsepidemi härjade i hans rike 1454.

Ayutthaya skickade en militär expedition till Malacka 1455, men exakt vad som hände här vet man inte. Man kan förmoda att Malacka gjorde uppror efter att siameserna hade erövrat staden 1455 och att siameserna därefter miste kontrollen över staden.

Men trovärdigheten av siamesernas egna uppgifter om erövringar i nuvarande Malaysia är kanske inte så stor. De malajiska källorna talar om ett siamesiskt angrepp från havet 1456 som dock slutade med att siameserna blev tvungna att dra sig tillbaka.

Senare skickade Malackas sultan Mansur Shah มันสุร์ชาฮ์ (r. 1459-1477) en ambassad till Ayutthaya för att inte ytterligare reta upp siameserna. Genom skicklig diplomati normaliserades därefter förhållandet mellan Siam och Malacka och därmed var det siamesiska hotet mot Malacka över.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-11-22, 16.46
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.