Sukhothai och Lan Na - Konungariket Lan Na
Konungariket Nan

Kungariket Nan existerade i flera hundra år, men riket låg så pass avlägset att det hade få kontakter med andra riken. Det finns bevis för att människor hade bott vid nuvarande Nan sedan förhistorisk tid.

Det första kungariket i området hade bildats omkring 1282 vid staden Mueang Pua เมืองปัว. Detta rike var också känt under namnet Varanagara (Wora-nakhon) วรนคร. Regenterna tillhörde en dynasti kallad Phukhadynastin (Ratchawong Phukha) ราชวงศ์ภูคา och hade släktskap till grundarna av Vientiane.

Men riket förknippades inte med detta släktskap utan i stället med riket Sukhothai. Detta då det var lättare att ta sig till Nan söderifrån än från väster eller öster.

Det var inte förrän flera mindre mueanger slog sig samman och bildade Nanthaburi นันทบุรี vid floden Nan på mitten av 1300-talet som riket blev maktfaktor i området. 1366 grundades staden Nan.

I slutet av 1300-talet var Nan ett av nio furstendömen som utgjorde Lan Na och riket blomstrade på 1400-talet under namnet Chiang Klang เชียงกลาง (Mellersta staden). Då Sukhothais styrka minskade på 1400-talet blev Nan en vasallstat till Lan Na.

Vad som sedan hände i Nan 1443 kan du läsa längre fram i ”Ayutthaya,” avsnittet ”Konungariket Ayutthaya,” artikeln ”Revolten i Nan 1443.”

Delar av den gamla stadsmuren och flera gamla tempel från Lan Na-tiden kan fortfarande beskådas i staden Nan.


Stavningsvarianter och alternativa regeringstider;

Varanagara; Mueang Wora-nakhon เมืองวรนคร.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-09-13, 13.49
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.