Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Mekongfloden vid Chiang Saen
Ho-attackerna mot Chiang Saen

Efter detta talar Chiang Mais krönika om att Sam Fang Kaen avkrävdes tribut i form av ris av en hohärskare (kines) som hette Lum Fa (Phraya Ho Lum Fa) พระยาฮ่อลุ่มฟ้า. Vad ho (eller haw) ฮ่อ innebär kommer att förklaras längre fram.

Då Sam Fang Kaen vägrade betala ombads en viss Chao Fai Fa เจ้าฝ่ายฟ้า av Müang Sae เมืองแส att erövra Chiang Saen. Kung Sam Fang Kaen bad därefter en man vid namn Chao Saen Kham Rüang เจ้าแสนคำเรือง att bege sig till Lan Na med en armé på 15 000 man för att hjälpa Chiang Saen.

Regenten i Chiang Saen samlade själv ihop försvarare både från området kring Chiang Saen och från Fang, Chiang Rai, Chiang Khong, (Soeng) Thoeng och Phayao.

Efter ett krigsråd beslöt man sig för att invänta hoarmén på ett fält strax norr om Chiang Saens stadsmur. Väl på plats grävdes ett dike, i vilket man placerade spetsade bambupinnar. Diket täcktes därefter med vävd rotting och preparerades så att diket inte kunde upptäckas med blotta ögat.

Efter en första sammandrabbning tvingades hotrupperna att dra sig tillbaka med stora förluster. Bidragande till detta var att fienden föll ner i det ovan nämnda diket med sina elefanter och hästar. Men tre dagar senare var de fienden tillbaka igen och belägrade Chiang Saen. Det visade sig att hosoldaterna var svåra att skada då de bar rustningar av både läder och metall.

Efter att ha fångat och förhört en hosoldat fick de tips om hur de kunde besegras. Hosoldaten avslöjade att ett bra sätt skulle vara att glödga sand och små stenar och sedan kasta ut dessa med järnskopor över de rustningsförsedda soldaterna.

Soldaterna kunde nämligen inte hindra att sanden och stenarna trängde innanför deras rustningar. Det visade sig att detta råd fungerade alldeles förträffligt och hosoldaterna besegrades och de återvände hem.

Tre år senare kom ytterligare en hoattack. Det var återigen Lum Fa som skickade ut sina styrkor till Chiang Saens gränser. Han lät skicka ett sändebud för att skrämma försvararna. Men efter att Lan Nas astrologer och lärda hade tillbett Chiang Saens och Mekongflodens skyddsandar inträffade ett våldsamt oväder med åska och hård vind.

Blixten slog ner bland hosoldaterna och kommendanten och många soldater omkom. Fienden förstod nu att folket i Lan Na besatt en enorm magisk kraft och att de syndat mot kungen av Lan Na då de dödat så många av hans folk. Därför beslöt de sig för att inte fullfölja sin attack och att aldrig mera attackera Lan Na.


Stavningsvarianter;

Lum Fa; Chao Lum Fa.

Denna artikel senast uppdaterad: 2016-12-01, 07.47
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.