Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Sirikan Charoensiri
Amnesty uppmanar juntan att respektera advokaters rättigheter (14 november 2016)

Måndagen den 14 november uppmanade Amnesty International (AI) de thailändska myndigheterna att lägga ner anklagelserna mot människorättsadvokaten Sirikan Charoensiri ศิริกาญจน์ เจริญศิริ (1986-) som riskerade att åtalas efter att ha lämnat juridiskt bistånd till studentaktivister som var emot militärjuntan.

Amnesty uppmanade också myndigheterna att skydda advokaters självständighet och frihet, att sluta att förfölja fredliga dissidenter och att respektera och skydda yttrandefriheten och fredliga sammankomster.

I oktober hade Sirikan anklagats enligt strafflagens artikel 116 för uppvigling och för illegal politisk sammankomst, vilket var ett brott mot nationella rådet för fred och ordnings order som förbjöd politiska sammankomster med mer än fem personer.

I maj hade hon också anklagats för underlåtenhet att följa officiella direktiv och för att ha dolt bevismaterial. Detta då hon motsatt sig att polisen genomsökt hennes bil utan tillstånd efter att hennes klienter hade häktats för illegal politisk sammankomst.

Efter att ha anmält polisen för tjänstefel efter ovanstående händelse blev hon nu även anklagad för att ha lämnat in en falsk anmälan!

Sirikan, som tillhör Thai Lawyers for Human Rights (TLHR) (Sun Thanai Khwam Phuea Sitthi Manut Sayachon) ศูนย์ทนายความเพื่อสิทธิมนุษยชน, representerar den studentbaserade New Democratic Movement (NDM) (Khabuan Kan Prachathipatai Mai) ขบวนการประชาธิปไตยใหม่, som har hållit fredliga samlingar i opposition mot juntan.

Thai Lawyers for Human Rights är en organisation som hade bildats omedelbart efter kuppen i maj 2014 och som arbetar för att att öka medvetenheten om kränkningar av de mänskliga rättigheterna och för att ge gratis juridisk hjälp till utsatta personer vars rättigheter hade kränkts.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-04-09, 19.17
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.