Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Erawan Shrine efter explosionen
Bomben vid Erawan Shrine (17 augusti 2015)

Måndagen den 17 augusti 2015 klockan 18.55 exploderade en bomb vid Erawan-helgedomen (Erawan Shrine) i Bangkok. Explosionen krävde hela 20 dödsoffer och 125 skadade. Bland dödsoffren fanns det 6 thailändare och 14 etniska kineser. Fem av dem kom från Kina, fem från Malaysia, två från Hongkong, en från Indonesien och en från Singapore. Bland de skadade fanns det medborgare från Österrike, Kina, Hongkong, Indonesien, Japan, Malaysia, Mali (Prathet Mali) ประเทศมาลี, Maldiverna (Prathet Mandip) ประเทศมัลดีฟส์, Oman (Prathet Oman) ประเทศโอมาน, Filippinerna, Qatar, Singapore och Taiwan.

Polisen sade att det handlat om en rörbomb innehållande 3 kilo TNT och stålkulor, som hade placerats under en bänk i utkanten av området vid helgedomen. Man antog att bomben hade utlösts på elektronisk väg då man hade hittat elektroniska kretsar 30 meter från platsen där bomben hade exploderat. Bilder från övervakningskameror visade en misstänkt man som lämnade en ryggsäck på platsen strax före explosionen. En arresteringsorder hade utfärdats mot denne oidentifierade man.

Ingen organisation eller person tog på sig på sig skulden för attacken, men de thailändska myndigheterna menade att avsikten var att skada Thailands turistindustri och ekonomi. Samtidigt förekom det en rad spekulationer angående motivet till bombdådet och vem som egentligen hade utfört det. Det utlovades en rad belöningar från olika håll om någon kunde bidra med information som kunde leda till att attentatsmannen eller attentatsmännen kunde gripas.

Tisdagen den 18 augusti 2015 inträffade en ny explosion vid Sathorn-piren (Tha Ruea Sathon) ท่าเรือสาทร i Bangkok, men ingen hade skadats den här gången. Piren har också det alternativa namnet Tha Saphan Taksin ท่าสะพานตากสิน, då den ligger intill Taksin-bron (Saphan Taksin) สะพานตากสิน, och används ofta av pendlare och turister som reser på eller korsar Chaophrayafloden.

Det verkade som om bomben hade kastats mot Sathorn-piren från Taksin-bron. Övervakningsbilder visade hur folk som promenerade vid piren blev nedstänkta då bomben hamnade i vattnet och exploderade. Polisen utredde nu om denna bomb kunde ha något samband med måndagens dödliga attentat.

Under tisdagen släppte polisen en video från Erawan-områdets övervakningskameror. Videon visade en ung man klädd i en gul T-shirt och mörka shorts som promenerade in i området med en ryggsäck. Videon visade hur han lugnt placerade ryggsäcken under en bänk och sedan promenerade därifrån hållandes i en plastpåse och vad som såg ut att vara en mobiltelefon.

Bomben exploderade några minuter senare, vilket fick polisen att betrakta mannen som huvudmisstänkt. Överste Kamthorn Ouicharoen, från en bombavdelning inom polisen, hävdade att bomben vid Sathorn-piren var av samma typ som den som sprängts vid Erawan Shrine.

Redan onsdagen den 19 augusti hade området vid Erawan-helgedomen städats och bombkratern fyllts igen med cement. Helgedomen, som är ett populärt turistmål visar på Thailands unika blandning av hinduiska och buddhistiska traditioner.

Lördagen den 22 augusti berättade polisen att man undersökt övervakningsbilder angående tisdagens bombattack vid Sathorn-piren. Bilderna som var från måndagen, och bara några minuter efter explosionen vid Erawan-helgedomen, visade en man i blå T-shirt som bar på något tungt i en plastpåse. Mannen ställde sig därefter vid sidan av gångbron på Taksin-bron, satte ner påsen och började använda sin mobiltelefon. Omkring en minut senare använde han sin fot för att knuffa ner påsen i kanalen nära Sathorn-piren och man kunde tydligt se hur det skvätte vatten då föremålet träffade vattenytan.

Polisens talesman Prawut Thavornsiri bekräftade att man nu studerade de nya bilderna för att se om denne man kunde betraktas som misstänkt för den explosion som sedan inträffade följande dag strax efter klockan 13.00. Explosionen hade fått folk att skynda sig i säkerhet, men som tidigare omtalat skadades ingen.

En talesman för juntan berättade under lördagen att 56 personer fortfarande befann sig på sjukhus efter måndagens attentat id Erawan-helgedomen. Flera av dem hade mycket allvarliga skador. Under söndagen den 23 augusti förstärkte polisen och militären, uppbackade av bombhundar, övervakningen av viktiga turistområden i Bangkok. Brottmålsdomstolen utfärdade på torsdagsnatten den 27 augusti en arresteringsorder mot den oidentifierade man som fångats på övervakningsbilderna vid Sathorn-piren.

På lördagskvällen den 29 augusti arresterade polisen en man vid namn Adem Karadag อาเดม การาดัค i ett hyrt rum i Bangkokdistriktet Nong Chok หนองจอก. I samband med detta hittade man också material som kunde användas till bombtillverkning.


(Adem Karadag)

Söndagen den 30 augusti visade det sig att Adem Karadags turkiska pass var en förfalskning och att mannen heller inte var turkisk medborgare. Hans riktiga namn ansågs senare vara Bilal Mohammed บิลาล โมฮัมเหม็ด. Det rapporterades att han inte var speciellt samarbetsvillig under förhören. Därefter utfärdades ytterligare två arresteringsorder för en muslimsk kvinna och en man som sattes i förbindelse med den arresterade mannen med falskt turkiskt pass.

Tisdagen den 1 september rapporterade Nation TV เนชั่น ทีวี att den misstänkte bombmannen från Erawan-helgedomen hade arresterats i Sa Kaeo och sedan förts till Bangkok. Det skulle senare visa sig att denne man, som hette Yusufu Mieraili ยูซูฟู ไมไรลี, inte var bombmannen, men han påstods vara inblandad i attentatet.


(Yusufu Mieraili)

Under tisdagen utfärdades också en femte, sjätte och sjunde arresteringsorder. Två av dessa gällde turkiska medborgare och en tredje av okänd nationalitet. Onsdagen den 3 september utfärdades en åttonde arresteringsorder mot ännu en turkisk medborgare.

Onsdagen den 3 september arresterades även en tredje misstänkt i Narathiwat.

Yusufu Mieraili berättade att hjärnan och huvudmannen bakom bombdådet, som han bara kände till under namnet Izaan (Isan) อิซาน, hade lämnat Thailand redan dagen före attentatet. Enligt en källa hade Mieraili sagt att Izaan lämnade Thailand via flygplatsen Suvarnabhumi den 16 augusti med destination Kina för att därefter ta sig till Bangladesh.

Mieraili berättade också att Izaan sagt till honom att köpa kemikalier för bombtillverkning via internet. Han hade rapporterat till Izaan då bomberna var färdigtillverkade. Huvudmannen hade också sagt åt Mieraili att videofilma bombattacken, men han hade inte vågat med tanke på risken att bli arresterad. Mieraili lämnades över av arméofficerare till huvudstadspolisen under måndagskvällen.

Bangladesh lovade att de skulle börja jaga den påstådda huvudmannen Izaan så fort som Interpol kontaktade dem. Den kinesiske medborgaren Izaan, vars riktiga namn var Abu Dustar Abdulrahman อาบูตูซาตาร์ อบูดูเระห์มาน, hade ju enligt uppgift flytt till Bangladesh. Andra källor påstod att han sedan återvänt till Kina och Thailand bad därför även Kina om hjälp att hitta honom om han återvänt till sitt hemland.


(Abu Dustar Abdulrahman)

Poliskommissionären general Somyot Poompanmoung sade tisdagen den 15 september att Thailands deportation av 109 muslimska uigurer till Kina i juli månad kunde vara anledningen till bombattacken mot Erawan-helgedomen. Detta skulle ha fördärvat affärerna för människohandlare som smugglade uigurer via Thailand, vilket fått dem att hämnas.

Fredagen den 18 september sade Somyot Poompanmoung att de två misstänkta bombmännen möjligen hade flytt till Malaysia och sedan lyckats lämna landet. Onsdagen den 23 september meddelade polisen i Malaysia att de arresterat åtta misstänkta personer i förbindelse med bombattentaten i Bangkok. Det handlade om fyra malajer och fyra utlänningar.

Onsdagen den 30 september påstods det att Adem Karadag hade erkänt inblandning i bombdådet vid Erawan-helgedomen och polisen menade nu att han var identisk med mannen med den gula T-shirten, som placerat bomben vid Erawan-helgedomen. Att man tidigare inte känt igen honom på övervakningsbilderna skulle ha berott på att han burit peruk och glasögon för att försvåra en identifiering. Lägg märke till att jag hädanefter kommer att kalla Adem Karadag för Bilal Mohammed.

Det påstods också att Bilal Mohammed var en etnisk uigur som hade bosatt sig i Turkiet och att Yusufu Mieraili var en etnisk uigur med kinesiskt pass. Den 24 november blev Bilal Mohammed och Yusufu Mieraili formellt åtalade vid en militärdomstol. Rättegången skulle starta den 16 januari 2016.

Torsdagen den 3 december berättade polisöversten Srivara Rangsipramanakul att den tidigare eftersökta muslimska kvinnan och hennes turkiska man hade blivit arresterade utomlands och att man nu försökte få de två utlämnade till Thailand. De två var misstänkta för att ha försett de två åtalade med bostad och att ha samarbetat med de misstänkta.

Rättegången den 16 januari 2016 tog en ny vändning när Bilal Mohammed och Yusufu Mieraili plötsligt nekade till alla anklagelser mot dem. Bilal Mohammed hävdade att hans tidigare erkännande hade tvingats fram under tortyr.

Det verkar inte ha hänt så mycket i detta rättsfall de senaste åren och någon källa säger att den beräknade tiden för domar i ärendet kunde ta upp till sju år. Jag får återkomma i ärendet.


Stavningsvarianter;

Sathorn-piren; Tha Sathon ท่าสาทร.

Taksin-bron; Taksin bridge.

Adem Karadag; อาเดม คาราดัก.

Bilal Mohammed; Bilal Mohammad, Bilal Turk Muhammed บิลาล เติร์ก มูฮัมเหม็ด, บินลา มูหัมหมัด, บิลาเติร์ก มูฮัมหมัด, บิลาล มูฮัมหมัด, บิลา โมฮัมหมัด.

Yusufu Mieraili; Mieraili Yusufu, Yusufu Meiraili, Yusufu Mierali.

Izaan; Izan.

Abu Dustar Abdulrahman; Abdus Sattar.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-05, 08.50
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.